11 maart 2022, door Maartje

Duurzaam Reizen is het nieuwe reizen (+ 15 prachtige duurzame hotels voor op je wishlist)

11 maart 2022, door Maartje

Duurzaam Reizen is het nieuwe reizen (+ 15 prachtige duurzame hotels voor op je wishlist)

Vliegschaamte... We vinden er wat van. Want ja, met de klimaatverandering in het hoofd (en niet weggestopt in de duisteren krochten van het achterhoofd, nee nee, klimaatverandering is met recht een belangrijk topic) houden ook wij natuurlijk rekening met ons reisgedrag. Maar vliegschaamte? Nee, dat hebben we niet. Waar we wél aan doen, is bewust kiezen. Immers: We don't need a handful of people doing sustainability perfectly. We need millions of people doing it imperfectly. Voeg daar een vleugje 'the eye needs to travel' aan toe en je hebt onze gedachten wat betreft reizen in een notendop. We pick our battles - om maar eens even in keurig ABN te blijven schrijven, en doen terug wat we terug kunnen doen.

Wat helpt? Als grote bedrijven hetzelfde doen. Niet het roer om maar wel een bijdrage leveren waar mogelijk. Zodoende zijn er enthousiast over de nieuwe 'Duurzaam Reizen-badge' van Booking.com. Deze badge is een eenvoudige manier om hotels te vinden die alle duurzaamheid-boxen aantikken. En ja, dat is echt top.

Duurzaam Reizen-badge

Duurzaam Reizen-badge

Duurzaam Reizen-badge? Vertel? Kijk, dat zit zo: als – uiteraard – giga-speler op de reizenmarkt heeft Booking.com een belangrijke en nogal toonaangevende rol. You hate or you love it, maar feit is dat de lui van Booking.com met deze badge (een primeur binnen de reisbranche) een flinke steen bijdragen aan het transparanter maken van duurzaam reizen in de gehele sector. Wat hotels en vakantiehuizen moeten doen om een badge te ‘verdienen’?

Welnu: er werden een heel aantal duurzaamheidscriteria opgesteld waar een accommodatie aan moet voldoen. Deze werden opgesteld door Travalyst Coalition – een samenwerking tussen reisaanbieders die toezicht houdt op het behalen van duurzaamheidsdoelen en waarin Booking.com een Founding Partner is. Aha. Een universele maatstaf, dat is het doel.

Er zijn maar liefst 32 specifieke duurzaamheidsmaatregelen of -oplossingen geïdentificeerd, onderverdeeld binnen vijf categorieën: afval, energie en broeikasgassen, water, ondersteuning aan lokale gemeenschappen en bescherming van de natuur.

Dat vertaald zich in bijvoorbeeld verduurzaming door het afschaffen van plastic toiletartikelen tot het overstappen op LED-verlichting. Deze genomen maatregelen worden vervolgens op ecologische en/of sociale impact gemeten door de speciaal ontwikkelde methode van het gerenommeerde duurzaamheidsadviesbureau Sustainalize, waarbij ook rekening wordt gehouden met de grootte van de accommodatie, de locatie en lokale factoren. Want hoewel het doel is om een universeel model te creëren, kan duurzaam te werk gaan per markt verschillen. Op basis van deze methode wordt er voor de accommodatie een totaalscore berekend waarna de Duurzaam Reizen-badge wordt erkent. Tadaa!

Het doel van die badge is om erkenning te geven aan de impactvolle inspanningen die accommodaties wereldwijd doen op het gebied van duurzaamheid, en hiermee reizigers op een transparante manier meer duurzame verblijven te bieden, ongeacht waar ze willen verblijven.

En hoe doen wij dat?

En hoe doen wij dat?

Het geheim van de chef: heel vaak krijgen we de vraag waarheen te gaan in de X of Y vakantie of het zus of zo weekend. De truc is dat je de zoekfuncties van Booking.com goed moet gebruiken: daar vul je een veel bredere zoekterm in dan je normaal gesproken zou doen. Dus in plaats van Apeldoorn of Maastricht vul je ‘Nederland’ in, of Amerika, of Mexico. Etc. Vervolgens kies je in de linker keuzebalk voor de Duurzaam Reizen badge, vink je het vakje bij ‘hotels’ aan en sorteer je vervolgens de uitkomst op ‘top beoordeeld’. Voila! Daar heb je je weergaloze keuzelijst!

Precies op deze manier vonden wij bijvoorbeeld Hotel Kan Tulum. De droom. En voorzien van de de Duurzaam Reizen-badge dus. En onderstaande waanzinnige hotels… (eb zo kunnen we nog wel even doorgaan. Misschien doen we dat binnenkort ook wel). Boeken maar!

En dan nog even een hele grote ‘Wist Je Dat?’: wist je dat je via Booking.com je hele vakantie (more or less) kunt fixen? Je huurt er namelijk ook heel eenvoudig een auto én je kunt tickets boeken! Het is echt waar. Kijk maar: Booking.com/autoverhuur en Booking.com/vluchten

LETS HEAR IT FOR NEW YORK

LETS HEAR IT FOR NEW YORK

Duurzame hotels in the concrete jungle? Ja hoor! Sterker nog: een van onze all time favorites in de stad (we sliepen er en toen dat even niet in het budget paste, schoven we aan voor het diner: klassieker op een toplocatie incoming in 3…2…1…): het Crosby Street Hotel kreeg van de New Yorkse Booking.com-ers ook de Duurzaam Reizen-badge. De locatie, midden in SoHo is perfect en het design van het hotel was al kleurrijk, weelderig en choc ver voordat de SoHo House groep die truc kopieerde.

En ook het 1 Hotel is een begrip in de stad. Daar heb je er twee van: één bij de Brooklyn Bridge (vanaf het dakterras hier heb je een waanzinnig uitzicht over Manhattan en de lobby hier is – met dank aan alle planten en schakeringen in alle tinten bruin – een plaatje. Al mag het 1 Hotel Central Park er ook (nogal) wezen! Toplocatie natuurlijk, met uitzicht over het bekendste park ter wereld. dat het park de Duurzaam Reizen-Badge verdient, is al van ver te zien: het exterieur van het hotel is zelfs bekleed met een horizontale tuin. Groen it is, ook hartje NYC.

wish list: SÃO LOURENÇO DO BARROCAL, ALENTEJO, PORTUGAL

wish list: SÃO LOURENÇO DO BARROCAL, ALENTEJO, PORTUGAL

Wie zocht er ook alweer een hee(eeeee)rlijk (familie)hotel (waar hondjes ook nog eens welkom zijn!) in Portugal maar niet waar iedereen heen gaat? São Lourenço do Barrocal is de naam. Te vinden in Alentejo, het oosten van Portugal (inderdaad, niet bij de kust), dichtbij de Spaanse grens. En het is er fantastisch, heus. São Lourenço do Barrocal ligt aan de voet van het middeleeuwse dorp Monsaraz, vlakbij het Alqueva-meer. Zwemmen toegestaan. Herstel: zwemmen is een must! Net als struinen door de eeuwenoude straatjes van Monsaraz waar de restaurants authentiek zijn en de wijn verbluffend voordelig. De huisdiervriendelijke (!) accommodatie, welke al ruim 200 jaar (!) familiebezit is, bevindt zich op een 780 hectare groot (!) landgoed waar de Portugese koeien grazen pal naast de druivenvelden: bij São Lourenço do Barrocal wordt namelijk verrukkelijke wijn gemaakt. ‘Uiteraard’ willen we bijna zeggen.

En dat is nog lang niet alles: er is een eigen restaurant, een loungebar, een bar bij het zwembad, een spa met een fitnesscentrum en een je-wil-alles-winkel. De kamers van het hotel zijn eenvoudig maar fraai. Een no bullshit design maar comfortabel. Lees meer

Maar er is meer te wensen in Portugal... (met kids!)

Maar er is meer te wensen in Portugal... (met kids!)

Aan alle golven-jagers, groot en klein (mét een beetje duurzaam reizen-besef natuurlijk): op naar het Portugese Noah Surf House! Het kleinschalige (en té leuke) hotel direct aan het zand van Santa Cruz, een van de meer onontdekte stranden van de Portugese Zilverkust. Noah, deels boho beach hotel, deels surfer’s retreat, is een plek om te relaxen. En om te spelen: van de vroege ochtend tot in de late avond draait hier alles om surfen en de lifestyle die daarmee gepaard gaat. Een yogasessie in de ochtend – er zijn zelfs speciale yogasessies voor kinderen –  en vanaf dan is het zand tussen de tenen voor het hele gezin. Dat je afspoelt in hot tub op het dak. Bam. Er is een surfschool waar ook de allerkleinste een vingertje op mogen steken, je kunt fietsen lenen om de prachtige omgeving te ontdekken, kleine skateboards, fietshelmen en surfkit zijn ter plekke te verkrijgen (inpakken hoeft dus niet!), er zijn bodyboardlessen en suikergoed-cupcake-decoratie sessies. Voor kids die niet zoveel blieven: je kunt je eigen potje koken in de gemeenschappelijke keuken. Of boek de Mar & Cook-bungalow – die heeft een eigen kitchenette en koelkast. Een aantal kamers zijn voorzien van stapelbedden en ga je met een kleintje tot drie jaar, dan mag hij of zij gratis mee én wordt er een lief babybedje klaar gezet (surfen, skaten en andere activiteiten zijn echter het beste voor gasten van acht jaar en ouder). Lees meer

Victory + Miss Clara, Stockholm, Zweden

Victory + Miss Clara, Stockholm, Zweden

Als we mogen kiezen, dan checken we heel graag weer in bij het rete-klassieke en daarmee o zo fijne (never underestimate the power van een echt goede klassieker) Hotel Victory in het Zweedse Stockholm. Een plaatje.

Dat geldt overigens ook voor het Miss Clara Hotel in dezelfde stad, eveneens voorzien van de Duurzaam Reizen-badge van Booking.com. Win-win noemen we dat.

Cal Reiet Holistic Retreat + Curolla Petit Hotel, Mallorca, spanje

Cal Reiet Holistic Retreat + Curolla Petit Hotel, Mallorca, spanje

En ook deze twee hotel spotten we op ons vaste en favoriete zomer-eiland Mallorca: het Cal Reiet Holistic Retreat, voor het echte en betere terug-trek-werken-aanp-jezelf-werk (op de mooiste en lekkerste manier mogelijk, uiteraard) en het Curolla Petit Hotel, een dot van een hotel in het noord-midden van het eiland (waar je graag verblijven wil: er is rust en je zit er centraal op het eiland: altijd een goed idee. Plus: de mooiste stranden zijn niet ver weg)

En ja, ook in Engeland kun je je lol op wat betreft de duurzame hotels. Londen, heus (kijk maar eens naar het Hotel 41, boomchickapawwow, en ook het befaamde The Savoy kreeg de duurzame sticker van het onderwerp). maar weet je nog dat we opperden je zoekopdracht wat breder te trekken? Op die manier dromen wij nu van een tripje naar Whatley Manor in Malemsbury in de o zo te gekke Cotswolds.

En ook hotel The Plume of Feathers staat prompt bovenaan de wishlist.