Nederland, Amsterdam24 september 2022, door Maartje

16 x open haard Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 24 september 2022, door Maartje

16 x open haard Amsterdam

Het is pokkeweer. Zo. Dat is er uit. Nu moeten we heel eerlijk zeggen dat we stiekem best een beetje dol zijn op pokkeweer. Want met pokkeweer is het zo gezellig bij de haard kruipen met rode wijn en snaaierij. Silver livings. Thuis hebben we 'm niet, die haard, dus springen we in een Uber (want zo (lui) zijn we dan ook weer wel) en vertoeven de rest van de avond, die bij voorkeur 's middags al begint, bij de haard van een ander.

 

Waar in Amsterdam? Op deze plekken!

Restaurant Mont Blanc Amsterdam

Restaurant Mont Blanc Amsterdam

Oprecht een hidden gem, in de exacte betekenis van het woord: een fantastische plek met waanzinnige gerechten, allerlei producten en ingrediënten uit de Franse Savoie en er is een comfy Chesterfield naast een haardvuur. Need we say more? Ja! Restaurant Mont Blanc een gem noemen is werkelijk geen woord aan gelogen. En verstopt is het dus ook. Net van de Albert Cuyp af, gewoon in een ‘woonstraat’ vind je Mont Blanc. Voor je het weet loop je er voorbij en dat moet je nu juist niet doen.

Hotel Boat & Co Amsterdam

Hotel Boat & Co Amsterdam

Hotel Boat & Co Hotel aan de Houthavens. En dit immens gezellige hotel heeft ook een immens gezellig haardje. De rosé-kleurige haard is een eyecatcher van jewelste en loopt van de grond tot aan het plafond door (dit is zo’n 8 meter hoog). Wanneer de warme choco + slagroom op is en de handen en voeten weer gevoel hebben dan kun je doorschuiven naar restaurant Vessel. Een restaurant met veel plant-based gerechten en ook onze favoriet: dorade uit de oven. En eigenlijk is het allerleukst om er gelijk een nachtje achteraan te plakken. Die kamers, die bedden, het uitzicht, alles klopt!

Lees meer: Hotel Boat & Co Amsterdam

Shiraz + Shiraz @ The College

Shiraz + Shiraz @ The College

De deuren van Wijnbar & Boutique Shiraz zijn dinsdag t/m zondag open, een paar meter van het schreeuwerige Leidseplein verwijderd. Bij Shiraz alles behalve schreeuwerigheid, het tegenovergestelde eerder: gezellig rumoer, rustig muziekje – beetje jazzy – en rust. Plof neer in één van de zachte stoelen of, maar dan moet je op tijd zijn, zijg neer op de heerlijke bank voor de open haard. En dan wijn natuurlijk.

O, en net zo leuk: Shiraz is tegenwoordig ook te vinden in het The College Hotel!

Lees meer: Shiraz 

The Dylan

The Dylan

Hier op deze site natuurlijk een giga-verzameling nieuwe adressen, zowel in Amsterdam als daarbuiten. Maar wie ons een beetje kent, weet dat we juist ook dol zijn op klassiekers. Van die oude, altijd goed adressen. Maar tsja, hoe vaak kun je die online zetten? Of het moet weer eens in een lijstje als deze zijn. Want The Dylan aan de Amsterdamse Keizersgracht is en blijft een heerlijke plek om je in de watten te laten leggen bij de haard. Meestal heerlijk rustig, je wordt er steevast keurig en bijzonder vriendelijk geholpen en het is een meer dan goede tip voor het nodige ellenlang bijkletsen.

The Dylan

Meneer Nieges én De Vergulden Eenhoorn én Hanneke's Boom

Meneer Nieges én De Vergulden Eenhoorn én Hanneke's Boom

Eén van de lekkerste haardplekken die in elk Amsterdams rijtje op-popt, is Hanneke’s Boom. Terecht natuurlijk, want de ooit pop-up stek (gaat-ie ooit nog weg? We hopen van niet) is een fraaie. Maar er is meer! Meer van dezelfde eigenaren zelfs. Restaurant Nieges namelijk, waar je op de bank met je ene wang naar het water zit, en met je andere wang naar het haardvuur, de bar binnen handbereik. Mits je dit plekje heb weten te scoren (tip: haak vroeg aan en ga de rest van de dag nergens meer heen. Vrienden aan laten waaien is het devies). Dat ene plekje scoren geldt ook voor een derde zaak van de heren-dames, all the way in Amsterdam Oost: de Vergulden Eenhoorn. Lijkt vooral je reinste go to adres in de zomer, maar vlak ook het haardhoekje tijdens koude dagen niet uit.

Hanneke’s Boom, Vergulden Eenhoorn, Meneer Nieges

PARK Amsterdam (@ Hotel Arena)

PARK Amsterdam (@ Hotel Arena)

Ah, Hotel Arena en restaurant Park, ook hier denk je misschien zomer (want net als bovenstaande vrinden voorzien van een fantastische buiten), maar de ronde haard bij de ingang van Park is er zo één waar – voor de afwisseling – best wel eens een plekje te vinden is (want het vuur hier delen is goed te doen).

PARK

Pllek

Pllek

Euh ja, nog een uit het bekende rijtje waar iedereen wel opkomt als-ie aan een haarden-stek denk ik Amsterdam. Maar toch… We houden van Pllek. En aangezien niet iedereen in de wintermaanden de pont op duikt, mag Pllek toch nog even in de herinnering.

Lees meer: Pllek

The Hoxton Amsterdam

The Hoxton Amsterdam

Neuj, heel erg opvallen doet-ie niet, maar hij zit er wel hoor! Dat witte ding, tegen de muur die restaurant Lotti’s van de lobby van het Hoxton scheidt? Een haard. Niet zozeer een open haard dus, maar wel degelijk een haard. En we keuren het goed want los van die niet niet-open haard heeft het Hoxton precies dat open haard sfeertje dat je aan het eind van een regenachtige dag op wil zoeken. Lichtjes gedimd, rode wijn, kachel aan… Check.

Auberge Jean & Marie

Auberge Jean & Marie

Ja, een restaurant-restaurant. En niet zomaar een restaurant, neen, Auberge Jean & Marie werd door de Nederlandse francofielen onlangs nog verkozen als een van de beste Franse restaurants van het land. Zijn we het mee eens: Auberge Jean & Marie is verwennerij, en met een beetje geluk zit je er op een koude dag ook nog eens lekker dicht op het vuur.

Lees meer: Auberge Jean & Marie

The Lobby (Nesplein én Fizeaustraat)

The Lobby (Nesplein én Fizeaustraat)

Je moet even vechten voor (of netjes wachten op) een plekkie bij de design open haard maar ach, dat geldt eigenlijk voor vrijwel alle haardvuurplekken. Maar dan, het kan niet vaak genoeg gezegd, is The Lobby altijd een goed idee voor echt lekker eten, beter borrelen en vriendelijk personeel in Hartje Amsterdam. Nes 49. Maar misschien is The Lobby nummer 2 in Amsterdam oost nog wel meer lievelings geworden de afgelopen tijd… Al is het lastig kiezen hoor. En ook hier een haard, twee zelfs.

The Lobby 

 

Café de Wetering

Café de Wetering

Ook een usual maar nog steeds een van de fijnste, want een bruine kroeg ten voeten uit en niet eenvoudig te vinden als je niet precies weet waar je wezen moet. En de haard hier is een echte, zo een die je meestal alleen op het platteland aantreft. Ook aangenaam: het café zit in een pittoresk 17e eeuw pand. De open haard bevindt zich – via een trappetje – op een soort verdieping boven de bar.

Café de Wetering

Noorderlicht

Noorderlicht

Nog zo een die je bijna, bijna vergeten zou, ook in Noord maar dan aan de andere kant. Terwijl het Noorderlicht Café op het NDSM plein in Noord nou net zo’n klassieker is en al jaren, niet voor niets, een steady favoriet. NDSM-plein 102.

Hangar

Hangar

Bonus: favoriet in de zomer maar zeker ook in de winter! Dan zijn de lange luie zondagmiddagen met live muziek (even in de gaten houden wanneer dan) namelijk nog lekkerder dan anders. Uiteraard voor de kleine kachel als het even kan.

Lees meer: Hangar

Cafe Zurich Amsterdam

Cafe Zurich Amsterdam

Het Mercatorplein is een van de gezelligste pleinen van Amsterdam, sowieso met een van de gezelligste buurtverenigingen (hallo Mercatormarkt!) en op dat plein, precies er op zelfs, is Café Zurich iedere keer weer een verrassend goede borrel-haard-hang-plek. Met (bijna) altijd plek, ook niet onbelangrijk.