Kroatië, Hvar3 oktober 2023, door Maartje

Kroatië: de leukste plekken, things to do en hotspots in en rond Split en Hvar

Kroatië, Hvar, 3 oktober 2023, door Maartje

Kroatië: de leukste plekken, things to do en hotspots in en rond Split en Hvar

Ah, je hebt een vakantie naar Kroatië op het vizier? Goed plan! Sterker nog: het is een van de leukste, mooiste, meest verrassende (vakantie)landen in Europa van het moment, en dan ook nog eens een land waar niet alles snerpend duur is. Ha! Dus ja: goed plan! Maar waar begin je? Het land is nog relatief on-ontdekt en dus móet je er een aantal keer geweest zijn om te weten wat de echt goede plekken zijn. Laten we nu een hot line hebben met fotografe Lotte van Uittert, die er, met dank aan haar vriend en zijn Kroatische oma (die er nog steeds woont), er regelmatig mag komen. Te beginnen in Split...

Op naar Split

Op naar Split

Ga je vliegen, reis dan voor aan op Split: de perfecte startlocatie voor een heerlijke vakantie in Kroatië. Vanuit hier kun je namelijk naar veel verschillende eilanden een ferry pakken.

Het leukst is het om de stad, en de eilanden te verkennen, met de scooter, maar het kan ook met de auto. Maar weet: Split is vrij druk met de auto (hierdoor sta je vaak in langzaam rijdend verkeer en kun je moeilijk parkeren – just a heads up). Hier heb je met de scooter geen last van natuurlijk. De scooter en de auto kunnen bovendien heel makkelijk, en voor een schappelijk bedrag mee op de ferry naar de verschillende eilanden. Dit is echt de beste manier om alles te ontdekken!

Leukste stranden in en rondom split:

Leukste stranden in en rondom split:

Kupalište Bene

Dit is een van de fijnste plekjes om te zwemmen in Split. De stadsstranden zijn over het algemeen heel toeristisch en druk bezocht door locals. Voor dit strandje moet je een stuk lopen, waardoor het minder druk is. Het is ongeveer 15 min tot 20 min lopen vanaf de parkeerplaats (hier kom je op uit als je het strand invoert in Google maps). Overigens is het een ontzettend mooie wandelroute – win win. Extra voordeel: je ligt op Kupalište Bene erg beschut en dat is fijn.

Kasjuni Beach

Heel mooi strand met uitzicht op de Marian berg. Let wel: het is hier wel altijd erg druk. Of je moet vroeg gaan, of het moet je niet uitmaken.

Dingen om te doen in Split:

Dingen om te doen in Split:

Ljetno kino bacvice / open air cinema
Een hele bijzondere plek dit: een van de mooiste buitenbioscopen die je ooit tegen gaat komen, beloofd! De bomen rondom het grote scherm worden super festival-achtig verlicht en de plek is perfect verstopt. En verder? Verder stelt de bioscoop eigenlijk niet veel voor: de stoelen zitten niet lekker, er zitten veel muggen en iedereen rookt… Maar toch, juist dat allemaal zorgt mede voor de hele charme van deze bioscoop die aanvoelt als een buitentheater.

Marjan Hill viewpoint
Via een lange trap kom je uit op deze prachtige uitzicht-plek. Boven zit een leuk restaurant waar je even kunt bijkomen van de klim. Ga je daarna nog verder omhoog, boven het restaurant dus, kom je op de Mardjan berg. Vooral erg leuk om in de avond te doen: hallo prachtige uitzichten en zonsondergang! Als je nog verder de berg op loopt, kun je de sterrenhemel erg goed zien. De berg is namelijk nauwelijks verlicht.

Omis
Het is ongeveer een klein half uur rijden van Split naar Omis. Ben je er, dan kom je terecht in een super historisch stadje met verschillende fords. Het stadje is omringd door prachtige bergen waar een rivier doorheen stroomt. Met een bootje kun je hier doorheen varen – 10 punten.

Konoba Bracera
Dit restaurantje zit onderweg naar Omis vanuit Split. Leuk om hier te stoppen op de heenweg (voor lunch) of op de terugweg voor een goed diner. Hoewel… In Omis heb je natuurlijk ook ontelbaar veel leuke restaurantjes…

Broodje Cevapcici 
Een broodje cevapcici kun je op veel verschillende plekken eten; doe dat! Het is dé lokale specialiteit: een broodje met ajvar, worstjes en boter. Moet je hebben geprobeerd.

Met de ferry naar het Eiland: Brac, Hvar of Vis

Het Eiland Brač

Het Eiland Brač

Het eiland Brač is echt een eiland om heerlijk tot rust te komen! Perfect om te verkennen met de auto of scooter op zoek naar de mooiste strandjes. (wellicht ook met boot).

Bol en Supetar zijn het meest toeristisch maar wel gezellig (vooral in de avond)!
– Stranden rondom Sutivan zijn erg mooi en kalm.
– Leuke dorpjes: Sutivan, Splitska
– Ga vooral op verkenning uit met de boot, scooter of auto.

Het eiland Hvar

Het eiland Hvar

Best een bekende naam, het eiland Hvar, en dat is niet voor niets: de stranden en bijzondere plekjes zijn echt ontelbaar hier! Een aantal favoriete strandjes:

* Plaza Malo Zarace
* Plaza Dubovica
* Alle stranden rondom Vrboska
* Plaza Mala Milna
Ga bij Veli Kamik de zonsondergang kijken met een biertje (magisch mooi). Enne: alle plekjes en strandjes hieromheen zijn ook super mooi!

Als je een rustige vakantie wil, zou ik Milna aanraden als plek om te slapen. Je zit erg dicht bij de stad Hvar, maar dit dorpje is heerlijk rustgevend met twee prachtige strandjes.

het Eiland Vis

het Eiland Vis

Wederom een prachtig eiland om tot rust te komen. Wil je ontspannen en het eiland op je gemak verkennen, dan raadt ik bij alle eilanden ongeveer 3 dagen aan.
Als je niet zo een hopper bent, kun je natuurlijk ook makkelijk langer blijven!
Slaaptip? Ga naar Komiza, een super authentiek dorpje en heel charmant.

Tips op het eiland Vis

Tips op het eiland Vis

* Bezoek het strand Stiniva (ga wel vroeg of juist laat).
Het makkelijkste kun je dit eiland bereiken met de boot, maar als je niet vies bent van een kleine klim dan ben je in ongeveer 30 minuten beneden. Ga wel voor het donker weer naar boven!
* Ga eten bij Restaurant Villa Kaliopa in het dorpje Vis, dan heb je een unieke ervaring!
Het restaurant heeft een super mooie (afgesloten) tuin met een aantal privé tafeltjes. De planten in de tuin worden van onderen belicht en samen met vintage lampjes is het geheel aangekleed. Super romantisch. Ook kun je zelf een verse vis kiezen, die ter plekke wordt bereid.
* Bekijk de zonsondergang bij Fort George.