Kookboeken waar je echt wat aan hebt (en die mooi in de kast staan)
Koken. De één doet niets liever dan recepten doorbladeren en bedenken wat er allemaal te maken valt, de ander vindt het veel gedoe en heeft nooit de ingrediënten in huis die nodig zijn. Dat laatste is meteen opgelost als je vaker kookt en anders zit de supermarkt heus niet zo ver weg. Uit de losse pols koken is nog een hele kunst op zich. Daarom hebben we hier een lijstje fijne kookboeken op een rijtje gezet. Boeken die leuk zijn om te geven, heel fijn zijn om te krijgen en waar je iedere keer weer naar teruggrijpt. Voor als je zin hebt om te kokkerellen, voor als het een budgetmaand is (want koken blijft echt véél goedkoper dan bestellen) of voor wanneer je een nieuwe skill wilt leren (weinig skills zo multi-inzetbaar en altijd gewaardeerd als een huisgemaakte pot eten). En anders staan ze nog heel mooi in de kast of gebruik je ze als onderzetter voor je afhaalmaaltijd. Altijd goed!
Dat je niet altijd precies het hele recept hoeft te volgen, blijkt maar weer uit dit boek van van de Ottolenghi Test Kitchen. Een communal effort van het hele keukenteam (waaronder Noor Murrad) met veel gemakkelijk-genoeg recepten (het blijft Ottolenghi, dus sla wel vast wat preserved lemon, za’atar en sumac in), one-pot-wonders (heeeu minder afwas) en veel tips om ingrediënten om te wisselen voor wat je wel in huis hebt. Geen cannellinibonen? Gebruik je toch kikkererwten. Kun je geen snijbiet vinden, dan vervang je het met spinazie of een ander groen dat je wel heb. Echt leuke recepten om die potjes en zakjes aan de achterkant van je voorraadkast eens op te maken en, op een paar recepten na, bijna helemaal vega. Terechte Shelf Love.
Favoriet recept: fetakaas met sesamzaad en black lime honing dressing!
En ook niet te missen: Simpel van Ottolenghi!
Het is wat met die uber knappe (en slanke, maar dat terzijde) jonge autodidactische cheffinnen van ons land (hieronder komt er nog een) die niet alleen smaak hebben die op de smaakpapillen slaat, maar ook nog eens verbluffend uit de hoek komen met hun eigen looks. En om het helemaal ‘af’ te maken: de chef van onderwerp, Pien Wekking, vertaald dat ook nog eens in niet één maar twee beeldschone kookboeken mét – duh – verrukkelijke recepten (even een ‘how to make it about me tussendoor: beide boeken werken vormgegeven door ‘onze’ Tara van Munster, ofwel de beste art director van het land, die ook verantwoordelijk is voor het gros van onze boeken – sorry, we konden het niet laten). Belangrijkste van het verhaal natuurlijk: de recepten. Wat vinden we daarvan? Een boel, maar we vinden het vooral ontzettend knap en leuk dat Pien laat haar eten zien heel veel verschillende thuischefs bedient: van een easy piecy uitpuilende salade tot ingewikkelde vleesgerechten waar je een dagje voor uit mag trekken. En dan de show stelen tijdens je thuisdiner. Of voor jezelf met een bord op de bank want ook dát is Pien.
Van Pien door naar Lynn want we móeten de twee jonge chefs wel vergelijken: jong, knap, Amsterdams, leuk, creatief en, euh, lekker. Hun recepten dus. Waar we onszelf wel eens achter ons oren krabbelen bij de recepten van Pien (want toch best ingewikkeld af en toe), hebben we dat bij Lynn echt nooit: alles lekker, alles (bijna altijd) binnen een half uur klaar. Thank you Lynn! Precies wat we zoeken in een recept. En dat dan niet in één boek: nee, Lynn heeft er alweer drie op haar naam staan. Misschien nog wel leuk: de pop-up restaurants die ze met regelmaat host. Snel bij zijn want ze zijn – geheel terecht – steevast in een dag uitverkocht. Met Lynn de keuken in
Simpel, gezond en binnen 30 minuten op tafel? Say no more! Het kookboek van JA! Eten bevat een flinke dosis aan recepten die (ja echt) binnen 30 minuten door elke kok op tafel gezet kunnen worden. Alles kan gekocht worden bij een goed gesorteerde supermarkt en binnen no time zet je overheerlijke gerechten op tafel voor zowel de mannelijke vleesliefhebbers, groene tofulovers, maar ook voor de kieskeurige eters onder ons is de keuze reuze.
Het kookboek van JA! Eten is te bestellen via de website.
Wat er gebeurt als een koppel elkaar versterkt? Dat krijg je dus een dijk van een product. Een kookboek in dit geval: Olle Swets eigenaar van De Wijnwinkel in Amsterdam (in de 9 straatjes, is leuk) en zijn partner en Charlotte Marres, fotograaf, sloegen de handen zoals dat heet ineen et voila: daar is kookboek De Buitenkeuken – Verhalen, wijn en recepten rond het vuur. Een kookboek naar ons hart want dit is pre-cies zoals we willen leven. En eten. De Buitenkeuken trekken Charlotte en Olle met hun mobiele keuken Nederland en Vlaanderen in op zoek naar onafhankelijke voedselproducenten met een bijzonder verhaal. Buiten op het land of water waar hun producten vandaan komen, koken ze het hele jaar door met de seizoenen mee op open vuur voor en met boeren, vissers, wildplukkers, telers en herders. Op het drooggevallen wad, waar de kokkelvisser zijn kokkels raapt, bij de aspergeteler, waar ze vers uitgestoken asperges eten direct naast het bed of mee op pad met de herders, waarna ze op de hei eten bereiden boven een driepoot. Niet onbelangrijk: bij elk recept komt een wijntip en de foto’s on their own zijn om te watertanden.
Werkelijk waar een feestje, dit kookboek van De Vegetarische Slager. Zelfs de grootste carnivoren out there zijn te paaien voor een goede hap. Waarschijnlijk hoeft er geen introductie vanaf, maar de Vegetarische Slager is de ambachtelijke slager van toen, met het vleesch van nu. Vegetarisch vleesch waarmee de vleesliefhebbers beleeft dat je niets hoeft te missen. En dat doen ze met de een na de andere vleesch knaller. Met het boek brengt De Vegetarische Slager 100 keer een plantaardige ode aan vleesklassiekers. 100 keer tips en tricks om traditionele gerechten te hacken, zodat je nog steeds je favoriete (familie)recepten op tafel zet. Van vegan Beef Wellington tot de beroemde Chicken & Waffles en van Rendang tot Coq au Vin met Kipstuckjes. Allemaal plantaardige feelgood-gerechten zonder iets in te leveren op smaak en beleving. Aldus De Vegetarische Slager. Dat willen we proeven.
Oh, oh, Mexico. Het lekkere land en dat in vele opzichten. Voor een goed Mexicaans maal, mochten we al langer thuis blijven. Uiteten, afhalen, een snelle hap: menig knappe Mexicaanse tenten openden hun deuren op Nederlandse bodem. Van taqueria’s tot zaken volledig gespecialiseerd in nacho schotels, we have it all. Welnu, Mexico The Cook Book leert je niets anders dan de Mexicaanse keuken en daarvoor mag je je eigen handen in het vuur steken (figuratively speaking). Het kookboek is een complete ‘bijbel’ en in zijn volledige dikte (we tellen 700 pagina’s) gevuld met culinaire recepten waarmee je tot wel 9.000 jaar terug de tijd in gaat en recepten uitprobeert met invloeden van Azteekse- en Maya-Indianen. En dat in een knap geïllustreerd boek die je maar graag in je keuken etaleert.
Over kookboeken die mooi in de kast staan gesproken: Peru The Cookbook is een plaatje van een kookboek. Maar goed, het gaat natuurlijk om de inhoud. Die inhoud moet zo nodig namelijk óók van repliek dienen om er eveneens knappe recepten mee uit te serveren. En die inhoud liegt er niet om. Het boek is gevuld met maar liefst 500 traditionele Peruviaanse recepten, door de meest geprezen en populaire chef-kok van het land, Gastón Acurio. Van ceviche, Peruviaanse streetfood, zelf empanada’s vouwen tot aan chilies en een handvol nagerechten (mais ouis, óók de befaamde Alfarojes van Koninging Maxima komen voorbij. Maar dan volgens de Peruviaanse traditie uiteraard). Maar zeker ook minder bekende gerechten zoals amarant en aji amarillo, zijn tussen de felgekleurde kaft te vinden.
Veel makkelijker wordt het niet: je verzamelt een x aantal ingrediënten, gooit ze in een bakplaat en de oven in en een uur later staat je eten op tafel. Ok, er moet natuurlijk wel gehakt, gesneden en her en der afgewogen worden, maar een kind kan de was doen hier. Ideaal voor de beginner, om samen te maken met de kids of als je eters over hebt en je wilt wel lekker eten, maar niet uren in de keuken staan. Je hebt De Snelle Bakplaat, De Wereldse Bakplaat en De Groene Bakplaat (namen spreken wel voor zich, toch?). Ook heel makkelijk als je al weet dat je ‘s avonds weinig tijd hebt: je maakt de plaat van tevoren al af en schuift hem later zo de oven in. Ook leuke bakrecepten en zoets voor later.
Stapels boeken om uit te koken. Voor elke dag, of juist voor als het feest is. Van oersimpel eten tot hartstikke sjiek: kiest u maar! Het zijn de woorden die op de website van Yvette van Boven staan en we kunnen haar geen ongelijk geven. Van Jaarrond (het nieuwste boek), Homakase (het boek, samen met Oof Verschuren), Van Bovens Leftovers, Home Made Basics tot Vergeet de Hond Niet (met de allerliefste recepten voor je viervoeter). Als het boek uit de handen van Yvette van Boven komt, weten we: altijd goed én knap. Precies wat we op de keukenplank willen hebben staan shinen.
The Silver Spoon, een van de meest invloedrijke en succesvolle Italiaanse kookboeken van de afgelopen 50 jaar, werd Oorspronkelijk gepubliceerd in 1950. Sinds de komst van het boek op de markt werd het meteen een klassieker en kreeg het een vaste plek in de keuken bij menig huishouden.
Een flinke dosis aan nostalgie, bevat het boek. Een selecte groep kookexperts kreeg al die jaren terug de opdracht om honderden traditionele Italiaanse recepten te verzamelen en voor het eerst beschikbaar te maken voor een breder, modern publiek. Tijdens het proces hebben ze ingrediënten, hoeveelheden en methoden aangepast aan de hedendaagse smaken en gebruiken, terwijl ze tegelijkertijd de herinnering aan oude recepten voor toekomstige generaties bewaarden. Ze bevatten zelfs moderne recepten van enkele van de meest beroemde Italiaanse chef-koks. Het boek leert je het samenstellen van een traditionele Italiaanse maaltijd, typische eettradities van de verschillende regio’s en hoe de tafel te dekken.
Funfact: dit boek wordt ook wel gezien als dé culinaire Italiaanse Bijbel en het boek wordt sinds de fifties traditiegewijs aan newly weds gegeven als huwelijkscadeau.
Wie kent hem niet: grote vriend Jamie Oliver. Bijna al zijn kookboeken staan in de boekenkast en er gaat geen gelegenheid voorbij dat ‘ie niet even geraadpleegd wordt. Comfort food, technische gerechten, feestelijke happen en van alles ertussenin. Favoriet voor even snel doordeweeks of voor bij het kamperen is zijn 5 ingrediënten. Meer dan vijf dingen voor je gerecht heb je dus niet nodig (voor sommigen zelfs minder) en op wat stoofvlees- en sudderpotjes na is alles ook wel binnen een half uur op tafel. Er zijn recepten voor het ontbijt, avondeten, snacks en ook het desert wordt niet vergeten.
Man, wat is dit een heerlijk boek. Zoveel leuke en lekkere gerechten, van Thailand naar India naar Vietnam en meer. Meera Sodha’s East heeft recepten voor de beginnende kok, maar er staat ook zeker genoeg in voor de chefs die wat vaker in de keuken staan. Sommige recepten hebben maar drie ingrediënten (udon noodles met eigeel en sojasaus), andere hebben een intimiderend lijstje aan kruiden en specerijen (maar niet zo gek en intimiderend als bij Ottolenghi). Absolute favoriet is de vegan witte miso ramen met edamame en tofu. Vega(n) bouillons zijn vaak, eerlijk is eerlijk, minder smaakvol dan de vleesvariant (want hoe lekker is runderbouillon). Daar wordt korte metten meegemaakt in East in dit ramenrecept. Er is umami, zoet, zuur, knoflook, warmte van de gember, diepte – beste vegan bouillon ooit. Lijkt een lang lijstje inkopen, maar het meeste gooi je meteen in de blender en die doet het meeste werk.