Zweden, Zuid-Zweden21 september 2023, door Isa de Laat

De tips voor leuke stops tijdens een roadtrip door Skåne, Zuid-Zweden

Zweden, Zuid-Zweden, 21 september 2023, door Isa de Laat

De tips voor leuke stops tijdens een roadtrip door Skåne, Zuid-Zweden

Dit jaar gaan we niet touren door Frankrijk, op een nazomerse trip naar een Spaanse stad of op wintervakanties in Tirol. Skåne, de meest zuidelijke provincie van Zweden, is dé tip van het jaar voor je volgende vakantie. Of veel beter nog, misschien ben je op dit artikel belandt omdat je Skåne al op de planning hebt staan (lucky you!).

 

Skåne is van alle markten thuis: mooie natuur, witte en goudgele stranden, en fijne steden. Qua eet en drinkcultuur hebben ze het helemaal door en lijken ze zelfs voor te lopen op Nederland. En het fijnste van alles: de regio Skåne is een heerlijke vakantiebestemming en ieder seizoen heeft de provincie zo zijn eigen charme. Daarom zetten we alle tips voor de roadtrip door Skåne voor je op een rijtje.

Algemeen: Skåne

Algemeen: Skåne

Het is giga makkelijk om vanuit Nederland naar Skåne te reizen. Zo kun je met de auto of bus via Duitsland naar Kopenhagen of met het vliegtuig vanaf Nederland naar Kopenhagen. Eenmaal in Kopenhagen, kun je de Sontbrug (Øresundbrug) nemen, die je in ongeveer twintig minuten naar Malmö brengt. Malmö is een ideaal startpunt en eindpunt voor je roadtrip, met volop mogelijkheden om auto’s te huren.

Wanneer je Skåne bezoekt, is er eigenlijk maar één ding dat je in gedachten moet houden voordat je de tips uit dit lijstje kunt afvinken en dat is fika. Probeer minstens één keer per dag een fika te plannen, waarbij lokale bewoners samenkomen voor een kop koffie of thee met kaneelbroodjes (kanelbullar) of koekjes. Geeft je meteen een reden om al dat zoets eens uit te testen.

Malmö

Malmö

Grootste kans dat Malmö zowel het beginpunt als eindpunt van je reis is. Deze stad stond vroeger bekend om haar haringvisserij (onthoud de haring, daar komen we later op terug) en als scheepsbouwcentrum.  Niet heel geurig en fleurig. Maar tadam: na een lange tijd is Malmö back in de game als één van de leukste steden van het noorden.

Malmö is vandaag de dag een klimaatvriendelijke en relaxte stad met het Scandinavian cool tintje. Deze fietsvriendelijk stad heeft dankzij de Øresundbrug, waarbij je binnen een half uur vanuit hartje Kopenhagen in hartje Malmö staat, een ligging waar je u tegen zegt. Hebben ze ook nog het geluk dat de zandstranden om de hoek liggen en de landbouwgrond zo vruchtbaar is dat creatieve chef-koks constant spannende, nieuwe, en vooruitstrevende restaurants openen. Dol op Malmö, vandaar dat we alle Malmö tips verzamelden in een apart lijstje op de website.

Soldattorpets Mejeri

Soldattorpets Mejeri

Say cheese! We zeggen dubbel en dwars ja tegen de kaas van Soldattorpets Mejeri in Hyby. Maria, de oprichtster en eigenaresse, is in de regio (eigenlijk in heel Zweden en Denemarken) bekend als de producent van kaas in Skåne. Het team van Soldattorpets Mejeri produceert kaas in de meest pure vorm, waarbij ze voor de melk gebruik maken van de nabijgelegen buurman van de boerderij (zo’n acht kilometer verderop). Die melk toveren ze om naar lekkere, unieke kazen. Doen ze goed. Niet voor niks is deze kaas dan ook bekroond met verschillende prijzen, waaronder Nordic Cheese, en prijzen in wereldkampioenschappen.

Leuk al die prijzen, maar wat heb je eraan tijdens je roadtrip? Maria en haar man Carlos hebben een winkel op de boerderij, waar je kazen en andere producten kunt kopen en waar ze kaasproeverijen en evenementen organiseren. Op reservering mag je langs komen in de kas van het stel voor een leuke cheese tasting.

Soldattorpets Mejeri

Smygehuk Hostel & Lighthouse

Smygehuk Hostel & Lighthouse

De route naar Smygehuk Hostel & Lighthouse is al vakantie an sich. De vuurtoren van dit hostel maakt het volledig af. Smygehuk vind je op het meest zuidelijke puntje in Zweden, gevestigd in een oud vuurtorenwachtershuis uit 1883. Eigenaren Joanna en Mick runnen het hostel, en al is het momenteel nog een tikkeltje ouderwets (wel heel knus!), zijn de plannen voor de toekomst groot. Twee kamers in het hostel kregen al een knappe make-over en ze hopen een restaurant te realiseren met een prachtig uitzicht. En een teaser van het menu voor het opkomende restaurant belooft met het broodje haring (yes, heel veel haring hier in de regio, maar deze was de beste die we aten) veel goeds. En dan nog over dat uitzicht: de frisse bries verraadt de achterliggende zee. Naast het hostel ligt op wandelafstand Smygehuk met een oude vissershaven, rokerij, café en een aantal winkels.

Smygehuk Hostel & Lighthouse

Weinbergs Hotel

Weinbergs Hotel

Iets verder landinwaarts dan het meest zuidelijke puntje van Zweden, ligt de meest zuidelijke stad van Zweden: Trelleborg. En weer iets verder liggen groene wijngaarden en koolzaadvelden op vijf minuten rijden van de zandstranden van Scania. Het Weinbergs Hotel at Idala Farm is gevestigd in een traditionele Zweedse boerderij met vier vleugels tussen de velden en gaarden. De oude boerderij uit 1859 met twaalf uniek ingerichte en gedecoreerde kamers ziet er werkelijk als een sprookje uit.

Ook uit het hotelrestaurant zijn we niet weg te slaan. In de middag spot je de chefs in de bijbehorende moestuin, en tijdens het diner en ontbijt zie je de lokaal geteelde en gekweekte producten van de moestuin terug op je bord. De eigenaars en sterrenchefs koken met groenten in de hoofdrol, al weten ze ook raad met vis en vlees. En dat weten ze dan weer verdomd goed te combineren met wijnen en alcoholische dranken. In vier woorden: feestje op je bord.

Weinbergs Hotel 

Hallongården

Hallongården

Zoet, zoeter, zoetst: hup naar Hallongården. Deze boerderij verkoopt van alles en nog wat, van zelfgemaakte taarten en koekjes tot sap, jam, marmelade, ketchup, chutney en azijn. Als de rode draad door de producten lopen bramen en frambozen die ze dan op zijn beurt weer verbouwen op de boerderij. De producten zijn natuurlijk een goed souvenir. Je kunt er ook goed lunchen met een ijsje na.

Maar nog veel leuker is dat je bij Hallongården je eigen bessen en bloemen plukt. En in de herfst en winter maak je kaarsen in het stalcafé.

Hallongården

Ljunghusen en Skanör

Ljunghusen en Skanör

Het zien van de gekleurde strandhuisjes moet je af kunnen vinken wanneer je in Zweden bent. In de zuidwesthoek van Skåne vind je het schiereiland Falsterbo met de badplaatsen Skanör en Falsterbo. En daar wil je alleen al heen voor de strandhuisjes. Op het vrij rustige strand bij Ljunghusen beach zijn de huisjes een beetje vervallen en bij het drukkere Skanör zijn ze juist perfect gekleurd geschilderd. Je krijgt er ook een wit zandstrand bij, lekker voor een wandeling. In de haven bij het populaire zandstrand van Skanör vind je ook enkele restaurants.

Landskrona

Landskrona

Door de graanvelden rijd je naar Landskrona. Je zou bijna denken dat je in Nederland bent, want het landschap van het zuiden Zweden is vrijwel geheel vlak. Ook Landskrona heeft overeenkomsten met Nederland, maar dan op de Zweedse manier. In de stad vind je een oude citadel (yes, een klein beetje geschiedenis kennen ze ook in Skåne), slotgrachten, traditionele volkstuintjes, de oude en de nieuwe watertoren en een rij kanonnen op de kade. Vanaf Landskrona kun je met de boot op en neer naar het eiland Ven en dat is een zomerse tip. Het eiland is historisch belangrijk en naast het plaatselijke museum op het eiland is het landschap fietsproof. Zou ook wel moeten, want op het eiland mogen geen auto’s komen.

Borstahusen

Borstahusen

Schattige dorpen en witte stranden, zo kennen we inmiddels de westkust van Zweden. Zo is ook het idyllische vissersplaatsje Borstahusen. De visnetten hangen te drogen, de geur van fish & chips komt je tegemoet en de sportievelingen rennen in een sportoufit op de weg naast het water. Borstahusen is een familievriendelijke bestemming, mede dankzij de camping Mötesplats Borstahusen, pal aan het strand.

Ook golfliefhebbers halen hier hun hart op. Liefhebbers van eten trouwens ook, Kvarteret Erikstorps is het bijbehorende restaurant naast de Borstahusen Golfbaan met gerechten van lokaal geproduceerde, biologische ingrediënten. Al kun je er ook heus een frietje en een burger bestellen.

Glumslövs heuvels en Hilleshögs dalen

Glumslövs heuvels en Hilleshögs dalen

Het hoort er volgens ons bij: hiken wanneer in je Zweden bent. Alhoewel het zuiden van Zweden zoveel meer te bieden heeft dan allee natuur, zou je deze hike wel op je to-do lijstje moeten zetten. De Glumslövs heuvels en Hilleshögs dalen vind je in het noordelijke deel van het Skåneledenpad tussen Landskrona en Helsingborg. Inwoners noemen het ook wel de mooiste kuststroken van Skåne met uitzichten waar je u tegen zegt.

Je kunt je wandeling beginnen in het hierboven genoemde vissersdorp Bortahusen, een stop maken bij Kvarteret, de kusthellingen opwandelen, het bos doorkruisen (‘echte’ bossen, die ze in het noorden van Zweden hebben, kennen ze hier overigens niet), om vervolgens bij een mooi uitzicht een fika in te plannen.

Hotel 1622

Hotel 1622

Hotel 1622 straalt rust uit. Het adults-only hotel ligt pal naast het strand van Rydebäck. Op de pier bij de zee zie je de hotelgasten (ondanks het niet al te warme weer) de zee induiken. Geen wonder dat ook de bijbehorende spa van het hotel dan ook drukbezocht is (tegen extra kosten kun je daar gebruik van maken). De kamers van het schone hotel zijn smaakvol ingericht met fijne bedden en ruime douche.

Met een prima restaurant bij het hotel en een mooi terras met regelmatig live muziek een goede plek voor de (na)zomeravonden in Zweden.

Hotel 1622

Lakritsfabriken

Lakritsfabriken

Maar drop is toch hartstikke Nederlands? Zeker, maar ook in Zweden lusten ze het wel. Martin ontdekte drop op een festival in 2009. In 2011 richtte hij Lakritsfabriken (de dropfabriek) op om premium, glutenvrije drop te verkopen. Nu exporteert Martin zijn ‘zwarte goud’ naar Scandinavië, de VS, Duitsland, het VK en Frankrijk.

In de fabriek, en tevens winkel, worden er zoethoutproeverijen en rondleidingen gehouden die ongeveer drie uur duren en het hele proces laten zien: van het telen tot het verpakken en opeten. Met als doel om Helsingborg een drop-walhalla te maken organiseert Martin bijvoorbeeld dropfestivals en werkt hij samen met 25 lokale restaurants.

Lakritsfabriken

Lottenlund Estate

Lottenlund Estate

In de regio’s Skåne heerst een microklimaat. Door de steeds noordelijker opschuivende wijngrens als gevolg van de klimaatveranderingen maakt dat het makkelijker om goede wijn te produceren. Zo ook bij Lottenlund Estate van eigenaresse Tina Berthelsen. Na een reis in Toscane in 2010 kwam haar droom uit en een paar jaar later staan er 30.000 wijnstokken in Allerum, vlakbij Helsingborg.

Op het landgoed worden witte, rosé en rode wijnen geproduceerd. Wijn kopen kan helaas nog niet op het landgoed, maar ze organiseert wel wijnproeverijen.

Lottenlund Estate 

Helsingborg

Helsingborg

De drophoofdstad, klinkt goed. Wil heus niet zeggen dat je in Helsingborg niks anders kunt krijgen, want naast dropstad is Helsingborg een innoverende havenstad en leuke kustplaats.

Hier sluit je je roadtrip perfect af met een portie vitaminen. Bij Bruket Kaffebar en Café scoor je lunch of luxe ontbijt. Goede, lokaal geproduceerde ingrediënten staan centraal in het grootste deel van het menu. Je zit gezellig tussen de locals en studenten en er is ook een knusse binnentuin.

Bruket kaffebar och kafé