Live vanuit Australie: Wat kun je doen? Maar ook: waar gaan we heen?
Je moet wel onder een steen geleefd hebben wanneer je het nieuws rond de vreselijke bosbranden in Australië gemist hebt. Vuur dat een gebied groter dan heel België beslaat, 500 miljoen dieren die nu al omgekomen zijn, huizen, nee, hele dorpen verwoest en ten minste 20 mensen die het leven verloren.
Er mag geen twijfel over bestaan dat er hulp moet komen, zelfs al is Australië een rijk land. Ieder lid van team Bart heeft - natuurlijk - allang en breed gedoneerd maar toch... Er moest toch nog wel iets zijn dat we kunnen doen? Laura Bovij, een van onze Bartjes, is momenteel in Australië en trekt het land as we speak door. Er is namelijk geen reden om niet meer naar het prachtige land aan de andere kant van de wereld te gaan! Australië is gigantisch en op de meeste plaatsen krijg je amper iets mee van de branden. Al heeft het land wél alle hulp nodig, en dus ook toerisme. Vandaar deze shout out in 2 delen: Wat kun je vanuit Nederland doen? En: Als je gaat, waar wil je dan wezen - de beste tips van een insider. We blijven immers wel Barts Boekje.
Het ergst van alles is dat we niet weten hoe lang de branden nog doorgaan. Het moet natuurlijk stoppen. Nu. Meteen. Help mee door die ene keer uiteten over te slaan of die ene fles wijn in de supermarkt minder te kopen. Elk steentje draagt bij (cliché, maar wel waar) en doneren is super easy, zelfs naar de andere kant van de wereld. Doneer niet zomaar: kijk goed waar je je geld achterlaat. Dit zijn de beste en meest easy access tips:
Doneer je het liefst aan een Nederlandse organisatie en via iDeal (als je bijvoorbeeld geen creditcard of PayPal account hebt), dan kan dat bij
* Rode Kruis NL op IBAN NL02INGB0000 0051 25 of via GIRO 5125
* IFAW, International Fund for Animal Welfare. Deze organisatie doet er alles aan om de wilde dieren te redden van de bosbranden.
* Via een Tikkie kun je direct doneren aan WNF Nederland. De link naar de Tikkie vind je bovenaan de Insta van WNF Nederland.
Direct aan Australië doneren kan natuurlijk ook. Het geld is dan meteen waar het zijn moet.
* De Australische dierenorganisatie WIRES (@wireswildliferescue) zet zich specifiek in voor de wilde dieren die getroffen worden door de brand.
* Verder kun je doneren via het Australische Rode Kruis is ook een veilige en goede optie. @redcrossau
* Het Wereld Natuur Fonds (@wwf_australia) zet zich in voor de bescherming van koala’s all year round.
* De NSW Rural Fire Service & Brigades zijn de helden die zich inzetten om de branden uit te krijgen. De Australische comedian Celeste Barber wilde AU$30.000 ophalen via een Facebook donations actie en de teller staat inmiddels op zo’n 48 miljoen Australian dollars. Een donatie hier is echt zo gepiept.
Nu gaat het natuurlijk niet alleen om donaties. Het gaat er ook om dat we onszelf inlezen hoe we deze giga branden kunnen voorkomen:
* In Australië wordt de stem van de indigenous mensen steeds groter en steeds beter gehoord. @drmngnow zet zich in voor de indigenous communities (die vaak toch al erg weinig hebben) die getroffen zijn door de branden. En in dit Instagram filmpje vertelt een indigenous fire worker dat Australië altijd vuur heeft gekend en goed met vuur wist om te gaan. Totdat we vergaten om naar de tekenen van het land te luisteren waardoor onstopbare branden kunnen ontstaan.
* De meest ingrijpende beelden zijn die van de koalas, kangaroos en andere dieren die het slachtoffer zijn van de branden. Deze twee grote organisaties zetten zich in voor de bescherming en het redden van de dieren: @portmacquariekoalahospital en @wildlifevictoria
* Er zijn heel veel instagram/ social media initiatieven (TOP) en dit vonden we een van de beste: spendwiththem. Deze organisatie promoot kleine lokale ondernemers uit dorpen die door de branden getroffen zijn. Want na de branden komt de aftermath en wederopbouw. EN oook daar is onze hulp bij nodig.
Doneren en leren is nog steeds niet alles wat we kunnen doen. We hebben een aanpassing van onze levensstijl nodig om te zorgen dat dit niet the new normal gaat worden. Want ook California (2018) en de Amazone (2019) stonden al erger dan ooit in lichterlaaie. Wat kun je doen om je impact op het milieu easy peasy te verkleinen:
* Je hebt het vast al gelezen; in Australië (net als de rest van de wereld overigens) wordt 67% van het water (deze getallen verschillen soms in onderzoek) gebruikt voor landbouw. Bijna de helft van dit water wordt gebruikt voor de voeding voor grazend vee voor de vlees- en zuivelindustrie. Slechts 10% van het water is voor het groeien van groente en fruit voor menselijke consumptie. En dan zijn er nog zaken als de CO2-uitstoot en landverbruik door veeteelt. Je voelt hem al aankomen. Minder vlees eten, is minder waterverbruik, is minder droogtes, is minder giga branden. Ieder biefstukje of onsje rosbief wat je laat liggen, helpt dus tegen de bosbranden. Die weedburger smaakt ineens nóg lekkerder, niet?
* Minder consumeren. Nu waren we toch al in de ban van Marie Kondo. En nu hebben we wederom een mooie reminder om minder te kopen. Minder meuk vooral. We hebben hem al wel honderd keer opgeschreven: buy less (scheelt ook geld én levert een opgeruimd huis en hoofd op), choose well (kies wanneer mogelijk voor de duurzame, natuurlijke optie), make it last (wat een mooi excuus is om die écht mooie maar net iets te dure jas te kopen).
* Nu zijn we er hier niet van om over politiek te gaan praten. Want saai, vaak niet knap en oh zo kleurloos. Maar stemmen voor een partij die ook oog heeft voor de dieren en het milieu op een hoge plaats heeft staan, gaat wél helpen tegen milieucatastrofes en dierenleed.
* Ga naar buiten, de natuur in. Wanneer je veel tijd in de natuur doorbrengt, voel je je niet alleen een stuk beter, je leert ook beter voor de natuur te zorgen. Hug a tree. Of een onbekende op straat. Doe.
* Reis, de natuur in het liefst. Voor het milieu zeker liever dichtbij dan ver weg. Maar zeker, je mag, of moet, toch eens in je leven in Australië geweest zijn. En als je het dan doet, doe het dan meteen goed. Met onderstaande tips kom je een verdomd prachtig eind. En je zou je vliegkilometers kunnen compenseren (scheelt toch weer iets) bijvoorbeeld met Trees For All. Just saying.
Australië is beeldschoon. Laten we daar vooral duidelijk over zijn. De natuur is ongeëvenaard en ‘alleen op de wereld’ kan bijna alleen nog hier. Het meeste daarvan is alleen te bereiken als je een auto huurt en kamperen (ja heus!) is de allerbeste manier om alles te zien en optimaal te beleven.
We komen nog bij je terug met een apart artikel over Sydney en met een ander artikel over Melbourne, maar we beginnen met het ‘tussenstuk’: van Sydney naar Melbourne + Kangaroo Island, het gebeid dat het ergst getroffen is door bosbranden de afgelopen weken (de branden begonnen overigens al in augustus 2019).
VAN SYDNEY NAAR MELBOURNE (OF ANDERSOM NATUURLIJK)
(artikel gaat verder onder de afbeelding)
Ps. een busjes zoals op deze foto? Snappen we! Die huur je via Hire a Kombi
In het plaatsje Coledale slaapt je aan het strand, mits je een auto/bus/camper hebt natuurlijk. Laura en haar buddy kochten een busje waarin ze touren en leven – een goede en voordelige tips als je 2 of zelfs 3 maanden op weg bent. Je kunt hun avonturen volgen via Freddy The Van.
In Coledale vind je een aantal hele leuke koffiezaakjes. Bread & Espresso bijvoorbeeld is top (beeld via Peppermag.com). Verder ben je er dichtbij de Seacliff Bridge waar je een soort geheime ingang (direct na het einde van de brug rechts) moet zoeken om naar een uitzichtspunt te lopen: erg de moeite waard!
Een klein dorpje dat je een beetje meer landinwaarts vind, maar dat je ook zeker niet wil missen, is Berry. Hier vind je (onder andere) Milkwood Bakery. Een topplek! Aanraders zijn de pies (NEEM DE PIES), de sausage rolls (worstenbrood Aussie-stijl zeg maar) en zeker ook de huisgemaakte en goddelijke focaccia.
Verder mag je ook Bussola niet overslaan. Is ok, want naar die laatste ga je voor het diner. Bussola is namelijk een heel leuk Italiaans restaurant dat een beetje verscholen staat, maar de geur van pasta is er onweerstaanbaar. Bakker in de ochtend dus, en wat honger bewaren voor Bussola. Wil je het helemaal goed doen: neem een bakkie van IV coffee: voor wanneer je nog en koffie voor on the road wil.
Mallacoota werd vooral waar getroffen door bosbranden maar het is er echt onwijs mooi. Wij stonden op het caravan park aan het water, in het dorpje krijg je dagelijkse boodschappen en ligt ook een bottle shop (verkopen geen alcohol in de supermarkt, maar geen zorgen, in ieder dorp ligt ook een bottle shop). Wij zijn koffie gaan drinken bij een man die een kleine container had en een te gek koffie apparaat + mega lekkere koffie (origami coffee). Kreeg je cup (helaas wegwerp maar ach) met een tekening erop. Verder kun je er als je richting Croajingalong National Park rijdt heel mooi over het strand wandelen langs allemaal rotsen.
Nogmaals: ga kamperen! Dan zie je het meest en beleef je het land optimaal. Kangaroo Valley is zo’n plek die je anders zomaar zou missen. Hier kun je op een (gratis) camping parkeren, tussen allemaal wombats. Wat? Wombats. Een buideldier. Wikipedia: “De wombats vormen een familie van buideldieren uit de orde der klimbuideldieren. Samen met de koala zijn ze de enige overlevende soorten uit de onderorde Vombatiformes”. Schattig, heus, maar die beesten stinken dus wel echt een uur in de wind dus niet aanraken. U bent gewaarschuwd.
Je kunt er kanoën én het is een wijnstreek (!). Ga bijvoorbeeld bij Yarrawa Estate wijntjes geproeven. Let wel: hun smaak is wat zoeter dan de onze (Australie is niet voor niets geen wijnland bij uitstek; ze moeten het meer van hun koffie hebben). Het uitzicht is schitterend uitzicht en er stiefelen twee labradors rond: heerlijk sfeertje
Bij Jervis Bay en Hyams Beach is het lekker plaatjes schieten en vooral even helemaal niks doen: hier is het strand witter dan wit. Zo mooi! Nadeel? Dat weten meer mensen… De plek is best toeristisch. Ach, even met de wind mee waaien en weer door!
Vanuit Paynesville vaar je met een (gratis) ferry in 2 minuten naar een klein eiland: Raymond Island. Dat wil je want je kunt er vrij over het eiland lopen en spot je overal koalas: Laura & co zagen er in een uur zeker 30. Super cute. Vooral leuk omdat ze soms ook wat lager zitten en redelijk actief zijn. Op Kangaroo Island (in South Australia) zitten ook heel veel koalas en dat gebied werd getroffen door ernstige bosbranden. Dus ga naar Rayond Island en weet waarom doneren en helpen waar je kunt zo belangrijk is.
En dan weer terug naar het vasteland, naar Paynesville dus, waar je alvast een reservering mag maken bij Sardine Eatery & Bar, een verrukkelijk visrestaurant dat niet voor niets populair is bij zowel toeristen als locals.
(artikel gaat verder onder de afbeelding)
Vanuit Melbourne gaan er iedere weekend veel mensen naar Wilsons Promontory: niet ver en het is een prachtig National park met hikes en beeldschone afgelegen stranden. Veel wildlife en schitterende uitzichten. Je moet wel een beetje van natuur houden, veel meer is er niet te doen ;-).
Bye for now! Voor even maar hoor: er komen de komende dagen nog veel meer Aussie tips van Laura & co online.