Italie8 september 2021, door Nina van Hilst

Mandali Retreat Center in Noord Italië, voor rust, yoga en meditatie (ook voor niet spirituele lui)

Italie, 8 september 2021, door Nina van Hilst

Mandali Retreat Center in Noord Italië, voor rust, yoga en meditatie (ook voor niet spirituele lui)

Allemaal hebben we het gevoel weleens - of vaker - dat we te druk zijn, ons leeg voelen, overwerkt zijn of herstellende van een lastige periode. Of simpelweg voelen dat er wat verbeterd kan worden in ons leven. Het enige wat ons dan te doen staat, is op de pauzeknop te drukken. De laptop mag uit blijven, de natuur opgezocht, niet te veel to-do's, etcetera. En dat blijkt altijd nog wat makkelijker gezegd dan gedaan. Een retreat is een uitstekende plek om te doen wat je nodig hebt. Stil staan, aandacht voor jezelf, gezond eten en fijn bewegen. Bij Mandali Retreat Center in Noord Italië kan dat. Rust, yoga en meditatie op een prachtige plek in de Italiaanse Alpen met de sprankelende meren aan je voeten. Ook een perfecte plek voor "niet spiri" mensen.

Q-Dance

Q-Dance

Het verhaal over het ontstaan van Mandali is bijzonder. Ondanks hun grote, meer dan winstgevende successen in de dancewereld misten Wouter Tavecchio en Wildrik Timmerman van Q-Dance – onder andere van de hardstyle feesten van Defqon – iets in hun leven. Ze gingen op zoek en kwamen op het pad van mediteren, stilte retraites, ademsessies en meer healing sessies. Het bracht meer rust, minder haast en meer balans. Ze besloten een stilte retraite te bouwen in de Italiaanse Alpen en dit groeide uiteindelijk uit tot het bredere retreat centrum – wat Mandali vandaag is. Het mooie verhaal van Wouter hoor je in de podcast show Kukuru van Giel Beelen. Door de invloed van deze twee typisch Hollandse mannen is Mandali een spiritueel centrum wat enorm toegankelijk is voor nuchtere mensen.

Mandali retreat centre

Mandali retreat centre

Hoog in de bergen – met waanzinnig uitzicht over Lago d”orta, naast Lago Maggiore – ligt Mandali. Het lijkt een oud dorpje met kleine huisjes, kronkelende paadjes, een prachtige tuin en een heerlijk chille vibe. In werkelijkheid zijn de huisjes de mooie kamers van het retreat center, heeft het terras aan de eetzaal een spectaculaire view over het dal en is het zwembad – met dito uitzicht – een droom. Je kunt bij Mandali deelnemen aan verschillende retreats. Het start bij een toegankelijke driedaagse Mandali Experience die uitgebreid kan worden tot zes dagen. En voor de mensen die wat dieper willen gaan, zijn er thema retreats georganiseerd door externe teachers. De thema’s zijn divers: van zevendaagse stilte retraites tot ‘quests for a meaningful life‘ tot ‘enlightenment intensives‘. Het niveau van diepgang kies je zelf. Wil je drie dagen even rust of een deep dive om je leven een wending te geven. Bij Mandali kan het allemaal en mág je meedoen aan de sessies, niks moet. Besluit je uit te willen slapen of te gaan zwemmen of wandelen, is dat ook ok. Je mág een digital detox nemen of je telefoon toch bij je houden. De keuze is aan jou.

Ervaring

Ervaring

Nog geen dag na thuiskomst schrijf ik dit artikel. Mandali heeft een hele mooie indruk gemaakt. Tijdens de driedaagse Mandali Experience belandde ik in een fijne groep van hele diverse mensen. Van de lieve jonge, hardwerkende vrouw die op zoek was naar rust naar de grappige Brabantse man die – ondanks zijn plagende vrienden – het avontuur van zelfontwikkeling in is geslagen tot het gezellige 70+ koppel die – zoals ze vroeger deden – graag weer meer willen mediteren. En nog een twintigtal vriendinnen, koppels, singles en andere mensen uit Nederland, Duitsland, Zwitserland, Italië en Amerika die toe waren aan rust en connectie (en dit zelfs in een korte 48 uur ook vonden). Stuk voor stuk gingen de deelnemers stralender, uitgerust en meer verbonden met zichzelf naar huis. De combinatie van yoga, meditatie, het mooie centrum, het uitzicht over de bergen, de energie en het verrukkelijke eten leveren snel positief resultaat. Nu neem ik de wijze les mee om tweemaal per jaar een reset te nemen. Thuis, ergens in Nederland of – hopelijk- weer eens terug bij dit stukje hemel in de Alpen.

Mandali Retreat Center

Praktische tips

Praktische tips

  • Alleen gaan is het fijnst (al kun je ook samen met iemand gaan)
  • Je boekt een drie- tot zevendaags retreat via de website van Mandali
  • Drie dagen is een fijne instaptijd (al wil iedereen achteraf langer blijven)
  • Sommige retreats worden vanuit Mandali georganiseerd, andere door teachers van buitenaf
  • Je rijdt in zo’n twaalf uur vanuit Utrecht naar Mandali
  • Vliegen kan makkelijk naar Milaan Malpensa
  • Vanuit Mandali kun je een transfer van het vliegveld regelen vanaf €30 p.p.
  • Het eten is er heerlijk en er is keuze uit vegetarisch of vegan
  • Er liggen enkele kleine schattige dorpjes op loopafstand
  • De omgeving is prachtig: als je de tijd hebt, is een auto huren en roadtrippen langs de meren een aanrader