Italie, Puglia20 augustus 2022, door Maartje

De mooiste Masseria’s (en hotels) van Puglia, Italië (en hier boek je ze)

Italie, Puglia, 20 augustus 2022, door Maartje

De mooiste Masseria’s (en hotels) van Puglia, Italië (en hier boek je ze)

Masseria's, dat is dus, zeg maar, wel echt een 'ding' aan de toch al zo beeldschone oostkust van Italië, die helemaal tot in de meest zuidelijke punt van de laars doorloopt. Puglia dus, zo heet de streek, en de masseria's daar (een masseria is een authentieke boerderij, dat wat ze in Spanje een finca noemen, zeg maar) zijn legio en de een is nog mooier en veelzijdiger dan de ander. Hoewel je er bij bijna allemaal aanschuift voor een fantastische maaltijd (alles van eigen grond) én regelmatig voor een wijnproeverij (ook van eigen grond) waar je U tegen zegt. En met een beetje geluk, heb je er ook een bedje geboekt. Dat kan er namelijk ook: overnachten. En ja, dat wil je.

 

Dit zijn de mooiste Mooiste Masseria's van Puglia, Italië. En omdat we de beroerdste niet zijn, bij iedere Masseria ook de link om meteen maar te boeken. Spaar ze allemaal.

 

(en als je toch gaat, dan is deze lijst aan tips zeer zeker niet te missen: De parels van Puglia)

Agriturismo Masseria Salamina, Puglia

Agriturismo Masseria Salamina, Puglia

Ken je dat gevoel van die ultieme boerenbruiloft? Lampjes tussen de bomen, de lucht die zacht roze, goud en helblauw kleurt, een man die een beetje op een gitaar en iets onverstaanbaars tokkelt, een daybed onder een hemel van wapperende witte stof (waar niemand comfortabel op kan en wil liggen, maar picture perfect is het wel), een eeuwenoude olijfboom verdwaald op het grote terrein, wat hooibalen die als zitjes functioneren (zie wederom de vorige regel die tussen haakjes staat) en eenvoudige cafézitjes elders waar je wél heerlijk kunt tafelen. En dat dan allemaal ter ere van het bruidspaar. Dat alles, zonder het bruidspaar (al schuiven die uiteraard geregeld aan – kan niet anders) is Masseria Salamina in Puglia. De droom.

Alles helemaal perfect en dan valt het eten ook nog eens totaal niet tegen (al is dat bijna ondergeschikt, zo mooi). Kies je er één, laat het dan deze zijn. Om te logeren (jajaja, dat bovenal), voor een proeverij (daarvoor kun je zelfs binnen (buiten) wandelen zonder reservering en plaats nemen op de hooibalen terwijl de zon achter de paarden zakt) én voor een sprookjesachtig diner. Let wel: voor dat laatste moet je zeker 2 weken van tevoren reserveren. Of je moet hotelgast zijn, dan is er altijd wel een gaatje.

Boek hier Masseria Salamina via Booking.com en check meteen de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Masseria Torre Rossa

Masseria Torre Rossa

Moeten we een prijs uitreiken voor de plek met de liefste mensen, dan gaat-ie ongetwijfeld naar Masseria Torre Rossa. De naam zegt het al: deze masseria is feitelijk een fenomenaal diep (wijn)rood kasteel (niet echt een kasteel, maar daar lijkt het wel op) dat een waar sprookje wordt zodra de zon zakt. Loop op dat moment naar boven, de heuvel op, voor een fenomenaal uitzicht over de rode masseria en het glooiende landschap. Ook hier de fairytale bruiloft all the way, al vonden we het diner hier juist verrassend toegankelijk (in a good way) en smulden we van de groen-wit gedekte tafel (10 punten voor de styling). Zorg dat je alles goed in je opneemt: er is een fantastische eeuwenoude wijnkelder waar de boomwortels door het plafond komen en er staat een nóg oudere olijfboom op het erf (waar je alleen komt als je een reservering en/of een bed voor de nacht hebt).

Masseria Torre Rossa

Over wijn gesproken... Boek vooral een wijntour door de Itria-vallei!

Over wijn gesproken... Boek vooral een wijntour door de Itria-vallei!

Nu we het toch over wijnen hebben… Het zal geen verrassing zijn dat Puglia verschillende machtig lekkere wijnen voortbrengt. En dat deze veelal bij verschillende masseria’s vandaan komen.

Dikke aanrader: een wijntour boeken door de Itria-vallei! Huh? We waren toch in Puglia? Zeker. De Itria-vallei strekt zich uit over de provincie Bari, de provincie Brindisi en de provincie Taranto. Het is het feeërieke gebied waar je de befaamde trulli vindt (de witte huisjes met puntdaken) én waar je vrijwel alle masseria’s en wijnhuizen vindt. Doe jou die tour? Snap! Hier boek je ‘m.

Masseria Montenapoleone

Masseria Montenapoleone

Reis je met kids en zoek je een hele (hele) fijne masseria voor jullie allemaal? Dan heb je ‘m bij dezen gevonden. Masseria Montenapoleone is zó leuk voor met de kleintjes! Ook zonder hoor, maar toch. Er zijn verschillende huisjes en appartementen waar jullie je in terug kunnen trekken, er is een ontzettend fijn, lekker en toegankelijk restaurant, zodra je de poort binnen bent, kunnen ze rond dwalen wat ze willen en als je date night wil, dan kun je ontzettend romantisch dineren tussen de wijngaarden. Niets dan voordelen!

Boek hier Masseria Montenapoleone

Masseria Le Stanzie

Masseria Le Stanzie

Oké, overnachten kan niet bij Le Stanzie, maar wat betreft het tafelen is dit bij uitstek onze topfavoriet, dus hier niet benoemen, is geen optie. Het is niet zo gek dat je, zeker in het hoogseizoen, ruim een maand van tevoren moet reserveren en zelfs dan moet je geluk hebben dat je een tafeltje krijgt. Slow living, dat doen ze bij Le Stanzie en dat voeren ze, waarvan akte, lekker door in alles. Wat het eten (nogal) ten goede komt. Pure smaken, eten wat de pot schaft (dat wil je) en een avondvullend programma voor een bizar lage prijs. Ga lekker op tijd, dwaal wat rond de eeuwenoude boerderij, laat je vertellen over de tomaten die overal hangen te drogen, over de wijnen en over de geschiedenis van het pand en geniet ten volle.

Masseria Le Stanzie

Masseria Il Frantoio

Masseria Il Frantoio

Iets meer ingetogen, iets meer ‘oude chic’, iets meer ‘ken je klassiekers’ en iets meer ‘it’s about the food, not the pictures‘ dan de vorige en daarmee ook een hele goede easy going masseria in het midden (wat meteen het leukste deel van Puglia is, als je het ons vraagt, daarover lees je meer in het artikel De parels van Puglia) van het gebied. De leukste/drukste/gezelligste stad van dit deel van Puglia, Ostuni, is nog geen 10 minuten ver weg en dat is een hele goede reden om te boeken: wij vinden het bruisende hart van heel Puglia.

Masseria Il Frantoio

Masseria Cervarolo

Masseria Cervarolo

Wie Puglia zegt, zegt masseria, zover waren we al. En wie Puglia zegt, zegt ook trulli (de kleine ronde huisjes van wit steen met puntdak die kenmerkend zijn voor het gebied rond Alberobello, het trulli-epicentrum, niet ver van de bekendste trekpleister, het witte dorp Ostuni). Best of both worlds? Dat moet Masseria Cervarolo zijn, een masseria die een aantal trullo combineert en die je precies in dit gebied vindt, een steenworp van Ostuni. Meer een masseria waar je gaat overnachten dan waar je gaat dineren, al is het ontbijt, en de ontbijtzaal met de zachtgroen geschilderde stoelen, sowieso smullen. De inrichting van de kamers is klassiek in alle tinten wit – which we like – die als ‘tuttig’ geïnterpreteerd zou kunnen worden (maar we like dus!). Lekkere plek? Lekkere plek! Masseria Cervarolo 

Bovendien is dit een locatie die het Duurzaam Reizen-badge van Booking.com kreeg. Dat is een hele grote plus; lees hier hoe, wat en waarom.

Masseria Palaci

Masseria Palaci

Ook nieuw, ook sereen, ook beeldschoon en ook eigenlijk vooral/alleen geschikt om te overnachten (en bij voorkeur in zijn geheel te huren) en óók een beetje een vreemde eend in de bijt door zijn locatie, is het prachtige Masseria Palaci in het meest zuidelijke puntje van Puglia. Juist, in de hak van Italië inderdaad. Wij deden de masseria aan na een bezoek aan de prachtige stranden (prachtig wit zand, kraakhelder water en comfortabele brede stranden) aan de zuidkust (we streken neer bij de luxe strandzaak Le Cinque Vele – hallo comfort, wel aan de prijs) en vingen bot: we mochten spieken, maar het oord was in zijn geheel verhuurd aan een lucky family. Diners zijn er wel, maar op aanvraag. Goed om te weten voordat je all the way naar het zuiden rijdt. Alhoewel… Het té cute minidorp Presicce is naast de deur, waar wij aanschoven bij één van de leukste restaurants van onze vakantie: Antica Pietra Filosofale.

Masseria Moroseta

Masseria Moroseta

Niets dan liefde voor Masseria Moroseta welke, let’s face it, nagenoeg perfect is. Het beste van twee werelden: een agrarisch bedrijf midden in de natuur, omgeven door eeuwenoude olijfbomen waar de eigen biologische olijfolie vandaan komt en een eigentijdse, knettertje smaakvolle inrichting. Ja, en een Instagram-feed die nogal on fleek is, waardoor we vooraf al compleet verlekkerd waren. Of je je portemonnee mee mag nemen? En vroeg mag boeken voor een kamer? Ja en ja. Masseria Moroseta is – terecht natuurlijk – hartstikke populair en zoals de meeste verblijven in Puglia niet groot (er zijn zes tweepersoonskamers met grote badkamer en privétuin). Maar dan heb je ook wat, onder de rook van het mooie dorp Ostuni. Aanschuiven voor lunch en diner kan en moet je zeker doen, maar ook daarvoor geldt: reserveer in het hoogseizoen tijdig. De Italianen vieren zelf vakantie in het gebied en Moroseta is geliefd. Een menu is er niet en dat is alweer perfect. O, en de hele boel is afgesloten door een hoge poort zoals de meeste masseria’s (allemaal eigenlijk), dus zonder reservering sta je letterlijk voor een gesloten deur, mocht je van het ‘op de bonnefooi’ zijn.

Masseria Salinola

Masseria Salinola

Sorry hoor, maar we vinden een tikkie tuttigheid op zijn tijd heerlijk en daarvoor mag je ook naar Masseria Salinola, weer een masseria waar het zowel voor een overnachting als een romantisch diner helemaal dikke prima is. Reden? Het eten én de hele leuke lieve staf voor wie niets te veel is (of lijkt). Een lieve plek, dat vinden we het. Masseria Salinola

Masseria Borgo Ritella + masseria le torri

Masseria Borgo Ritella + masseria le torri

Een strakke spierwitte droom, dat is Masseria Borgo Ritella, gerund door een ontzettend lieve familie. Er hobbelt een lieve hond rond, de familie woont achter de masseria en is altijd in de buurt en ontzettend attent. De kamers zijn klein maar prachtig (wederom al die wittinten) en het is gewoon een hele fijne plek. Aan de prijs, dat wel, maar een oase, dat ook. Masseria Borgo Ritella

Ook wit, ook een oase en ongeveer in dezelfde buurt, is Masseria le Torri. Niets minder dan een heerlijk verblijf waar ze the good life tot in de finesse beheren. En ja, ook daar betaal je wat voor. What more can we say… Masseria le Torri

Truli del Bosco

Truli del Bosco

Last (van deze lijst dan dus hè), maar zeer zeker niet least. Want als we weer naar Puglia gaan – en dat is slechts een kwestie van tijd, want man, wat vinden we het er leuk en mooi – dan boeken we hoe dan ook tijdig een kamer bij Truli del Bosco. Vanwege 1) de locatie (Puglia is groot en Alberobello (en ook Ostuni) zijn een beetje het centrum van het gebied waar je, in onze optiek, de leukste/mooiste plekken vindt), 2) het is een hotel (en dus is er een receptie en zijn er altijd mensen aanwezig die je te hulp kunnen zijn – vinden we prettig, zeker met een kind) en 3) je slaapt er in een trulli en we zijn verliefd op trullo.

Truli del Bosco