Nederland31 maart 2021, door Sanne Carbaat

Bart Biert met exotisch bier én een verhaal

Nederland, 31 maart 2021, door Sanne Carbaat

Bart Biert met exotisch bier én een verhaal

Bier is toch bier? Hoe vaak ik dit niet heb gehoord. Of nog erger: ik lust geen bier. Kan niet. Bier is zo veelzijdig, anders dan alleen dat glaasje lauwe pils dat je wel eens in de voetbalkantine hebt gedronken. Bier is bijna een wonderdrank. Met maar vier ingrediënten – water, graan, hop en gist – kan je al zoveel verschillende soorten stijlen brouwen, die ook echt al-le-maal heel anders kunnen smaken. En dan hebben we het dus nog niet eens gehad over andere ingrediënten die je er nog in kunt mixen. Denk aan een kriek (met kersen dus), aan een witbier waar koriander en curaçao sinaasappel zijn toegevoegd of een Belgische tripel met specerijen. Dan heb je nog brouwerijen die het experimenteren nog een stapje serieuzer nemen en zo kom je uit bij onze eigen Lowlander. Voor de mensen van Lowlander is ieder bier een kans om een verhaal te vertellen. Een verhaal over de botanicals, over de achtergrond van die ingrediënten om zo uiteindelijk een bier te brengen met iets extras. En bier en een verhaal, dat zijn vaak toch de fijnste momenten.

Oprichter en Chief Botanical Officer Frederik Kampman (die titel alleen, doe je het toch al voor?) kreeg inspiratie en ideeën voor Lowlander tijdens zijn werktijd bij een gindistilleerderij in het Verenigd Koninkrijk. De fascinerende wereld van cocktails en botanicals trok hem enorm en Frederik begon zich af te vragen wat er zou gebeuren als je met ingrediënten uit de distillatiewereld zou gaan brouwen in plaats van distilleren. Wat voor extra karakter zou je een bier kunnen geven als je er dus specerijen, kruiden en bloemen bij zou betrekken? Nederlanders waren altijd al een reislustig volkje, en daar komt een geschiedenis aan exotische specerijen en kruiden bij kijken – het idee achter Lowlander is geboren. Dé perfecte combi tussen Nederlandse geschiedenis, kennis over botanicals vanuit de distilleerderijwereld en de droom om bier te maken dat net even anders is.

We gooien nu al de hele tijd botanicals in de mix, maar wat zijn dat nu precies? Botanicals zijn kruiden en specerijen, zoals basilicum en kardemom, maar het kunnen ook bloemen zijn, zoals hibiscus. Dat je eerder aan koken denkt dan aan bier brouwen, is niet gek. Hoewel er op het moment ontzettend veel geëxperimenteerd wordt door brouwers over de hele wereld, zie je de ingrediënten uit het Lowlander assortiment toch niet vaak voorbij komen: curaçao sinaasappel en dragonfruit, gember en limoenblad, sparrennaalden en jeneverbes. Klinkt meer als een interessante curry dan een bier, maar de mensen bij Lowlander weten wat ze doen en brouwen verfrissend bier met een exotisch tintje.

Dat je niet weet met welk bier je moet beginnen, snappen ze bij Lowlander. Zoveel gekke, interessante en vooral exotische smaken, een beetje hulp is wel fijn. Hebben de mensen bij Lowlander ook over nagedacht, want op de website zelf kan je kiezen waar je trek in hebt. Bitter? Tropisch? Kruidig? Klik en je ziet welk bier op dat moment bij je past. Kan dus de Indonesian Pale Ale zijn met witte thee en korianderzaad (vrees niet korianderhaters, korianderzaad smaakt absoluut anders dan het groene kwaad). Of misschien ben je meer in the mood voor wat bloemigs met een kick en dan krijg je de Organic Blonde Ale met vlierbloesem en rozebottel.

Ook helemaal fijn en ontzettend on trend zijn hun selectie laag alcoholische bieren. Wel de smaak, niet de kater en dat is soms ontzettend handig. Denk aan een Cool Earth Lager met lemongrass of een juicy I.P.A. met mango, kardemom en sinaasappelschil. Beiden maar 0,3% alcohol, he, dat zien we graag. Is dat laag alcoholische niks voor jou, dan is er én genoeg ander bier om uit te kiezen én binnenkort zelfs een Rescued I.P.A. Genever. Gebrouwen van restbier uit de horeca met het idee dat bier weggooien nooit (maar dan ook nooit) een optie is. Kopstootje ten top natuurlijk.

Interessante bieren met de leukste ingrediënten en ook nog eens goed voor de planeet? Lowlander doet het gewoon. Er wordt naast de ‘gewone’ natuur-ingrediënten van bier (water, hop, gist en graan) nog met zoveel meer natuurlijke toevoegingen gebrouwen, dat Lowlander zich ontzettend bewust is van het geven en nemen van Moeder Aarde. Neem je wat? Geef dan ook wat terug. Zo brouwden ze in 2018 een Winter I.P.A. met sparrennaalden van afgedankte kerstbomen. Voor hun 0,00% Wit werken de lui bij Lowlander samen met PeelPioneers ,die leftover citrusschillen uit de horeca ophaalt. Als kers op de taart zijn ze onderdeel van 1% For the Planet (een deel van de opbrengst gaat dan naar goede doelen). Zo planten ze bij Lowlander dan een nieuw zeegrasplantje in het Waddengebied voor iedere verkochte Cool Earth Lager. Nou, dat vinden we dus ook cool.

Nu je een beetje weet wat voor ambacht en kennis van botanicals en andere ingrediënten er wel niet in de bieren van Lowlander zitten, zal het niet als verrassing komen dat ze ook nog eens goed zijn in het pairen van bier en eten. Want smaak, dat is toch wel het paradepaardje van Lowlander. Zoals chefs botanicals toevoegen aan gerechten om meer diepgang te creëren, doet Lowlander dit op dezelfde manier met hun bieren. Kan je zelf ervaren bij een van de vele pop-up evenementen die ze hosten en dat zijn de minste plekken niet: Hotel Krasnapolsky, de tuinen van The Taste Museum en andere fijne en prachtige dakterrassen in Amsterdam en dat is slechts een greep. Je kan echter ook zelf aan de slag en dan hebben de lui van Lowlander een hele rits aan gerechten met het juiste bier, makkelijk en overzichtelijk zo op hun website.

Meer weten over pop-up evenementen en over de bieren van Lowlander? Kijk dan zeker hier even.