Nederland, Maastricht20 november 2022, door Bo Peters

Vijf keer goede plekken voor koffie in Maastricht

Nederland, Maastricht, 20 november 2022, door Bo Peters

Vijf keer goede plekken voor koffie in Maastricht

Koffie is zo’n ‘altijd goed’-product: van een zondagochtend tot een doordeweekse dag, een snelle koffie aan een bar of een uitgebreide koffie-date. Van koffie nooit genoeg. Zo ook niet in Maastricht. De vijf lekkerste/niet te missen/beste/meest bijzondere oh-zo-lekkere koffie in Maastricht. Om op te slaan.

Bij Joost & Maartje

Bij Joost & Maartje

In de buurt van het Jekerkwartier – sowieso een goed plan om daar heen te gaan, want veel leuke plekken – vind je een perfecte plek voor koffie. Namelijk ‘Bij Joost & Maartje’. Een bejubelde koffietent en niet voor niets. Dark roast koffie, clean & licht interieur (uniek in Maastricht), een lange uitnodigende tafel en heerlijke taarten. Dat je na je koffie in hetzelfde pand bij de conceptstore Le Marais Deux naar binnen kunt duiken om het een en ander mee te nemen voor thuis, maakt deze koffiezaak compleet.

Coffeelovers Dominicanen

Coffeelovers Dominicanen

Volgens heel wat mensen de mooiste boekhandel van ons land en wie zijn wij om dat tegen te spreken? De Dominicanenkerk is een 11-eeuwse kerk downtown Maastricht. Sinds 2008 verbouwd tot boekhandel én koffiebar. Dat betekent op het altaar van de voormalige kerk genieten van bijvoorbeeld een Caramel Croquant koffie (jum), met uiteraard een stuk Limburgse vlaai en een goed boek. De koffie is afkomstig uit de koffiebranderij Blanchedael, een begrip in Maastricht en de moeite waard om langs te lopen. Een kneuterig, klein zaakje om vers gebrande koffiebonen mee naar huis mee te nemen.

Van Wijck

Van Wijck

Breek die herfstzon toch weer door? Snel naar de kleine bistrotafeltjes buiten op het terras in de wijk Wyck, waar deze koffie- en ontbijttent verstopt zit. Het goede nieuws? Om 08.00 uur ’s ochtends – ja, ook in het weekend- wordt hier het eerste kopje koffie al geserveerd. Naast dat het een fijne stek is, is het fotogeniek. En eerlijk: dan smaakt de koffie ook nét altijd wat beter. Ook tijdens een ochtendmeeting om 08.00 uur.

Fixed Gear Coffee

Fixed Gear Coffee

Voor de sportievelingen onder ons: zowat de enige heuvels van ons land zijn in het zuiden te vinden. Laat deze koffiezaak daar nou net op inspelen. In deze Scandinavisch voelende koffiezaak, combineren ze koffie met veel fiets-gerelateerde materialen. Oh en het personeel is hier alleraardigst. Dus voor die wielerfanaten die óók een goede koffie kunnen waarderen, is dit de plek om te zijn. Om vervolgens de Cauberg te beklimmen.

Het stadspark

Het stadspark

Oké oké, geen koffiezaak, maar wat ons betreft een perfecte koffieplek. Aan de rand van het Jekerkwartier liggen diverse parken die heerlijk zijn om het immer drukke Maastricht te ontvluchten. Zo ook het stadspark. Neem een koffie to-go mee bij bijvoorbeeld Le Salonard en plant jezelf neer – ook nu prachtig met alle herfstkleuren – in het stadspark. Een oase van rust, om heerlijk in rond te slenteren.