Griekenland, Zakynthos31 mei 2023, door Imara Milatz

Barts Best of: de mooiste stranden van Zakynthos, Griekenland

Griekenland, Zakynthos, 31 mei 2023, door Imara Milatz

Barts Best of: de mooiste stranden van Zakynthos, Griekenland

'Strand' en 'Zakynthos'? Zakynthos is een eiland after all, die twee gaan wel samen. We durven de vinger er bijna op te leggen dat het brochureplaatje van Navagio, ofwel Shipwreck Beach, óf de wapperende linnen doeken boven het beach-club-eiland Cameo Island je naar het eiland hebben doen lokken. Gelukkig kent Zakynthos meer, veel meer, dan enkel die stranden. Van het steilere Noorden, naar de (kiezel)baaitjes langs de Westkust ennn door naar de bredere zandstranden in het Noord-Oosten: de -naar onze mening- lekkerste stranden of Zante (Zakynthos) island. 

Stranden

Stranden

Navagio Beach, of nog spannender ‘Shipwreck Beach’ is dé toeristenattractie van het eiland. Een bezoekje aan het eiland gaat hand in hand met een tripje naar dit strand. Net als een eerste keer Parijs, zonder een bezoek aan de Eiffeltoren: dat kan niet. Gelukkig is Navagio geen tourist trap en is het je bezoek echt wel waard. Het strand is enkel met de boot te bereiken, daar meer je aan om een dagje van het felblauwe water te genieten. En dat wrakstuk? Die ligt er echt, maar heb je met een korte blik ook wel gezien ;). Tip: overal rond en om Zakynthos kun je bootjes huren. Bij goed weer en rustige zee, kun je ook best wel met eigen boot naar dit strand varen. Vind je dat varen maar een gedoe, dan kun je het strand ook altijd van bovenaf bewonderen.

Agios Sostis (Cameo Island): een stuk zuidelijker vind je het kust plaatsje Agios Sostis. Het strand hier is smal (snorkelen is er wel een dikke aanrader) en bij eerste indruk valt het tegen. Loop dan vooral door naar de ingang van Cameo Island, welke je met een loopbrug bereikt (natte pootjes uitgesloten). Hier zit je heerlijk op het privé-strandje van deze strandtent.

Laganas Beach/kalamaki beach: als Cameo Island vol zit (of gesloten is, dit gebeurt vaak onaangekondigd), dan is gelukkig Laganas Beach nog altijd om de hoek. Hier plof je neer op een breed strand én is de kans groot dat je schildpadden spot.

Xigia Beach – laat je niet misleiden door de zwavellucht, die je onderweg naar dit prachtige strandje tegemoet komt. Xiga Beach is namelijk een natuurlijke spa door het bronwater, welke uit de rotsen hier het water in stroomt. Bovenaan de berg parkeer je de auto bij de kantina om vervolgens met al je strandspullen het pad naar beneden te voet af te leggen. Daar wacht je een vrij klein, maar prachtig, baaitje. Honger terwijl je net handdoekje hebt gelegd? Via de hoger gelegen Kantina wordt met een mandje het eten naar beneden getakeld. Lief.

Dafni Beach – dit strand vind je op het schiereiland Vassilikos en is zo’n typisch kindvriendelijk zandstrand. Lage zeebodem, overzichtelijk, maar ook: razend knap. En tevens ook de home base voor de Carretta Carretta schildpadden die er in de broedmaanden hun eitjes leggen.

Bananas beach – voor de Griekse beach bars is Bananas Beach the place to be. Bananas Baya en Casa Playa liggen aan dit stuk langste strand van het eiland en as you can imagine is het er tijdens de zomerperiode erg druk.

 

Makris Gialos – in tegenstelling tot de eerder genoemde stranden, bevindt Makris Gialos zich in het Noorden van het eiland. Dit stuk Zakynthos staat niet zozeer bekend om haar mooie stranden, dus is Markis Gialos al snel een uitzondering op de regel. Door het kiezelstrand (dat dan weer wel) is de zee ontzettend helder en verkoelend op de warme uren van de dag.

Porto Limnionas – het Westen van Zakynthos is steil en vrijwel deze hele flank van het eiland bestaat uit gigantische rotspartijen. Tussen deze rotsen, en een klein beetje moeite om het strandje te bereiken, stuit je zomaar op Porto Limnionas. Van een strandje kunnen we -op een heel kleine reepje kiezelstrand na- niet spreken, maar zo slim als ze er zijn, is er tussen de rotsen een plateau gemaakt met bedjes (wees er dan wel vroeg bij) of je legt je handdoek neer bij de rotsen.

 

Porta Roxa – Dit strand ligt vrijwel naast Porto Limnionas (er is zelfs een goede weg die beide stranden met elkaar verbindt) en bereik je via hetzelfde dorp. Een viertal restaurants en beach bars staan er voor je klaar om je gedurende de dag te voorzien van lekkers. Zeker tijdens een warme zomerdag kun je hier snel verkoeling zoeken in het diepe blauwe zeewater, dat snappen de locals ook. En dan zwemmen tussen de rotswanden.

Porto Azzuro – op zoek naar parasols van palmbladeren en strandbedjes? Go Porto Azzuro. Naast de wat grotere beach bars, lig je hier hoe dan ook heerlijk. Snorkels mee in de tas en pas laat in de avond terug. Azzuro is heerlijk toegankelijk en vooral geen gedoe. Ook wel eens fijn en een goed contrast met de baaitjes welke iets moeilijker te bereiken zijn.