Kinderboekenweek is on: de leukste boekentips van boekwijzer
De zomer is echt over nu... En ach, dat is ook niet zo erg. De herfst en winter hebben ook zo hun eigen charme. De seizoenen zijn net mensen, toch? What? Ja hoor, ieder hun eigen plussen en minnen. Aha. Een dikke plus van de herfst is toch wel dat knusse sfeertje. De mix tussen een bed van warm gekleurde blaadjes en binnen tegen elkaar aankruipen onder een dekentje op de bank is gewoon heel erg fijn. En als we dan tegen elkaar aankruipen op de bank doen we dat het liefst samen met de kids. Chocomel (met slagroom) erbij en mams of paps die een boek voorleest. Bonuspunten als de open haard ook nog aan gaat. We houden ervan, voorlezen voor het kleine spul, het liefst ons eigen kleine spul. Komt dat even goed uit, Kinderboekenweek it is. Voila, hier een lijst met de leukste boeken van de voorleesexpert: Eline van Boekwijzer.
Dit is wel een hele te gekke voor deze Kinderboekenweek. Holbewoners Oet en Drap wonen allebei in een grot. Mijne is groter, bluft Drap. Dát laat Oet zich natuurlijk niet zomaar zeggen. Ze bouwen en bedenken alsmaar grootsere bouwwerken en uitvindingen om de ander af te troeven. En dát kan natuurlijk niet goed blijven gaan. Een heel grappig en heerlijk geïllustreerd prentenboek met een lekker lesje over delen.
We houden zo van mooi opgemaakte, bijzondere kartonboekjes en Prinsje is er zo een. Het is een fijn rijmend voorlees verhaaltje voor de allerkleinsten en voor iets grotere kinderen een waanzinnige manier om van één tot tien te leren tellen, en daarna ook weer terug. Extra leuk het boek is dus een waar kasteel, met echte kantelen waar de cijfers op te lezen zijn!
Er lag een trommeltje in het gras… Maar daarvóór zat het trommeltje in een tas. En daarvóór had een jongetje het gekocht, want dat trommeltje was precies was hij zocht. En daarvóór… Dit mooi rijmende, hartveroverende verhaal heeft een schitterende filosofische zweem. Ontdek de geschiedenis van het trommeltje in een zoektocht door de tijd. Oh, en die illustraties… ze zijn magisch!
Wow, twee keer op rij het Gouden Penseel voor Yvonne Jagtenberg. Dit jaar voor het geestige verhaal over hangbuikzwijn Herman. Op de boerderij waar hij woont doet iedereen aan wedstrijdjes. De haan om wie het vroegst is, de kippen om wie het eerst zijn. En Herman? Die vindt het allemaal maar gedoe. Tot hij op een dag uit zijn bak vol modder en stront opstaat en de dieren een prachtig lesje leert.
Een kindje fantaseert… Stel dat iemand uit de ruimte naar de aarde zou komen, wat moet die dan weten? In adembenemende tekeningen worden kinderen meegenomen langs huizen, natuur, beroepen, mensen, gezinnen, weer, dieren, vervoer, grote dingen, kleine dingen en nog zoveel meer. Dit machtig mooie boek vertelt ons alles, over ons állemaal, en over de planeet die we delen.
Oeh, wat een bijzonder fraai opgemaakt pop-up boekje! Maar liefst vijftien keer laat Owen Davey een mythisch monster uit een pagina ontsnappen. Bekendere wezens als de griffioen of de eenhoorn, maar ook monsters als sariamanok of jackalope waarvan wij het bestaan in ieder geval niet kenden. Er wordt ook steeds wat over de geweldenaars geschreven! Zo’n stoer boekje is er trouwens ook voor dino-fans!
En dan… last but nog least een van de allermooiste prentenboeken die we kennen, over Julian die zo graag een zeemeermin wil zijn. De beeldschone kleuren werken betoverend. Naar Julian en zijn oma wil je steeds weer kijken, hun gezichtsuitdrukkingen zijn ontroerend goed. Maar dat geldt eigenlijk voor elk beeld, elke subtiele voorbode en elk personage in dit verhaal dat met zo oneindig veel liefde en zorg getekend is en verteld wordt. Julian is een zeemeermin laat zien wat er gebeurt als je mag zijn wie je in je dromen al lang was.