Bart’s best of: Koffie en ontbijt in Kopenhagen

Denemarken, Kopenhagen, 17 mei 2022, door Michel + Renske

Bart’s best of: Koffie en ontbijt in Kopenhagen

Mogen we onze bescheiden mening geven? Als je het ons vraagt, is Kopenhagen the place to be voor een mini break. Een perfecte stad die eigenlijk alles heeft om echt te ontspannen en te genieten. Goede vibes, fijne fashion labels met prachtige winkels en vooral hordes goede restaurants, bakkerijen en koffietentjes.

 

Daarnaast is alles heerlijk op loopafstand of te fietsen en dat maakt het een fijne plek voor een reis van zo'n 3/4 dagen.

 

Hier de tips voor een goede kop koffie, een fijne goede croissant (zoals hij hoort: knapperig en vers) en een fijn ontbijtje.

Andersen & Maillard

Andersen & Maillard

Een all time favorite die nooit mis gaat, als je het ons vraagt. Voor heerlijke koffie is Andersen your guy, maar ook voor de pastries ben je aan het juiste adres. Best of both worlds – laten we het daarop houden.

Bij Andersen & Maillard starten de bakkers om 3 uur ‘s ochtends om ervoor te zorgen dat jouw bakkie met baksel in de ochtend te bestellen is. Bij het filiaal in Nørrebro vind je een heerlijke open ruimte met genoeg stoelen om te schuiven en te doen. Buiten zit je al even heerlijk op de houten banken in de zon. De koffie wordt met zorgvuldigheid bereid aan een open counter, waar je dus ook alles meekrijgt van de vakkundigheid van het team dat jouw koffie bereidt.

Een must try indien beschikbaar? De amandel croissant (die krijg je nergens beter) en de cube croissant met pistache. Water loopt je in de mond.

Lille Bakery

Lille Bakery

Al jarenlang populair voor de toeristen die het wagen naar “de andere kant”, namelijk Reffen. Deze wat ruigere buurt doet denken aan NDSM werf meets Brooklyn – leuk dus!

Lille Bakery heeft een heerlijke easy going set up – namelijk een oude garage die nu fungeert als bakkerscafé. Het allerleukst is het zicht op de keuken waar de broden uit de oven komen en waar alles vers bereid wordt. Buiten zit je heerlijk aan de lange picknicktafels of de kleine zitjes. Daarnaast hebben ze – zoals in bijna alle bakkerijen in Kopenhagen- een lekker kannetje water met glazen voor je, die je zelf kunt pakken. Aan hydratatie dus geen gebrek.

Mocht je een verwende cappuccino drinker zijn, helaas. Bij Lille is er filter koffie en filter koffie it is. Wel zijn er heerlijke huisgemaakte limonades en sappen. Qua ontbijt en lunch kun je je hart ophalen. Zo zijn er diverse belegde brioche variaties – ei met gebakken knoflook en spinazie salie of een zoete variant met ricotta en pruim en amandel jam.

Hart Bageri

Hart Bageri

Hart Bageri heeft sinds begin dit jaar een nieuwe vestiging, en niet zomaar een. Een fijne bakkerij met daarbij enorm veel zitgelegenheid op wellicht wel de mooiste locatie van Kopenhagen, in Holmen aan het water. Je weet wel, dat fietspad dat je af fietst als je naar Reffen gaat – noem het de natuurlijke zone tussen Reffen en de drukke stad.

De locatie in Holmen heeft alles: heerlijke buitenzitjes aan de kade, binnen zit je knus in het houten interieur en genoeg lekkers om te proeven. Daarbij is deze locatie open van 8 tot 18 uur doordeweeks en in het weekend gaan ze zelfs tot 22 uur door, dus er is ook de mogelijkheid voor een wijntje met broodje. Weer eens wat anders dan je bak koffie van Hart.

Hadden we al gezegd dat de eigenaar een ex-bakker is van Noma? Must visit dus, dat Hart Bageri

 

Apotek 57

Apotek 57

Fijne klassieker is Apotek. In het noorden van de stad loop je er zo tegenaan. Fijn om te combineren met het Rosenborg Slot en het park dat daarbij ligt. Bij Apotek zie je op de counter, waar je dus ook bestelt, elke dag wat er geserveerd wordt – en wederom filter koffie it is.

Naast die heerlijke plekje zit Frama, eveneens een tip om inspiratie op te doen voor je interieur. Kom je wat later op de dag, dan kan je na je bezoek hier ook meteen naar de overburen. Bij Bottega Barlie hebben ze zalige wijnen en heerlijke happen.

Darcy's Kaffe

Darcy's Kaffe

Darcy’s is leuk, bij Darcy is het gezellig. Het café is perfect als je je richting het westen van de stad begeeft. Het zit op een heerlijk hoekje en je kan dus lekker mensen kijken.

De subtitel – Serving great coffee and simple food done well – past perfect, gezien de focus hier zeer zeker op de verse koffies zit, maar de maaltijden echt well well done zijn. De yoghurt met granola wordt steeds in een ander jasje gestoken, zo kan het zijn dat je er eentje te pakken hebt met bloedsinaasappel en caramel. Ook nog eens verrassend dus, die Darcy. Verder serveren ze heerlijke ontbijtjes met allerlei ei-variaties en voor de kleine trek ben je helemaal goed af met een heerlijke cinnamon of kardemom bun.

Alice

Alice

Alice is een favoriet van de buurt, menig Deen start hier z’n dag met het dagelijkse recept. Kan zijn een broodje kaas, een croissant en de dagelijkse koffie. Daarnaast doet Alice iets een tikkie anders: er is namelijk in de zomer ook vers ijs en dan dus echt lekker ijs.

Naast dit alles is Alice ook een bottle shop – een bekend fenomeen in de Deense hoofdstad – je pakt er zo een flesje wijn mee.