Nederland, Haarlem12 oktober 2019, door Maartje

Buitenplaats Plantage Vogelenzang (haarlem)

Nederland, Haarlem, 12 oktober 2019, door Maartje

Buitenplaats Plantage Vogelenzang (haarlem)

Alle adressen op deze site mogen, als ze een beeldje zouden zijn, in een pronkkastje staan. Maar sommige verdienen nu eenmaal een plekje vooraan. Buitenplaats Plantage in het plaatsje Vogelenzang, een gehucht tussen de Noordzee en Hoofddorp, is er zo een. Hoewel de slow food & mood (zo noemen ze het zelf, dekt de lading prima) plek vooral overdag geliefd is, in de zomer op het buitenterrein, in de winter bij de enorme open haard, is voor ons het dinermoment favoriet.

Buitenplaats Passage

Buitenplaats Passage

Misschien juist wel om die reden: als de ouders de toeten van de kinderen volgestopt en afgeveegd hebben, de schommels stoppen met zwieren en de jeeps weer van het terrein achter het tuincentrum rijden – het is even zoeken als je aankomt – valt de rust over Buitenplaats Plantage en merk je past echt hoe relaxed het er is. Op de kaart vind je zoals gezegd slow food-gerechten, alles biologisch, alles lekker op z’n gemakje bereid en op hetzelfde gemakje bij je op tafel gezet – een traagheid die elders misschien irritant is maar die hier geen moment op de zenuwen werkt.

Alle adressen op deze site mogen, als ze een beeldje zouden zijn, in een pronkkastje staan. Maar sommige verdienen nu eenmaal een plekje vooraan. Buitenplaats Plantage in het plaatsje Vogelenzang, een gehucht tussen de Noordzee en Hoofddorp, is er zo een.

Er is dan ook genoeg te zien in de werkelijk prachtige kas, ooit onderdeel van het tuincentrum aan de voorzijde. Mocht je je toch vervelen, dan komt de vriendelijke jongen uit de bediening er gezellig even bij zitten. tot je de côte de boeuf van de lindenhoff voorgeschoteld krijgt, dan mag -ie weer weg. Alle aandacht voor dit gerecht. Daarna begeef je je naar de tafel waarop de huisgemaakte taarten van de dag staan uitgestald. Succes. Verder onder andere gadogado, gevulde pompoen met krabchili, libanese croutons en pompoenpitten, en kleffe buns met eend. De pizza met gegrilde groenten staat standaard op de kaart en is heerlijk.

Beeld door Sophia van den Hoek voor Little Escapes – het boek is te bestellen via de bestelbutton op deze site!