Noorwegen, Oslo28 mei 2022, door Sanne Carbaat

3 x goed lunchen en dineren in Oslo, Noorwegen

Noorwegen, Oslo, 28 mei 2022, door Sanne Carbaat

3 x goed lunchen en dineren in Oslo, Noorwegen

Oslo zit boordevol leuke tenten om te eten, lunchen, dineren of plekken voor snack tijdens een pitstop. De parels vissen we er voor je uit, want deze drie hebben allemaal net wat extra, of dat nu het uitzicht, de wijnkelder of het interieur is. Maar dat je heppiedepeppie en voldaan de deur uit loopt is een feit.

 

Meer moet-je-echt-doen-in-Oslo tips vind je hier.

Festningen Restaurant

Festningen Restaurant

Festningen Restaurant is een ruime, elegante en pretentieloze brasserie. Precies hoe we het graag zien. Hele goede wijnkaart met echt veel keuze, een hele fijne (lees; niet zoete) alcoholvrije cider en goed eten met flair. De prijzen zijn hier ook echt nog redelijk (altijd goed te vermelden when in Oslo). Zo heb je voor nog geen twee tientjes een plank vol charcuterie of deel je samen een SKALDYRPLATÅ: een schaal- en schelpdierenplateau voor nog geen 80 euro. Het interieur is om door een ringetje te halen en hetzelfde geldt voor het uitzicht. In de zomer (vanaf mei ongeveer) zit je het liefst buiten op het terras. Ook leuk: Festningen zit in een iets ouder gedeelte van Oslo en op de heuvel. Meer red brick stone, geen megahoge gebouwen en iets meer dat dorpsgevoel. En dan met uitzicht op al het moderne architectuur geweld downtown.

Festningen Restaurant

Engebret

Engebret

Waar veel restaurants en lunchplekken toch wat strak in pak zitten met modern design en weinig opsmuk, is Engebret op de Plasbanken (ja, zo heet de straat echt) het andere uiteinde. Het odste restaurant van Oslo en die sfeer hebben ze goed vast weten te houden. Rood fluweel is letterlijk de rode draad met familiewapens op de muur en weelderigheid all over. Van buiten is het net alsof je een Hans en Grietje sprookje binnenloopt  (te zoet terras ook), terwijl het binnen meer terug naar de Middeleeuwen is, maar wel zoals de Lords en Ladies het deden.

Bij Engebret kun je ook dineren, maar je wilt eigenlijk het lunch buffet doen. Van maandag tot vrijdag (11:30 – 14:00) is het druk en is het handig om van tevoren te reserveren, al proberen ze altijd wel een plekje voor je te maken. Denk op deze dagen ook niet dat je om 12:00 alleen even een koffie kunt komen drinken: het is sandwich-buffet-o’clock en daar heb je je maar aan te houden.

Engebret

Ekebergrestauranten

Ekebergrestauranten

Dinner with a view is bij Ekebergrestauranten in het Ekebergpark nog een understatement. Je kijkt uit over de haven en eilanden, de hele stad zelf en de bergen eromheen. Vanaf het Opera House loop je er binnen een klein uurtje naartoe, waarbij het laatste stuk over een pad door het park loopt en het uitzicht telkens een beetje beter wordt (wacht gewoon tot het laatste moment voor foto’s). Je kunt ook vanaf de andere kant komen. Dan loop je meer door het Ekebergpark dat een mix is van natuur, geschiedenis en heel veel (gekke én toffe) sculpturen. Oja, en natuurlijk het Ekebergrestauranten zelf. Ze hebben een modern Scandinavisch menu, wat zich doet vertalen naar klassiekers als de Skagen toast (met garnaal, rivierkreeft en dille op z’n sjiek), maar ook een fantastische vissoep en hele goede deserts (ga voor de karamellpudding). Als je gaat lunchen heb je al voor 50 euro een drie gangen menu en een onbetaalbaar uitzicht.

Ekebergrestauranten