Zweden, Lapland18 september 2022, door Barts Boekje

Bart’s Best Of: luxe Lapland tips voor Zweedse poolcirkelperfectie

Zweden, Lapland, 18 september 2022, door Barts Boekje

Bart’s Best Of: luxe Lapland tips voor Zweedse poolcirkelperfectie

Hallo happy few die net als wij dol zijn op een potje optimaal genieten in de sneeuw. Expeditie winter in Zweeds Lapland is about to begin. Benieuwd naar onze Zweedse kersen op de taart? De Zweedse crème-de-la-winterse-Lapland-crème? Wij tippen ze met liefde.

 

Dit zijn de luxe Lapland tips voor het één (of meer) keer in je leven maken van die onvergetelijke Arctic trip. Super-de-luxe Lapland tips om giga te genieten boven, onder en nagenoeg op de poolcirkel. Vi ses gärna, oftewel, tot snel super-de-luxe Lapland toppers. Rol die laplandse loper maar vast voor ons uit.

 

Beeld: D.CARLIER /davidcarlierphotography.com/Niehku

Niehku Mountain Villa

Niehku Mountain Villa

Ook zo nieuwsgierig naar Laplands ultieme luxepaardje? Een arctisch architectonisch hoogstandje op achtenzestig graden noorderbreedte. Waar een wijnkelder in een honderd jaar oude smeerput zeer prettige flessen bevat? En waar je kunt skiën in de zon en volle maan op hetzelfde moment. En oh ja, hallo helikopter die je afzet voor een onvergetelijk tochtje poedersneeuw. Precies! We hebben het hier over Niehku, alias Laplands lieveling genaamd Niehku Mountain Villa. Onze eerste en absoluut kostbaarste Lapland tip. Een reis all the way up North, richting Riksgränsen, waar een combinatie van veertien comfortabele kamers en geweldige gastronomische geneugten tekenen voor een stoer staaltje poolcirkelperfectie.

Beeld: Lars Thulin (interior)/Mattias Fredriksson (heli)/Niehku

Loggers Lodge

Loggers Lodge

Benieuwd naar onze tweede luxe Lapland tip? Wij tippen Loggers Lodge, een voormalige, je raadt het al, loggers lodge. Waar tout bekend publiek graag een keer wil slapen. Ooit een loggers cabin vol gespierde mannen in stapelbedden die zich een weg door het beboste binnenland hakten. Tegenwoordig een romantische, exclusief te boeken lodge, inclusief zachtjes knetterende haard aan het voeteneinde van je met warme wol bedekte bed. Een remote gelegen rode houten droom waar je je houtgestookte saunasessie afsluit in de outdoor jacuzzi. Schoongestoomd en uitgebubbeld? Schuif aan voor het gourmet menu. En je dagen? Die laat je vullen door je host. Want laten de gastheren van Loggers Lodge nou net experts in experience materiaal zijn.

Beeld:T.BADAL/tanveerbadal.com/Loggers Lodge

Arctic Bath

Arctic Bath

Men neme een idyllische inham aan een brede rivier ter hoogte van Harads. Tel daarbij op een aantal architectonische houten hoogstandjes met daarin verschillende zeer fijne suites en Laplands mooiste wellness nest. Dat, en een adembenemend outdoor decor, vormt Arctic Bath. Een selectie minimalistische, zeer smaakvol ingerichte suites boekbaar inclusief Noorderlicht-spot-kans! Suites waar je vanuit je bed mega makkelijk op een sneeuwscooter jumpt. En waar je na je lesje luxe ijsbadderen met bevroren haren maar wat graag richting warme wellness rent. Ons devies: onderdompelen in de Arctische elementen en je laten verrassen door de lokale lekkernijen. Geloof ons, Arctic Bath hoort op je lijstje luxe Lapland tips.

Beeld: Emil Wallin/Malin Sax/Arctic Bath

Treehotel

Treehotel

Zie je het voor je? Een verzameling boomhutten in het magisch witte beboste binnenland van Lapland. Een luxe roestkleurige designvariant, een spiegelgevel met een lichthouten interieur, een ufo, een beslaapbaar birds nest van berkentakken. De zogenaamde huttenhoogstandjes van het Treehotel. Inclusief een heerlijk vintage houten huis waar ontbijt, diner en allerhande lokale lekkernijen hun weg vinden naar gezellige gasten. Gasten die er vaak al vele jaren komen. Want wees gewaarschuwd, wie eens het boomhuttenhotel boekt blijft boeken. Yup, bovenaan je lijstje luxe Lapland tips deze Laplandse boomhuttenluxe. En, tip van ons, er zijn ook slaapkamers in het houten huis. Knetterknus en budgettechnisch een buitenkans.

Beeld interieur: Peter Lundström/WDO/Treehotel

 

Bij Bart bekende facts and figures

  • Wil je sneeuwscooteren, ijsvissen, husky’s mennen, bruine berensporen spotten, elanden aaien of some super sustainable skills afkijken bij de Sami? Kan allemaal. Gewoon even (vooraf) overleggen met je accommodatie.
  • In stijl naar je bestemming (vliegen, treinen, rijden)? Zie website van de betreffende accommodatie.
  • Kledingadvies en meer van die Laplanddingetjes?

 

Beeld: Anna Kuhmunen en familie voor de ultieme dosis Sami hospitality bij Silba Siida

Fotocredits: Silba Siida