Kroatië, Dubrovnik16 oktober 2023, door Maartje

Kroatië: wat te doen in en rond Dubrovnik

Kroatië, Dubrovnik, 16 oktober 2023, door Maartje

Kroatië: wat te doen in en rond Dubrovnik

Dubrovnik, juist, in Kroatië, ook wel bekend als 'de Parel van de Adriatische Zee', is een inderdaad nogal adembenemende stad aan de Dalmatische kust van Kroatië. Oude muren, verbluffende architectuur, een rijke geschiedenis, cultuur, een hoop gezelligheid en pittoreske landschappen. Kijk, daar heb je je volgende vakantiebestemming. En dat niet alleen: er zijn prachtige stranden, helder blauw water en, last but not least, fijne en fraaie horeca. 

Banje Beach, Dubrovnik

Banje Beach, Dubrovnik

Net buiten de muren van de binnenstad van Dubrovnik is Banje Beach niet te missen. En heus niet dat het een ‘minder’ stadsstrand is: Banje Beach heeft kristalhelder turquoise water, zacht wit zand en een adembenemend uitzicht op de Adriatische Zee. Een perfecte mix van natuurlijke en door de mens gemaakte pracht en praal, met hier en daar een palmboom die voor schaduw zorgt, witte ligbedjes en de historische stadsmuren op de achtergrond die een dot charme toevoegen. Vooral aan het eind van de dag, als de muren van de stad oranje kleuren, is Banje Beach stunning.

Ponat Beach Bar

Ponat Beach Bar

Tegen de tijd dat de muziek een tikkie harder mag, is Ponat Beach Bar zeker ook het eindstation voor mensen die zin hebben in dansen met de ondergaande zon op de achtergrond. Tot die tijd is het een relaxte strandtent waar je heerlijk tafelt tussen de bomen en in de schaduw van de tentdoeken.

Stukje geschiedenis hoort er ook bij...

Stukje geschiedenis hoort er ook bij...

Die geschiedenis gaat in het geval van Dubrovnik terug tot de 7e eeuw, toen het werd gesticht als Rausa, of Ragusium door Romeinse vluchtelingen die aan de invasies van die tijd ontsnapten. Door de eeuwen was het een belangrijk maritiem kruispunt, dat oost en west met elkaar verbond. De stad bloeide op onder Byzantijnse en Venetiaanse invloed, behield haar onafhankelijkheid en werd zelfs een toevluchtsoord voor asielzoekers. Deze smeltkroes van mensen in de 15e tot 17e eeuw leverde de stad de titel ‘het Zuid-Slavische Athene’ op. Fast forward naar 2023, na aardbevingen en oorlogen en wat niet zijn veel historische gebouwen in ere hersteld en het culturele erfgoed van Dubrovnik bleef behouden – met een prachtige oude binnenstad als resultaat (een UNESCO World Heritage sinds 1979). Niet onder Pile Gate doorlopen om de stad in te gaan is eigenlijk geen optie, maar ga vooral vroeg op de dag de binnenstad in, als het nog niet te warm en niet te druk is. 

Prora Restaurant in hotel Adriatic

Prora Restaurant in hotel Adriatic

Romantiek? Iemand? Dan mag je zonder meer aanschuiven bij het Prora Restaurant in hotel Adriatic. De witte stoelen, de eeuwen oude muren, de gesteven tafelkleden, de correcte bediening… U snapt, romantischer in Dubrovnik ga je het niet krijgen. Op het menu van alles, al ga je hier vooral heen voor de local seafood van de dag, niet lang voordat jullie aangeschoven afgeleverd door de lokale vissers. Bonuspunten ook voor de locatie; voor of na je diner wandel je door de al even romantische binnenstad van Dubrovnik.

Bowa Dubrovnik

Bowa Dubrovnik

RESERVEER. We rest our case.

Oké, iets meer info: die naam, die staat voor Best Of What’s Around. En dat is niet gelogen. Je vindt de zaak op een van de Elafiti-eilanden in de buurt van Dubrovnik, het eiland Sipan om precies te zijn. Afhankelijk van de zee en de wind duurt het tochtje van Dubrovnik naar Bowa zo’n 45 tot 55 minuten, dus als je alle drie de Elaphiti-eilanden wil bezoeken, en nog een lunch in Bowa wil, trek er dan een dag voor uit. Een andere optie is om met de auto in een half uur van Dubrovnik naar de haven van Brsečine te rijden en dan de watertransfer naar Bowa te nemen. Die kun je direct boeken bij het maken van een reservering. 

Buza Bar Dubrovnik

Buza Bar Dubrovnik

(beeld via Time Out)

Wie graag bovenop een klif een (wat overpriced) drankje drinkt, mag de iconische Buza Bar op zijn to-do zetten. Overpriced, gehyped en toch nagenoeg onvindbaar is deze bar; je moet ‘m kennen, anders kom je er niet. En dan zijn wij toch getriggerd. De bar ligt op de rotsen, verscholen tussen de stadsmuren – je kunt je voorstellen wat een waanzinnig uitzicht dat geeft. Is ook zo. En dat is meteen het USP van de bar. Warm? Trap af naar benee en je duikt zo de zee in. 10 punten. Je komt er vanaf Gundulic Square. Neem de Jesuit Stairs, ga links en loop onder de stadsmuren door, daarna naar rechts en loop je langs de muur. Wacht tot je een ‘cold drinks’ bordje ziet, blijf lopen… Tadaa! Of vraag het aan een local, de bar staat in Dubrovnik bekend als de ‘hole-in-the-wall-bar’.