Frankrijk9 maart 2020, door Nina van Hilst

Lenteskiën in Alpe D’Huez, Frankrijk

Frankrijk, 9 maart 2020, door Nina van Hilst

Lenteskiën in Alpe D’Huez, Frankrijk

Nu zijn het reis-technisch gezien een beetje vreemde tijden maar na deze aankomende lente, komt er altijd weer een nieuwe lente. En dan is de lente de nieuwe winter waarin we héérlijk kunnen skiën. Lenteskiën welteverstaan. Zon op je snoet, bovenop de wereld staan en gaan! Alpe D’Huez in Frankrijk is zo’n heerlijk lenteski-gebied waar voor ieder niveau wat wils is. Snowboarden kan natuurlijk ook. Zelfde pistes, zelfde lentezon en net zo fijn. En helemaal virus-proof, kan de voorpret voor volgende lente nu echt al wel vast beginnen.

Alpe D’Huez

Alpe D’Huez

Toevallig – of niet – wordt Alpe D’Huez ook wel l’île au soleil genoemd. Het eiland in de zon dat door de ligging optimale zon krijgt. Het is dus al snel lente in Alpe D’Huez. Vanaf maart kun je genieten van vele zonuren, langere dagen en als het even meezit skiën in je t-shirt. Dat laatste deden wij overigens niet begin maart maar de lange onderbroeken bleven in de koffer. Wintersporten zonder afzien van de kou. Maar lekker met je trui en een biertje op het terras. Ons type wintersport.

Alpe D’Huez is een van de grotere en bekendere winter- en zomersport gebieden van Frankrijk. Op de piste merk je daar niks van. Met 105 pistes – netjes verdeeld met 30 stuks groen, blauw en rood en nog een klein plukje zwart – kun je de drukte opzoeken of juist uit de weg gaan. Voordeel is wel dat er naast het skiën nog genoeg te doen is. Ook wanneer aan het einde van de lente niet meer alle 105 pistes open zijn.

To do

To do

Behalve de pistes afgaan op je ski’s of board, is er natuurlijk nog meer te doen in het Franse Alpengebied. Met een sleetje de berg af is altijd lachen. In Alpe D’Huez is er een sleebaan midden tussen de skipistes. Je kunt alleen op een slee of met zijn tweeën. Zo nu en dan crashen is onvermijdelijk. Ook is er een Alpine Coaster. Een soort van mini achtbaan van metaal die ook weer over de berg gaat. Je zit in een slee-achtig bakje en roetsjt zo 700 meter met hoge snelheid naar beneden. De lucht in kan ook. In Alpe D’Huez kun je ook in de winter paragliden of een microlight flight maken. Gaat dat allemaal iets te snel, boek dan een tocht met Husky’s. Er zijn lange en korte tochten met sledehonden. En overdag of in de avond, inclusief eten in een hogergelegen restaurant. Mémorable, mais oui!

Met kleine kindjes is het bezoeken van de ijsgrot nog een leuk idee. Het buiten(!) zwembad in het centrum van Alpe D’Huez zag er heel aanlokkelijk – en niet druk – uit. Er is een schaatsbaan. En je kunt je zeker een paar uur vermaken met winkelen in Alpe D’Huez. Er zijn mooie zaken met ski-kleding, winkeltjes met lokale souvenirs en kleine Franse bakkertjes en bonbonneries.

Slapen

Slapen

De architectuur in Alpe D’Huez is om over naar huis te schrijven. De oudere gebouwen zijn de typische houten chalets zoals je ze kent in het Alpengebied. En de nieuwere flats geven door de gebruikte kleuren en materialen sfeer. Ga je skiën met de kids óf zonder en heb je zin in een weekje all inclusive, er is een heerlijk comfortabele Club Med in Alpe D’Huez. Met spa en zwembad, kinderopvang voor de kinderen (hallo vrij skiën voor paps en mams), een regulier restaurant én een kleiner restaurant met à la carte gevoel. Plus fijne ruime kamers en heerlijk eten. We weten niet zeker of het komt doordat het Frankrijk is maar Club Med heeft ons laten zien dat een buffet restaurant erg lekkere gerechten kan serveren.
Slaap je liever in een houten chalet, een betaalbaar appartement, hotel of zelfs hostel, keuze is er ruim.

Eten en drinken

Eten en drinken

De weg naar de pisterestaurants hoeven we je niet te wijzen. Daar ski je vanzelf naartoe. Wel is een keertje – of vaker – langs La Folie Douce gaan een leuke ervaring. Wat drinken, wat kijken en eventueel wat dansen. Heb je mazzel, dan zie je nog wat Engelsen zonder t-shirt dansen in de sneeuw. En dan voor het donker naar huis.
Wil je in de avond iets anders dan het hotel-buffet, Alpe D’Huez heeft genoeg goede restaurants. Een avondje raclette en kaasfonduen kan bij La Cabane. Het restaurant op de piste is overdag open. En in de avond kun je er met reservering eten waarbij je wordt opgehaald door een pistenbully. Als dat niet de Uber van je leven is.
Voor wat glamour ga je eten bij restaurant l’Espérance. En voor – het tegenovergestelde – traditionele Alpine sfeertje ga je naar La Crémaillère. Broerlief die al eerder in het gebied was geweest tipte pizzaria Pinocchio nog. Want een goede pizza na een lange dag in de buitenlucht is altijd ok.

En nu gaan we dromen van een heerlijke, gezonde lente in de buitenlucht van de Franse Alpen. Een dikke aanrader als je het ons vraagt.