Denemarken, Kopenhagen31 juli 2019, door Maartje

Danish delight: dit zijn de leuksten van Kopenhagen

Denemarken, Kopenhagen, 31 juli 2019, door Maartje

Danish delight: dit zijn de leuksten van Kopenhagen

Van alle Scandinavische steden vinden we Kopenhagen toch wel echt de allerleukste. Ruiger dan Stockholm, speelser dan Oslo en een stuk minder koud Reykjavik. De mensen zijn er belachelijk knap en de merken al net zo belachelijk creatief en smaakvol. Bovendien is de stad al jaren het epicentrum van de 'Nordic Kitchen' - volgens velen de beste manier van koken (een zo puur mogelijk gebruik van ingrediënten is de truc, uiteraard naar het seizoen), en Denemarken is het thuisland van het beste restaurant op aard, Noma (inmiddels is Noma 2.0 open). Of je er, naast tafelen bij Noma, lekker eten kunt? Heeft Lee Towers een bril? Danish Delight. Dit zijn de leuksten van Kopenhagen:

Andersen & Maillard

Andersen & Maillard

Deze koffietent is net iets off route en juist dat vinden we extra leuk. Beetje BoLo in Kopenhagen en het publiek bestaat daardoor voornamelijk uit knap geklede locals. Anderson en Maillard is lekker licht, ruimtelijk opgezet en met een fijn edgy sfeertje. Eerst werden de cakejes en taartjes nog in het pand zelf gemaakt maar inmiddels zijn ze zo lekker on a roll dat ze een stukje verderop een aparte bakkerij hebben geopend. Voor naast je straffe (!) bak espresso: een amandel croissant of een de kaneelbroodje. Dit is het helemaal.

Hart Bageri

Hart Bageri

Breakfast for champs bij bakkertje Hart Bageri. En als de zon maar even schijnt ook hier veel Kopenhagers op stoeltjes en bankjes voor de deur. Wat je dan echt wil: het koekje met ijs er tussen en een iced latte ernaast. Meer zin in hartig? Kan hoor, bijvoorbeeld het brood met gegrilde courgette. Alles to stay of to go.

Andere ontbijttips: Acacia København, Atelier SeptemberGarden Café

Meatpacking District: Hijade Sanchez, Paté

Meatpacking District: Hijade Sanchez, Paté

Het aller (aller!) liefst mogen we ons, zowel in binnen- als in het buitenland voor een lange avond, die al einde middag begint, terugtrekken in een smaakvol bruin café-plus. Waarbij zowel dat bruin (lees: gemoedelijk en ongecompliceerd) als de plus (de innerlijke mens wil ook vertroeteld worden) belangrijk zijn. In Kopenhagen is Paté Paté al jaren top-favoriet, een oude patéfabriek op het Meatpacking District. Sowieso is dit deel in Vesterbro je go to voor de fijnste borreladressen en plekken om te tafelen. Fietsje huren op het station en gaan. Andere leukerd in deze hoek van de stad is Hijade Sanchez; Mexicaans zoals het hoort; een bord met drie taco’s (beef, pork, vega) op links en een margerita op rechts. Buiten opeten op het terras en lekker mensen loeren.

Het Meatpacking District is sowieso je go to voor de fijnste borreladressen en plekken om te tafelen.

Høst

Høst

Google restaurant Høst dan vind je tal van prachtige plaatjes. En het ziet er ook geweldig uit, dat Høst. Wat je niet (echt) ziet is dat je in een serene weelde van kamerplanten zit, redelijk afgezonderd van je buren. Het restaurant zit tegenover een groot stadspark een beetje uit de buurt, maar je wil er heus een blokje voor omfietsen. De service is hier op en top en als je voor het driegangenmenu gaat, dan krijg je er tussendoor ook wat snackjes bij. De boter bij je broodjes is opgeklopt met karnemelk en dat klinkt minder dan het smaakt. Bestel trouwens wel gelijk een fles wijn in plaats van losse glazen want anders tikt het snel aan. In het weekend wel zeker reserveren.

Krøyersplads

Krøyersplads

We geven ‘m gewoon weg, deze ultieme tip voor de zomer in Kopenhagen. Bij Krøyers Plads kun je namelijk heerlijk zwemmen en de hele boulevard wordt overgenomen door hipsters die hier een biertje komen drinken. Bij de supermarkt om de hoek openen ze zelfs je corona voor je en als je slim bent claim je snel een plekje op de steiger. Luisterboek in, het leven is goed. Ook hier weer geen toerist te vinden, maar vooral hippe locals die de warmte in de stad ontvluchten.

Lille en Reffen

Lille en Reffen

Lille is een oude garage in het noorden van de stad (NOMA zit om de hoek) waar je met een pontje of op de fiets naartoe gaat. De route er naartoe is al genieten, kronkelend langs woonboten. In de open keuken middenin het restaurant gebeurt het. ‘Het’ is zoete taartjes, verse salades. Uiterst vriendelijke bediening. Boven staat een grote tafel waar je prima een ochtendje kunt flexen. In de buurt van Lille zit ook Reffen; een soort NDSM werf met foodtrucks en fijne tentjes. In de zomer is dit absoluut de hangout van jong, hip, Kopenhagen.

Cantina, Pastis en Fishmarket

Cantina, Pastis en Fishmarket

Zelfde vibes als bij Paté Paté vind je bij Cantina. Heerlijk van het eten en het drinken, vriendelijk in de service, goed qua locatie en binnen een uur weer de deur uit lijkt schier onmogelijk. Cantina wordt gerund door de mensen die ook Pastis bestieren, net als Fishmarket. Vooral die laatste, net als Paté Paté in de haven, is jevanhet!

Museum Louisiana

Museum Louisiana

Op een half uurtje met de trein vanaf Kopenhagen ligt dit fantastische museum. Voorlinden-ish, zouden we bijna zeggen. De reis is al genieten, want je dendert langs de kustlijn en door de natuur richting Museum Louisiana. Restaurant is ook absoluut niks mis mee; rabarbersapje, bagel zalm en je hebt meteen een leuke pauze na al het kunst en cultuur snuiven.

Gaarden & Gaden, Alabama Social

Gaarden & Gaden, Alabama Social

Aan de straat Nørrebrogade in het hart van de multiculti wijk Nørrebro zit Gaarden & Gaden, een klein café dat in zijn korte bestaan de meest geliefde buurt hangout is geworden. Niet zo gek: knap is de zaak en de focus op de beste natuurwijnen en organic food legt de zaak ook geen windeieren. O, en gaat de zon schijnen, dan is het ruime terras voor de deur een toptip (ruimte, het fijnste aan adressen die zich misschien net iets buiten de gebade paden bevinden).

Wie deze site een beetje volgt, weet dat ik dol ben op de keuken van het zuiden van Amerika. Barbecue slow food én het bijbehorende slome stijltje. Heerlijk. En dat vind je tegenwoordig ook in Kopenhagen. Alabama Social is onderdeel van Madklubben, een horeca-mini-keten, en zit aan het water van de wijk Nørrebro. De zaak is rauw en fraai (weer dat bruine café-plus zeg maar, in de mix met een Gentlemens Club uit de jaren ’40, zou je kunnen zeggen), de jail house rock schalt en, fijne bijkomstigheid in het dure Kopenhagen: de prijzen zijn opvallend laag. Aanrader? De Gumbo!

Riga

Riga

Stukje flaneren vanaf Meatpacking District ligt Riga, een all time favorite. Riga krijgt een 10+ voor de ambiance, vooral in de zomer. Bij het houten hutje schenken de liefste dames en heren (natuur)wijntjes en speciaalbiertjes in voor voornamelijk mensen uit de buurt. Nootje erbij, olijfje erbij, een tosti voor de liefhebber. That’s it. Naar het toilet mag je trouwens bij de oude kerk. Trappetje omlaag en een duister gangetje langs grote houten kruisen door.

Sonny

Sonny

Hi Sonny! Wat ben je een lekker licht en fris stekkie en wat zakken we het liefst dagelijks neer op het bankje met de gestreepte kussen voor het met je gouden logo beplakte raam! Sonny had us at hello, met dank aan de no fuss mentaliteit van de koffiezaak met zoete broodjes. En met dank aan de fantastische avocado sandwich met gepocheerd ei, chimichurri, rode biet, noten en salade (maar heus, die is de bomb).

Istid

Istid

Over Istid kunnen we kort zijn: lekkerste ijs van Kopenhagen. On the spot bouwen ze je hoorntje vol heerlijkheid. Keuzetsress? Doe de Sundae salted caramel.

Fotocredits: Raquel Bernácer

Noma 2.0

Noma 2.0

We stipten hem al even aan… Want we kunnen het niet over restaurant in Kopenhagen hebben en het new and improved Noma onbenoemd laten. Bij dezen (mocht het je nou niks zeggen: Noma, het restaurant van de nuchtere ‘zo gewoon gebleven’ chef René Redzepi werd in 2010, 2011, 2012, 2014 en in 2015 ‘World’s Best Restaurant’. In 2016 stonden ze prompt op de 5e plek, in 2017 gingen ze dicht en sinds 2018 is Noma back in business.

Het interieur werd een frisse boerenschuurstijl wat de kookkunst van Redzepi en team moet onderschrijven: van het Deense platteland en zonder al te veel opsmuk. Voor een voordelig bordje mag je echter naar eerder genoemde Italiaan: de prijzen van Noma zijn allerminst ‘gewoon’ gebleven. Maar hé, dan heb je ook wat.