4 april 2024, door Maartje

De leukste terrassen in Amsterdam (waar je ook met kinderen perfect terecht kunt)

4 april 2024, door Maartje

De leukste terrassen in Amsterdam (waar je ook met kinderen perfect terecht kunt)

Rokjesdag, terrasweer, de horeca weer open... Summer is coming en we vieren het in eigen land. Sterker nog: in eigen stad! Want nu de terrassen weer open gaan, willen wij ook. Naar buiten, onze thuishaven Amsterdam in (of net een beetje de stad uit) en de gezelligheid opzoeken. Maar waar? Wat zijn nu echt de allerfijnste terrassen om met je kids neer te storten voor een ouderwets gezellig terrasdagje? Pak onderstaand lijstje erbij, gooi wat knijpzakjes in je tas voor als het te druk blijkt (life savers hoor, deze knijpzakjes van Naturnes Bio - vinden ze lekker en ze zijn weer even zoet) en geniet samen weer van de zon en wiebelende terrasstoelen. Genoeg inspiratie hieronder. 

Terrasmus, Erasmuspark, Amsterdam West

Terrasmus, Erasmuspark, Amsterdam West

Met stip op 1 voor een drankje met de koters: terrassen in het park. En als er dan ook nog een speeltuin in de buurt is, krijgt zo’n adres helemaal 10 punten. We noemen Pompet (zie ook hieronder) in Amsterdam Noord, net als De VerbroederIJ (ook in Noord), we roepen het terras van Hotel Arena (hoewel de bediening er niet zo goed is… Wel lief, niet zo alert) en we zijn fan Nieuwe Diep in het Flevopark. Maar het gaat hier over Terrasmus, het mega leuke park paviljoen in het Erasmuspark waar het altijd goed toeven is, het personeel steevast gezellig en de taart heerlijk. Bovendien kijk je uit op de speeltuin – knappe jongen die het daar niet een (woensdag)middag uit weet te houden.

Amsterdam Noord

Amsterdam Noord

Amsterdam Noord is sowieso de perfecte uitvalsbasis voor wat meer ruimte. Want wat meer ruimte betekent wat meer plek voor wat meer tafels en stoelen buiten en dat wil zeggen dat we er met het hele gezin vast en zeker een plekje vinden – Pompet. Pompet verdient namelijk op alle fronten een tien: omdat het hele gebeuren in het Noorderpark ligt, kunnen de jonkies lekker rondrazen. Ben je gezegend met een kind dat wél aan tafel wil blijven zitten om te eten, dan zijn er kinderstoelen. De cuisine van Pompet kent een Franse slag. Geheel in stijl kun je daarbij een potje jeu de boulen terwijl je patatje boeuf bourguignon in de keuken wordt gesmeed. Het lijkt wel vakantie.

Bij Pllek, je weet wel, die containers turned stadsstrand, vind je ook altijd een opperbest plekje en de boterhammen met groente en humus zijn het allerlekkerst. Pllek ligt aan het water, dus een beetje opletten moet je wel, echter is er voldoende rekening gehouden met de veiligheid van de allerkleinsten.
Beeld via @Pompet

Noord

Noord

Achter Pllek opende IJver, een geweldig groot biercafé met dito geweldig groot en zonnig terras. Hier geen gevaar voor in het water donderende kinderen: dan moeten ze wel heel ver hollen. Wel wandel je ook zo naar het Noorderlichtcafé, blijft ook altijd een goed idee.

En natuurlijk Hangar, het hippe stadsstrand-slash-café waar het sfeertje van een strandtent hangt en waar de kiddo’s achter de schotten van het strandje lekker kunnen rennen en spelen met het zand: met een beetje geluk heb je zelfs een van de hangmatten te pakken! Let wel even op: zit je niet achter de omheining, dan kunnen ze zo in het water vallen. Dat geldt voor alle horeca in dit rijtje: ook FC Hyena (pizza!) een een fijne, maar er is geen beveiliging t.o.v. het water, dus pas daar liever even goed op.

 

Zeker ook de VerbroederIJ niet overslaan. Een café, stadsstrand en moestuin-community, all in one. Het complete pakket voor de mama’s, de papa’s en het kroost.

De IJ-kantine heeft in de zomer een heus terras aan het water met parasols en sfeervolle verlichting waar je heerlijk met de kids kunt vertoeven. Binnen is er een speciale kinderhoek met tafeltjes en stoeltjes en natuurlijk allerlei speelgoed en kinderboeken. Oja, de kids kunnen hier ook allerlei leuke kleurplaten maken en spelen in de zandbak. En natuurlijk is er een kindermenu. Hulde.

IJburg

IJburg

Het zou vreemd zijn als er op IJburg geen kindvriendelijke horeca zou zitten, aangezien het Amsterdamse schiereiland gemaakt lijkt te zijn voor kinderen. Aan de haven vind je het gezellige DOK48 waar je heerlijk kunt lunchen/borrelen/dineren aan het grote terras aan het water. Of je ploft hier lekker neer voor een drankje. En de kids kunnen kiezen uit een aparte menukaart met veel lekkere gerechten.

Iets verderop, eigenlijk nog net geen IJburg maar Zeeburgereiland, is Haddock een onbekendere plek, maar zeker geen minder fijne.

Overamstel/ Zuid-Oost

Overamstel/ Zuid-Oost

Geef toe, je komt er vast veel te weinig, maar Amsterdam Zuid-Oost is een ontzettend leuke fietsroute vanaf centrum Amsterdam. Spring je op die fiets, zet dan koers naar de Italianen van L’Osteria: achter de kleine haven hier (de Port of Amsterdam) is een onopvallend, maar opvallend goed restaurant met een omheind terras waar je heerlijke Italiaanse gerechten eet, mini pizza’s en pasta’s voor het kroost. En dat lusten ze allemaal niet waar? Als de zon schijnt, dan schijnt-ie hier.

Als je niet beter zou weten, zou je niet verwachten dat tHuis aan de Amstel toch echt Amsterdam is. Een heerlijk adresje waar je in de tuin van het huis heerlijk even bij kunt komen van de fietstocht. Kinderzitje? Ben je mal! Lekker op het gras met die billen.

Amsterdam Oost

Amsterdam Oost

Met je kont in Artis, wat wil een mens nog meer? Vanaf het terras van de De Plantage kun je, als je heel goed kijkt, de flamingo’s zien en de olifanten horen tetteren.

Over ‘met je kont in’ gesproken: die van Hotel Arena ligt in het Oosterpark, met een waterparadijs én een speeltuin in het blikveld van papa en mama. Een kinderstoel staat al klaar als je aankomt en ook opwarm-praktijken zijn nooit een probleem (handig voor als jullie nét lekker zitten en de kleine honger krijgt. Hop, dat maaltijdpotje dat je uiteraard in je tas had gestopt – want je weet maar nooit – in een bakje en meegeven aan de ober #wegaannognietnaarhuis…)

Dignita Hoftuin is eigenlijk Amsterdam Centrum, maar aangezien het verstopte pareltje tegen Amsterdam Oost aanschurkt, pakken we ‘m hier even mee. Rond Dignita vind je een grote stadstuin – een cadeautje – en binnen is er speelgoed, zijn er babyccino’s en wordt elke peuter, kleuter en dreumes met een lach en soms zelfs een kleurplaat ontvangen. Is leuk, want ook de Hortus Botanicus gaat binnenkort weer open en dat is aan de overkant. Win-win.

Er is een heus stadsstrand in Amsterdam en Roest is de naam. Roest zit in een historisch pand dat is omgetoverd tot een heuse café/bar. Er is veel speelruimte op het grote terrein, waardoor de kids hier heerlijk al hun energie kwijt kunnen, terwijl de ouders genieten van de zon op het terras met een welverdiend drankje. Achterin vind je zelfs een stormbaan.

Amsterdam Centrum

Amsterdam Centrum

Verstopt en toch o zo dichtbij: het Mandela Huisje pal achter het Centraal Station – weet je het niet, dan kom je er nooit en dat terwijl het de zomermaanden een van de fraaiste Amsterdamse terrassen is, van het rommelige soort. Loungehoekjes zijn er, losse stoeltjes zoals in de Jardin de Tuileries in Parijs en zelfs een grasheuveltje om op te liggen. Open van 10 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond, als het redelijk of goed weer is, nog tot september. Bereikbaar met allebei de ponten en dan acht minuten lopen of drie minuten fietsen: ze zitten precies tussen de twee pontjes in. En een daghap heb je al voor slechts 8,50 Euro.

Amsterdam West

Amsterdam West

You can’t beat het Westergasterrein, zeker niet als de zon zich laat zien. Het hele oord is autovrij en fietsjes en steppen zijn all over the place. Op zondag doekt er altijd wel een mini-eventje op, van een verdwaalde zweefmolen tot een verzameling marktkraampjes, en als het echt warm is, koelen de allerkleinste af in het peuterbadje. Ieder terras hier is fijn, al vinden we met name het improved Pacific Park een aanrader: de zaak heeft de kopse kant van het terrein te pakken en heeft daarmee extra veel ruimte voor volop tafels en extra anderhalvemeters. Stuur ze af en toe naar binnen: daar staat een enorme dekenkist vol speelgoed en kleurgerei.

Ook het terras van het Conscious Hotel mag er wezen: hier zit je het dichtst bij eerder genoemd buitenbadje. En natuurlijk Mossel & Gin waar de kibbelingpan volle toeren draait deze zomer: laten ze dat nou net superlekker vinden.

Fiets, tot slot, nog een klein stukje door naar de Buurtboerderij waar omheen overal terras te vinden is.

Amsterdam Zuid

Amsterdam Zuid

In de Vondeltuin, in het mooie Vondelpark, kunnen de kids lekker in de tuin spelen, terwijl de ouders lekker van de zomerse sferen genieten met een wijntje op het grote terras. Voor de kids is er ook een speciaal kindermenu.

Goos is the place to be voor jong en oud. Goos ligt aan een groot (autovrij) plantsoen, waardoor de kids veilig kunnen spelen. De kids kunnen hier ook spelen met speelgoed, kleurplaten inkleuren en natuurlijk is er genoeg lekkers om naar binnen te werken.

Op zoek naar leuke speeltuinen in Amsterdam? Lees meer.

De leukste kinderboerderijen van Nederland. Check it out!