7 september 2022, door Maartje

Naar bed naar bed… Maar eerst nog een verhaaltje. De lievelingsvoorleesboeken van team Barts Boekje

7 september 2022, door Maartje

Naar bed naar bed… Maar eerst nog een verhaaltje. De lievelingsvoorleesboeken van team Barts Boekje

Naar bed naar bed... Wassen, tandenpoetsen en een boekje lezen voor het slapen. Wij zijn vást niet de enigen die dit ritueel bezigen in huis. Iedere avond, 365 dagen per jaar, waar ook op aard. Nah, ja, give or take a few. Dat is fijn, maar soms ook een beetje zoeken want... Welk verhaaltje gaan we vandaag toch weer lezen? Ja, die kleine vindt avond aan avond hetzelfde helemaal prima, maar we houden het zelf ook graag leuk, thank you very much. Laat dit je smaken: De lievelingsvoorleesboeken van team Barts Boekje.

Sloddervos

Sloddervos

Sloddervos is hét avonturenboek van nu over durven geloven in jezelf en in alles wat je (niet) ziet. Het magische én realistische verhaal geeft een perfect inkijkje in de belevingswereld van kids in deze tijd. Rhona, de hoofdpersoon, neemt je op humoristische en kinderlijke wijze hierin mee. Niet alles hoeft verklaarbaar te zijn om waar te zijn. Hiermee sluit het avonturenverhaal perfect aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2021: ‘worden wat je wil’.

Sloddervos is een boekje van 220 pagina’s voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

 

 

 

De Ridder zonder billen + de prins zonder Billen

De Ridder zonder billen + de prins zonder Billen

Alweer zo’n pareltje: de Ridder zonder billen! Pardon? Ja hoor. En keine jongens en meisjes vinden die billenhumor maar wát lollig.
Er was eens een ridder… zonder billen! / Er was eens een ridder zonder billen / Die was verdrietig, want het liefst zou hij willen / dat hij een prins werd en niet voor heel even,
maar voor een lang en gelukkig leven. / Een sprookjesachtige oplossing ligt voor de hand,
waardoor hij bij zijn droomprinses belandt.

Dat smaakt naar meer. Komt dat even goed uit: er is een opvolger: de Prins zonder billen! Zelfde personages, lekker herkenbaar en toch nét weer een ander verhaaltje.

 

Sowieso rijmt het boek en dat vinden wij wel zo lekker voorlezen. En we zweren bij de boekentips op leeftijd van Boekwijzer.

De jongste hit van het land: ZigZag van Makii

De jongste hit van het land: ZigZag van Makii

Herinnert u zich de giga kleurplaten van Makii nog? Nee? Pak dan dit artikel er ook nog even bij. Of deze! O zoveel te leuke binnenblijft thuisprinttips! Maar daar ging het hier niet over… Nee, het gaat over ‘s lands jongste (jongetjes)hit: het boek ZigZag van Makii. Een dikke hit hiero, vooral bij (al) onze zoontjes: ze kunnen namelijk Willem de Wolf in de brandweerwagen zoeken. Of Pablo de Pinguïn in een vorkheftruck. En Kiki Konijn in haar racewagen.

En nog veel meer leuke zoekopdrachten in dit twee meter brede kijk- en zoekboek met een gigantische verzameling voertuigen: van eenwieler tot limousine, van ambulance tot vuilniswagen.

De lievelingsvoorleesboeken van Maartje

De lievelingsvoorleesboeken van Maartje

Vooropgesteld zijn we groot fan van Boekwijzer, een online kinderboeken-abonnement waar we keer op keer de allerleukste verrassingen ontdekken. Die komen vervolgens gewoon op de deurmat geploft! Het leukste cadeau, en dat vier keer per jaar. Momenteel zijn dit de lievelingsboeken van Vito (en onszelf):

  • De Leeuw in de Muis – omdat iedere dappere muis een bange leeuw in zich heeft, en andersom.
  • De Gele Ballon – maar dan wel het grote boek hoor! Je hebt ook een kleinere variant, ook leuk, maar lang niet zo spannend als een boek dat bijna zo groot is als jezelf. Iedere pagina heeft zo ontzettend veel om te zien. En dan de ballon zoeken. En de gevangenisboef, en de giraf, en de blauwe auto…
  • Slaap Lekker – zo briljant kan eenvoudig zijn. Steeds lees je op een sobere spread links een (wanhopige) oproep en rechts wat het jongetje nu weer heeft bedacht om het slapen uit te stellen. Sla je de bladzijde om, dan ontdek je hoe de in zwart-wit getekende kamer in kleur door het smoesje overspoeld wordt.

De favoriete voorleesboeken van Nina

De favoriete voorleesboeken van Nina

Pak de Sterren– je eigen kind(je) is de ster van het verhaal. Je kunt dit boek namelijk personaliseren, hoe leuk is dat! Een verhaal over de sterren en het waarmaken van je dromen. Leer je kids hun hart te volgen en dat je alles kunt bereiken wat je wilt. Als je er maar in blijft geloven… The sky is the limit!

Pak de spin- Dit boek is eigenlijk een beetje voor jongere kinderen maar alle mini’s zijn verschillend en reageren ander en dat is juist zo leuk. Dit boek legt de basis Dosha’s (Vata, Pitta en Kapha) van Ayurveda uit.

Julian is een zeemeermin- Julian heeft maar één grote wens: een zeemeermin worden.
Wat vindt zijn oma daarvan?

De kleine prins-Dé klassieker en leuk voor jong en oud.

Pluk van de Petteflet- Do we need to say more? 

De favoriete voorleesboekjes van Michel en Renske

De favoriete voorleesboekjes van Michel en Renske

Boer Boris – alle avonturen van Boer Boris zijn cool!

Kikker – de kinderklassieker die iedereen vast kent, en die gewoon heel goed gedaan is.

Dikkie Dik – deze heeft Vito ook! Over klassiekers gesproken… Er is er ook één waar een DVD bij zit. Omdat iedereen van die gekke dikke kat houdt.

De Mooiste Vis in de Zee – Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel, en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij een van zijn mooie schubben weggeeft – en later nog meer – vinden ze hem aardig.

Raad eens hoeveel ik van je houd = stiekem vooral ook een favoriet van papa en mama, omdat de illustraties zo mooi zijn, en de boodschap zo lief.

Een Leeuw als Leonard – alweer een boek van Ed Vere, altijd een topper (de Leeuw in de Muis is ook van hem. Dit keer gaat het over de lieve leeuw Leonard. Leonard schrijft gedichten en sluit vriendschap met een eend. Maar de andere leeuwen pikken dat niet…

De lievelingsboeken van Jorien

De lievelingsboeken van Jorien

Weggewaaid, staat met stip op nummer 1. Het is een komisch prentenboek over een pinguïn die al vliegerend naar een tropisch eiland waait. Het is het debuut van de Amerikaanse illustrator Rob Biddulph.

Boet de Beer op nummer 2, met ook een stip. Boet is de enige bruine beer die niet in (winter)slaap kan komen. Op de grote, collageachtige illustraties is goed te zien hoe het beertje draait en keert en het allemaal maar erg saai vindt in het gezamenlijke berenhol.

De Kaketoes van Professor Plantijn. Professor Plantijn begroet iedere ochtend zijn tien kaketoes volgens hetzelfde patroon. De vogels krijgen daar zo genoeg van dat ze besluiten een grap met hem uit te halen. Prentenboek met grote illustraties in kleur en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar. Heel lief boek maar niet meer te koop. Je kunt hem wel huren in de bibliotheek.

Een IJsbeer in de Tropen (die is nog van mezelf geweest) Lars, de kleine ijsbeer, drijft op een ijsschots weg uit zijn witte poolwereld en komt in een land waar alles groen is. Hij ziet er vreemde planten en bloemen en ontmoet dieren die hij nog niet kent. Maar hoe komt hij weer thuis?

Floddertje Jeugdsentiment! Iedereen kent Floddertje van Annie M.G. Smidt toch?

Neem nooit een beer mee naar school. Toen Hannah net zelf voor het eerst naar school ging was dit hét boek.

De lievelingsvoorleesboeken van Anoek

De lievelingsvoorleesboeken van Anoek

De Harry Potter reeks. Klassiekers en nog altijd een hit bij jong en oud. Zelf had Anoek de boeken nooit gelezen, maar des te leuker om ze nu voor te lezen aan haar zoon.

De ontdekkingsreiziger. Als Fred met drie andere kinderen en een oude piloot boven het Amazonegebied vliegt, kijkt hij dan ook zijn ogen uit. Kon hij maar even in de jungle landen. Niet veel later krijgt de piloot een hartaanval en stort het vliegtuigje neer. De kinderen moeten met z’n vieren zien te overleven door larven en tarantula te eten. Ze redden een babyluiaard en klimmen in bomen en bouwen een vlot. Dan ontdekken ze dat ze misschien niet alleen zijn..

Lily in Parijs. Een voorleesboek en zoekboek in één en – onder andere vanwege de titel – een lievelingsboek van dochter Lily. De hoofdpersoon gaat samen met haar neefje Paul op zoek naar het mysterieuze mannetje. Ze struinen heel Parijs door en de grote vraag is natuurlijk of ze het mannetje gaan vinden?