Zweden, Midden-Zweden5 oktober 2023, door Nina van Hilst

Restaurant, hotel en b&b in Dalarna, Zweden

Zweden, Midden-Zweden, 5 oktober 2023, door Nina van Hilst

Restaurant, hotel en b&b in Dalarna, Zweden

Stel je overweegt om naar Zweden te gaan en je zoekt betoverende natuur, lekker eten en vriendelijke mensen, dan zeggen wij: Dalarna. Deze regio in Midden-Zweden start op zo'n anderhalf uur boven Stockholm en gaat schuin naar boven naar de grens met Noorwegen. Het is een regio met eindeloze bossen, mooie meren om in te zwemmen, wintersport, knusse dorpjes en veel cultuur. Prima vertoeven dus op zowel de zomervakantie als op wintersport in Zweden. En dan is de eerste vraag, welk restaurant, hotel en b&b moeten we bekijken? We gingen op zoek naar plekken voor een week in een traditionele houten cabin aan het meer, een oud familiehotel op een berg, bijzondere overnachtingen in het bos en heerlijke restaurants vol lekkers voor diner en lunch. Je slaap- en eetlijstje voor Dalarna in Zweden is hier.

 

Wat is er allemaal voor moois te zien en spannends te doen in Dalarna in Zweden? Van het wandelen in de natuur tot het bezoeken van een 19e-eeuwse kunstenaarswoning en het afdalen in een oude ijzermijn.

Skedvi Bröd

Skedvi Bröd

Op het platteland in een historisch fabriekspand zit de bakkerij van Skedvi Bröd, een knäckebröd in een ronde vorm. De traditionele bakkerij bestond al sinds 1920 en sloot naar het verdriet van veel Zweden de deuren in 2013. Tot er twee jonge ondernemers kwamen die het vuur weer opnieuw aanstaken in de oude fabriek. Inmiddels is Skedvi een plek met de bakkerij, een foodcourt met hip lokaal eten, een sfeervol restaurant binnen en een tof terras, en er is in de zomermaanden een soort buitenmarkt met spul voor in je interieur en tuin. Een plek die je zeker moet bezoeken als je in de regio bent.

Skedvi Bröd

Näsets Marcusgård

Näsets Marcusgård

Uniek slapen bij een authentieke boerderij uit 1910. De boerderij bestond al een poosje toen Mireille en Willem hem overnamen toen ze vanuit de Betuwe met hun gezin naar Zweden verhuisden. Een succesvol geval Ik-Vertrek. Op het terrein maakten ze twee ruime vakantiewoningen voor 6 en 8 personen. En inmiddels kwamen daar in het aangrenzende bos een ronde boomhut en een design boshut voor 2-4 personen bij. Er is een atelier, twee grote boerenschuren, een zwembad en een sfeervolle, overdekte buitenkeuken. En zo is Näsets Marcusgård een fijne plek om met je gezin, een groep vrienden of zelfs een trouwgezelschap te komen logeren. Marcusgård heeft een stuk eigen bos en grenst aan een mooi gebied waar je uren kunt wandelen en dichtbij kunt zwemmen. En vraag de gastdame en -heer of ze je kunnen meenemen op een wandeltocht of of je een workshop kunt doen.

Nu zijn de Zweden lekker eigengereid met wanneer ze open zijn. En veel plekken gaan dicht als de zomer voorbij is. Je kunt het beste op social media kijken of ze open zijn.

Snitths Hantverksbageri

Snitths Hantverksbageri

Als je dan toch in in Furudal bent, ga dan langs voor ontbijt of lunch bij Snitths Hantverksbageri. Deze ambachtelijke bakkerij is open van 10.00 tot 16.00 uur. En dan haal je hier de lekkerste broden en taartjes, goed belegde broodjes, salades en heerlijke soepen. Het is een lief zaakje waar je zowel knus binnen als buiten zit. Ze verkopen wat plantjes en bloemen wat samen met de taarten en kanelbulles alleen maar voor nog meer snoezigheid zorgt. Ook als je niet bij Marcusgård slaapt is Snitts een aanrader om langs te rijden. Maar de combinatie van de twee is sowieso hartverwarmend.