17 augustus 2021, door Maartje

De Mooiste Masseria’s (en hotels) van Puglia, Italië

17 augustus 2021, door Maartje

De Mooiste Masseria’s (en hotels) van Puglia, Italië

Masseria's, dat is dus, zeg maar, wel echt een 'ding' aan de toch al zo beeldschone oostkust van Italië die helemaal tot in de meest zuidelijke punt van de laars doorloopt. Puglia dus, zo heet de streek, en de masseria's daar (een masseria is een authentieke boerderij, dat wat ze in Spanje een finca noemen) zijn legio en de een is nog mooier en veelzijdiger dan de ander. Waarom je dat weten wil? Simpel: het is bij de mooiste masseria's van Puglia in Italië waar je aanschuift voor een onvergetelijk diner en met een beetje geluk heb je er ook je bedje geboekt. Dat kan er namelijk allebei: eten en overnachten.

 

Dit zijn de mooiste Mooiste Masseria's van Puglia, Italië.

 

(en als je toch gaat, dan is deze lijst aan tips zeer zeker niet te missen: De parels van Puglia)

Agriturismo Masseria Salamina, Puglia

Agriturismo Masseria Salamina, Puglia

Ken je dat gevoel van die ultieme boerenbruiloft? Lampjes tussen de bomen, de lucht die zacht roze, goud en helblauw kleurt, een man die een beetje op een gitaar en iets onverstaanbaars tokkelt, een daybed onder een hemel van wapperende witte stof (waar niemand comfortabel op kan en wil liggen, maar picture perfect is het wel), een eeuwenoude olijfboom verdwaalt op het grote terrein, wat hooibalen die als zitjes functioneren (zie wederom de vorige regel die tussen haakjes staat) en eenvoudige cafézitjes elders waar je wél heerlijk kunt tafelen. En dat dan allemaal ter ere van het bruidspaar. Dat alles, zonder het bruidspaar (al schuiven die uiteraard aan geregeld aan – kan niet anders) is Masseria Salamina in Puglia. De droom. Alles echt helemaal perfect en dan valt het eten ook nog eens totaal niet tegen (al is dat bijna ondergeschikt, zo mooi). Kies je er één, laat het dan deze zijn.

Masseria Il Frantoio

Masseria Il Frantoio

Iets meer ingetogen, iets meer ‘oude chic’, iets meer ‘ken je klassiekers’ en iets meer ‘it’s about the food, not the pictures‘ dan de vorige en daarmee ook een hele goede easy going masseria in het midden (wat meteen het leukste deel van Puglia is als je het ons vraagt, daarover lees je meer in het artikel De parels van Puglia) van het gebied.

Masseria Antonio Augusto

Masseria Antonio Augusto

Deze spinternieuwe masseria (de inhoud van de gebouwen dan he, de buitenmuren zijn zoals gewoonlijk oud en authentiek) die de naam Masseria Antonio Augusto kreeg, is een beetje een ‘vreemde eend in de bijt’: je vindt hem in het meer zuidelijke deel van Puglia, op de hoogte van de (hele leuke!) stad Lecce. Tussen die stad en de westkust van Puglia opende de moderne masseria (die door een half Nederlands koppel gerund wordt) en het is er één en al sereniteit wat er heerst. De masseria wordt bij voorkeur exclusief verhuurt en dan heb je – understatement – ook wat. Zie vooral ook even de highlight WOTH op hun instagram account. Just saying.

Masseria Cervarolo

Masseria Cervarolo

Wie Puglia zegt, zegt masseria, zover waren we al. En wie Puglia zegt, zegt ook trulli (de kleine ronde huisjes van wit steen met puntdak die kenmerkend zijn voor het gebied rond Alberobello, het trulli epicentrum, niet ver van de bekendste trekpleister, het witte dorp Ostuni). Best of both worlds? Dat moet Masseria Cervarolo zijn, een masseria die een aantal trullo combineert en die je precies in dit gebied vindt, een steenworp van Ostuni. Meer een masseria waar je gaat overnachten dan waar je gaat dineren, al is het ontbijt, en de ontbijtzaal met de zachtgroen geschilderde stoelen, sowieso smullen. De inrichting van de kamers is klassiek in alle tinten wit – which we like – die als ‘tuttig’ geïnterpreteerd zou kunnen worden (maar we like dus!). Lekkere plek? Lekkere plek!

Masseria Palaci

Masseria Palaci

Ook nieuw, ook sereen, ook beeldschoon en ook eigenlijk vooral/alleen geschikt om te overnachten (en bij voorkeur in zijn geheel te huren) en óók een beetje een vreemde eend in de bijt door zijn locatie, is het prachtige Masseria Palaci in het meest zuidelijke puntje van Puglia. Juist, in de hak van Italië inderdaad. Wij deden de masseria aan na een bezoek aan de prachtige stranden (prachtig wit zand, kraakhelder water en comfortabele brede stranden) aan de zuidkust (we streken neer bij de luxe strandzaak Le Cinque Vele – hallo comfort, wel aan de prijs) en vingen bot: we mochten spieken, maar het oord was in zijn geheel verhuurd aan een lucky family. Diners zijn er wel, maar op aanvraag. Goed om te weten voordat je all the way naar het zuiden rijdt. Alhoewel… Het té cute minidorp Presicce is naast de deur waar wij aanschoven bij één van de leukste restaurants van onze vakantie: Antica Pietra Filosofale.

Masseria Moroseta

Masseria Moroseta

Niets dan liefde voor Masseria Moroseta welke, let’s face it, nagenoeg perfect is. Het beste van twee werelden: een agrarisch bedrijf midden in de natuur, omgeven door eeuwenoude olijfbomen waar de eigen biologische olijfolie vandaan komt en een eigentijdse, knettertje smaakvolle inrichting. Ja, en een instagramfeed die nogal on fleek is, waardoor we vooraf al compleet verlekkerd waren. Of je je portemonnee mee mag nemen? En vroeg mag boeken voor een kamer? Ja en ja. Masseria Moroseta is – terecht natuurlijk – hartstikke populair en zoals de meeste verblijven in Puglia niet groot (er zijn zes tweepersoonskamers met grote badkamer en privétuin). Maar dan heb je ook wat onder de rook van het mooie dorp Ostuni. Aanschuiven voor lunch en diner kan en moet je zeker doen, maar ook daarvoor geldt: reserveer in het hoogseizoen tijdig. De Italianen vieren zelf vakantie in het gebied en Moroseta is geliefd. Een menu is er niet en dat is alweer perfect. O, en de hele boel is afgesloten door een hoge poort zoals de meeste masseria’s (allemaal eigenlijk), dus zonder reservering sta je letterlijk voor een gesloten deur, mocht je van het ‘op de bonnefooi’ zijn.

Slapen: Moroseta Villas

Slapen: Moroseta Villas

In het verlengde van de hierboven omschreven prachtige masseria, opende de eigenaren naast de deur het al even smaakvolle Moroseta Villas. Villa’s inderdaad, om te overnachten. En waar, op aanvraag, de lunch en dinertafels voor jou en je familia worden gedekt. Er zijn er vijf, villa’s dus, allemaal even mooi, voorzien van infinity pools en volop eigen grond. Nog even over die portemonnee: ‘prices on request’. Mag jij raden ;-). Misschien toch maar even dat tafeltje van de masseria reserveren, dan heb je wel de sneak peek, niet de torenhoge kosten. Al sparen wij met liefde nog even door hoor, voor een droomvakantie hier.

Slapen (AirBnB): Trulli Ad Maiora, Alberobello

Slapen (AirBnB): Trulli Ad Maiora, Alberobello

O hey hallo, perfect AirBnB! Trulli Ad Maiora is precies dat: de perfecte voor jullie alleen picture perfect airbnb in een verzameling trullo in het pittoreske (en logistiek erg goed gelegen) dorp Alberobello. Er is een droom van een zwembad, een mini spa, je camera maakt er overuren en als je wil, regelen de eigenaren ontbijt voor je.

 

We hebben ook ge-oogbalt naar Trulli di Nonno Vito (what’s in a name) en Villa Margareta Ostuni (een hele villa inderdaad en dat was wat groot).

Trulli Ad Maiora via AirBnB

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Masseria Salinola

Masseria Salinola

Sorry hoor, maar we vinden een tikkie tuttigheid op zijn tijd heerlijk en daarvoor mag je ook bij Masseria Salinola, weer een masseria waar het zowel voor een overnachting als een romantisch diner helemaal dikke prima is. Reden? Het eten én de hele leuke lieve staf voor wie niets te veel is (of lijkt). Een lieve plek, dat vinden we het.

Slapen: Masseria Borgo Ritella + masseria le torri

Slapen: Masseria Borgo Ritella + masseria le torri

Een strakke spierwitte droom, dat is Masseria Borgo Ritella, gerund door een ontzettend lieve familie. Er hobbelt een lieve hond rond, de familie woont achter de masseria en is altijd in de buurt en ontzettend attent. De kamers zijn klein maar prachtig (wederom al die wittinten) en het is gewoon een hele fijne plek. Aan de prijs, dat wel, maar een oase, dat ook.

Ook wit, ook een oase en ongeveer in dezelfde buurt is Masseria le Torri. Niets minder dan een heerlijk verblijf waar ze the good life tot in de finesse beheren. En ja, ook daar betaal je wat voor. What more can we say…

Slapen: Truli del Bosco

Slapen: Truli del Bosco

Last (van deze lijst dan dus he), maar zeer zeker niet least. Want als we weer naar Puglia gaan – en dat is slechts een kwestie van tijd, want man, wat vinden we het er leuk en mooi – dan boeken we hoe dan ook tijdig een kamer bij Truli del Bosco. Vanwege 1) de locatie (Puglia is groot en Alberobello (en ook Ostuni) zijn een beetje het centrum van het gebied waar je, in onze optiek, de leukste/mooiste plekken vindt), 2) het is een hotel (en dus is er een receptie en zijn er altijd mensen aanwezig die je te hulp kunnen zijn – vinden we prettig, zeker met een kind) en 3) je slaapt er in een trulli en we zijn verliefd op trullo.