België, Knokke6 juni 2023, door Maartje

Zonnebaden of uitwaaien in Knokke-Heist (Belgie) doe je zo

België, Knokke, 6 juni 2023, door Maartje

Zonnebaden of uitwaaien in Knokke-Heist (Belgie) doe je zo

We zijn best behoorlijk dol op de Belgische kust, en waarom zouden we ook niet? Een van de meest bekende kustplaatsen is het heerlijke Knokke-Heist. Een postcode waar je vooral in de zomermaanden wil zijn, maar vlak ook het najaar niet uit! Genoeg fijne adressen om te schuilen en om uit te waaien. En anders sla je deze lijst alvast op voor de volgende zomer als het zonnebaden in Knokke-Heist weer van start gaat.

Zalig aan Zee

Zalig aan Zee

Toen we in Antwerpen waren, checkten we in bij een statig herenhuis dat Zalig in Antwerpen heet. Midden in de stad, een kwartier lopen vanaf het station. Zalig was het zeker; we kunnen bovendien geen genoeg krijgen van de fijne, frisse, smaakvolle en toch no-nonsense smaak van eigenaresse Kathleen. En niet alleen in Antwerpen hoor! Ben je mal: Kathleen runt een heel aantal vakantiehuizen waar je stuk voor stuk met een heleboel mensen in kunt. En laat dat nu precies zijn wat we o zo vaak zoeken. Er zijn twee vakantiehuizen in Knokke-Heist (daar checkten we ook al eens in en verloren we voor de eerste keer ons hart aan de Vlaamse Zalig-ers), Damme, Zoute en Blankenberge. Yes! Vanuit je bed rol je zo het strand op (of de zee in). Lees meer over Zalig aan Zee in Knokke-Heist (en eigenlijk kun je er vanuit gaan dat alle huizen diezelfde heerlijke vibe, luxe en gemak hebben).

Boo Raan Knokke-Heist

Boo Raan Knokke-Heist

Winning is de Thaise keuken van Boo Raan in Knokke-Heist. Aan het roer van dit restaurant staat een jongedame die de geheimen van de écht goede Thaise keuken van haar oma leerde. Boo Raan is de naam, in het Thais ‘volgens de traditie’, en dat is in dit geval dus echt zo. Ze transformeerde een rijtjeshuis in een rustige wijk van Knokke tot een eethuis verschoond van tierelantijntjes – verfrissend. Er staat een twintigtal gerechten op het menu, waarvan een aantal vegetarisch, alles door elkaar te bestellen.

 

Boo Raan Knokke Heist

Met kids

Met kids

Knokke-Heist met kids? Wij zeggen doen! Naast het wandelen, zwemmen en fietsen is er in deze badplaats namelijk zoveel meer te doen met kleine én grote kinderen. Dankzij verschillende veilige badzones en de verdwaalbandjes van Knokke-Heist is het ideaal voor de allerkleinsten op het strand.

Kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen dus veilig spelen in de Kids Beach speeldorpen met een peutertuin, elektrische auto’s, springkastelen en een verwarmd zwembad. Natuurlijk mag het Zwin Natuur Park niet ontbreken tijdens je bezoek, een uitzonderlijke biotoop bestaande uit slikken en schorren waar het hele jaar vogels komen om te broeden, te overwinteren of om naar voedsel te zoeken. Wat je ook niet mag missen zijn de golven van de Noordzee. Die nodigen uit om te windsurfen, kitesurfen, peddelsurfen, zeilen en dat doe je dus bij een van de zes watersportclubs met hun goed opgeleide monitoren.

Check vooral ook de vele evenementen die ze in Knokke-Heist organiseren (leuk met of zonder kids) via deze link. 

BLANCO

BLANCO

Restaurant Boo Raan is niet de enige foodie make-believe wereldreis die je kunt maken in Knokke-Heist; chef David Cantré doet hetzelfde in zijn lichte, zomerse (all year long – just what the doctor ordered) restaurant Blanco, maar dan neemt hij je mee naar zijn geliefde Mexico. Niet dat hij Mexicaans is overigens, wel een steengoede chef met een voorliefde voor de pure Mexicaanse keuken. Hear Hear David. Bij Blanco eet je typische ingrediënten uit Centraal-Amerika, maar dan met de David-twist – zoals guacaïoli in plaats van aïoli. Vinden we leuk. En belangrijker: lekker!

 

Blanco

 

Cocktailbar The Pharmacy

Cocktailbar The Pharmacy

Later op de avond mag je met een gerust hart aanhaken bij de familie Van Ongevalle uit Knokke, iets verderop aan de Belgische kust. Vader Jan, dochter Hannah en zoon Ran runnen daar namelijk hun cocktailbar The Pharmacy waar het donker, knus en gezellig is. Zelf wonnen de drie – alle drie in afzonderlijke wedstrijden – prijs na prijs met hun alcoholische shakes, in binnen- en buitenland. Hannah werd in 2015 zelfs nog twaalfde in de wereldranglijst cocktailshakers. Dan gaat er iets goed natuurlijk.

 

Cocktailbar The Pharmacy

Bonjour Knokke

Bonjour Knokke

Hippe koffie en de lekkerste bagels? Bonjour! Het gezellige, super knusse zaakje serveert een fijn, klein ontbijt, hele goede koffie en een origineel lunchmenu met wraps, bagels, soep en quiche. 10 punten, al is het voor het je ne sais quoi van de zaak that had us at Bonjour: de snelle, lieve bediening, de (hele!) vriendelijke prijzen, een fijn kindermenu (hehe, eindelijk) en… Nah ja, dat dus.

 

Beeld via Bonjour’s instagram

 

Blé d’Or Knokke Heist

Blé d’Or Knokke Heist

Knokke is opgedeeld in twee delen: Knokke-Le Zoute en Knokke-Heist, waarvan de laatste het chicste gedeelte van de mondaine Belgische kustplaats is. In het volksere, als daar al sprake van zou kunnen zijn, Knokke-Heist vind je al jarenlang in een hoekpand bakkerij Blé d’Or, een adres waar de buurtbewoners en jaarlijks terugkerende vakantiegasten niet weg te slaan zijn. Oké, misschien is het niet het meest fotogenieke adres uit dit boek, maar charmant is de klassieke broodjeszaak wel. Op het menu ouderwets lekkere baksels van graan, ofwel ontbijt van goud zoals de Blé d’Or-eigenaren zelf graag mogen zeggen. Ga erheen voor een stevige boterham en sla op weg naar buiten meteen een aantal repen Belgische chocolade en wat patisserie in, daar ben je ons later dankbaar voor.

 

Blé d’Or 

Bartholomeus + Caillou Knokke

Bartholomeus + Caillou Knokke

Het beste restaurant van Knokke-Heist is restaurant Bartholomeus. Tenminste, dat zeggen de echte kenners ofwel de mensen die de Michelinsterren elk jaar weer uitdelen. En wie zijn wij om dat te betwisten? Het restaurant kent maar een paar zetels (en ja, dat zijn ook echte zetels waarin je je laat zakken om voorlopig niet meer omhoog te komen) die allemaal aan de ‘chefs table‘ staan, namelijk met de neus naar de keuken gericht. Het zal geen verrassing zijn dat er niets te kiezen valt; alle 18 gasten eten van een vast menu. En dan eet je de sterren van de hemel.

Andere optie, fine dining-stijl? Het in beige tinten gehulde restaurant Caillou Knokke.

Beelden via facebook Bartholomeus

Crèmerie François + Glacier de la Poste

Crèmerie François + Glacier de la Poste

Creme-wat? Crèmerie François. Dat klinkt voor Nederlanders wellicht als abracadabra, maar François is de oudste ijssalon van België (je vindt hem in Sint-Niklaas). En dat ijs vind je tegenwoordig dus ook in Knokke-Heist. Een goed idee aangezien Knokke-Heist vooral in de zomermaanden een steengoede (weekend)bestemming is. Maar dat ‘crèmerie’ dan? Goed dat je het vraagt! Crèmerie François Knokke ‘doet’ namelijk veel meer dan alleen ijs scheppen, je eet er ook verrukkelijke pannenkoeken en taart.

Maar het moet gezegd: hét ijs van Knokke scoor je op de dijk, en wel bij Glacier de la Poste. Daar scheppen ze al sinds 1968 meer dan honderd smaken artisanaal ijs!

beelden via facebook François Knokke

Côte Belge + Café ’t Werftje

Côte Belge + Café ’t Werftje

Bistro Côte Belge staat in het kleine dorpje Ramskapelle, onderdeel van Knokke-Heist. Een aanrader om meerdere redenen: het grote terras, de knappe koloniale stijl, de ruime openingstijden, veel cocktails, mocktails en gins bereid door een bebaarde barman en een ongecompliceerde kaart vol perfect klaargemaakte klassiekers.

En als je dan toch in de buurt bent… Volkscafé ’t Werftje aan de kaai van Zeebrugge is ook een aanrader. Mocht je willen gaan, geen slecht idee, ga dan op zoek naar een verscholen gebouwtje in de haven; het terras is groter dan het café zelf. Dikke kans dat je op een mooie zomerdag even moet wachten, maar doe dat vooral. Het kan niet lang duren of een ober, al dan niet met een rauwe kreeft in de hand, komt alvast je bestelling opnemen. Er zijn (garnaal)kroketten uit het vuistje met citroen en peterselie, en die zijn perfect. Net als de vers gekookte Noordzeekrab, het trio van schaaldieren (wisselend per seizoen) en de royale kom vissoep.

Pura Vida

Pura Vida

Staat de zon aan? Dan is strandtent Pura Vida de plek waar hip Knokke-Heist hangt. Frederik en Sophie erfden het stukje strand van grootmoeder Sonja en gaven het een make-over in onvervalste Costa Rica-stijl. Tropische taferelen in België. Gezellige zithoekjes, exotische cocktails, bamboe en palmbladeren natuurlijk, én een fijne kaart. Pura Vida werkt samen met The Pharmacy en maakt alles zelf; zelfs de siropen.

Pura Vida

Le Bistro de la Mer

Le Bistro de la Mer

Aan het Oosthoekplein vind je Le Bistro de la Mer. De rood-witte ruitjesstof komt overal in het interieur terug en dat doet veel goeds voor de sfeer. Die is lekker kneuterig en gezellig. Goed eten, goede wijn, goede sfeer. Meer heb je niet nodig. Oh ja, goed gezelschap. Daar moet je wel echt zelf voor zorgen.

Le Bistro de la Mer