Zweden, Midden-Zweden10 oktober 2023, door Nina van Hilst

Slapen in het bos bij Näsets Marcusgård in Zweden

Zweden, Midden-Zweden, 10 oktober 2023, door Nina van Hilst

Slapen in het bos bij Näsets Marcusgård in Zweden

Wie op vakantie gaat naar Zweden gaat ondergedompeld worden in prachtige natuur, heerlijk eten, vriendelijke mensen en veel rust. In de winter ligt het land onder een pak sneeuw en is er volop keuze in wintersport. En in de zomer nodigen de meren en bossen je uit om te komen zwemmen en wandelen. In een van die bossen in regio Dalarna in Midden-Zweden ligt Näsets Marcusgård. Hier kun je slapen in het bos in een van de boshutten, overnachten met een grote groep in de appartementen in de boerenschuur en nodigt de oude boerderij ook uit voor het organiseren van een retreat of een knusse rustieke bruiloft in het bos. Omringd door bomen - met geluiden en sporen van wilde dieren en vogels - in een klein dorpje wordt Näsets Marcusgård gerund door de Nederlandse Mireille en Willem. Tijdens een verblijf is de liefde die ze in de plek stoppen voelbaar. Van de knus opgemaakte bedden tot het lokale (vegan) eten wat met eetbare bloemen voorgeschoteld wordt. Behalve een fijn verblijf is in de omgeving ook genoeg te ontdekken. Zowel in de zomer als winter is Marcusgård in Zweden een rustgevend avontuur om te beleven.

 

Eigenlijk is heel regio Dalarna een bezoek waard als je van road trips door de never ending natuur, kleine dorpjes met rode huizen en schattige kunstenaarshuisjes houdt.

Näsets Marcusgård

Näsets Marcusgård

Het terrein van Näsets Marcusgård grenst aan een bos en een deel van de slaapplekken zijn dan ook ín het bos. Zo hangt de Supermåne op 3 meter hoogte tussen de bomen. Enkele tientallen meters verderop staat design boshut Oddis Öga. Beide zijn bijzondere locaties van waaruit je ‘s nachts naar de sterren en wellicht het Noorderlicht tuurt en in de ochtend wakker wordt misschien wel met een eland, hert, vos of lynx die voorbij wandelt. Beide zijn geschikt voor 2-4 personen.

Ben je met een groter gezelschap, dan is er ook het 6- en 8-persoons appartement in de oude boerenschuur van de boerderij. Deze zijn volledig ingericht met woonkamer, keuken en er is een zwembad. Hier kun je met grote gezinnen of vrienden heerlijk een paar dagen verblijven.

Boeren trouwerij

Boeren trouwerij

En dan nog even die avontuurlijke trouwerij. De houten buitenkeuken leent zich voor een gezellig feest en trouwen doe je natuurlijk gewoon tussen de bomen op een open plek in het bos. Er is plek in de appartementen of de schuren en er kunnen zelfs tenten worden opgezet voor meer slaapplaatsen.

Ben je bij Näsets Marcusgård, dan mogen er twee dingen op je to-do: gaan lunchen bij het vriendelijke Snitts in het dorp Furudal, enkele minuten van de b&b. Hier eet je de lekkerste taartjes, broodjes en soepen. En vraag aan Mireille en Willem of ze je de weg kunnen wijzen naar Ärteråsens Summer Farm. Eeuwenlang gingen de vrouwen van het dorp in de zomermaanden met het vee de bergen in en zaten daar dan de hele zomer in houten hutjes. De wandeling naar en rondom Ärteråsens is prachtig.