Nederland, Amsterdam24 april 2023, door Isa de Laat

De favoriete én de nieuwe Michelinrestaurants in Amsterdam (en Nederland) van 2023

Nederland, Amsterdam, 24 april 2023, door Isa de Laat

De favoriete én de nieuwe Michelinrestaurants in Amsterdam (en Nederland) van 2023

24 april 2023 staat bij een aantal restaurants in het hogere segment waarschijnlijk gemarkeerd als een van de spannendste dagen van het jaar. De Michelinsterren worden uitgedeeld, en ieder jaar is het weer de vraag wie er afvallen of bijkomen. Een ding was zeker, in 2023 werden er meer sterren uitgedeeld dan in 2022. Goed nieuws: geen restaurant in Amsterdam verliest een ster. Uitslag bekend, dan kunnen we de bucketlist weer aanvullen. Dit zijn de favoriete en de nieuwe Michelinrestaurants in Amsterdam van 2023.

De nieuwe in Amsterdam

De nieuwe in Amsterdam

  • Restaurant Vinkeles had als doel om de ene ster die ze hadden te behouden, maar ze kregen er nog eentje bij. Tevens ook het eerste restaurant dat dit jaar een tweede ster erbij kreeg.
  • Vanderveen in Zuid kreeg de eerste Michelinster. Zoals ze het zelf zo mooi zeggen zoeken ze hier de grens op tussen funk en verfijning. Zoals wij zeggen: qua eten lukt dat aardig.
  • Bistro de la Mer viel ook dubbel en dwars in de smaak met een ster.
  • Coulisse: we snappen precies waar deze ster vandaan komt. Lees hieronder waarom.

Applaus voor de nieuwe restaurants! Dan gaan we nu door naar de favoriete restaurants:

Coulisse

Coulisse

We trappen af met Coulisse als een van de leukste. Waarom? Een origineel restaurant met lief personeel.

Het NewWerktheater in Amsterdam-Oost was een tijdlang een fijne plek voor wie zijn laptop open wilde slaan naast zijn kop koffie. Grootste pluspunt? De looks. Dat zagen ook chef Tim van der Molen, die zijn ervaring opdeed bij Vuurtoreneiland en teruggekeerde uit Kopenhagen (waar hij bij restaurant Noma werkte), en maître Simon Witmaar, die op zijn beurt het vak leerde bij Sergio Herman in Oud Sluis. Samen vormen ze Amsterdams jongste troef als het aankomt op fine dining. Op de kaart van Coulisse staan veel lokale producten zoals seizoensgroenten en Noordzeevis, schaal- en schelpdieren. De vinaigrettes, sauzen en bouillons maken dat de gerechten om over naar huis te schrijven zijn. Wijnen, huisgemaakte kombucha’s en sappen vormen de uitgebalanceerde hekkensluiters.

 

Coulisse

Zoldering

Zoldering

Ook deze verdient een plekje hoog in de lijst. We hebben het over Zoldering. Een toegankelijke bistro waar je kunt eten en drinken wat je wilt zonder uitgebreid gangenmenu, en met een wijnkaart om de kurkentrekker bij af te likken. Het restaurant huist aan de Utrechtsestraat en serveert ongekunsteld briljant lekker eten. We waren fan van een ultieme steak tartare, perfecte oesters en een goddelijke octopus met mais, mierikswortel en gerookte kaas en een origineel gerecht met rabarber karnemelk-ijs, roze peper en dragon.

 

Zoldering

MOS

MOS

Meer dan terecht heeft restaurant MOS een Michelinster als je het ons vraagt.

Vanaf een afstandje zou je niet zeggen dat er een restaurant verscholen zit onder het glimmend Paleis van Justitie op een steenworp van het Centraal Station. Maar er zit er weldegelijk een, en een van Amsterdams finest zelfs. Het decor van MOS heeft een warm interieur met chique accenten, maar dan wel lekker relaxed. Het personeel doet er alles aan om je een optimale avond uit, een belevenis noemen ze het zelf, te bieden. En wie vóór zessen aanschuift wordt, naast het spannende menu, de prachtige setting en de voorbij kabbelende bootjes, getrakteerd op een zonsondergang over het IJ.

 

MOS

Daalder

Daalder

Al een paar keer schreven we hier op Barts Boekje over onze voormalige buurman, chef Dennis Huwaë. Juist ja, de knappe chef van het hele fijne restaurant Daalder. Ja, dat was tijden lang onze goede buur (yay!) en wij weten dus alláng dat Dennis helemaal te gek is. Maar toen de chef de Gault & Millau award voor Talented Chef 2018 won wisten nog meer mensen het, en begin 2021 sleepten Dennis & co eindelijk die felbegeerde Michelinster binnen. And – again – all we can do is applaud. Again and again. Dennis & co zijn niet te stoppen, U snapt.

Nadat Dennis zijn restaurant Daalder inpakte en verhuisde naar Amsterdam-West is hij nu ein-de-lijk terug in de Jordaan. Dennis en zijn team zochten met Daalder de grenzen van wat een fine dining restaurant kan zijn, maar in Daalder Atelier staat de zoektocht naar wat er culinair mogelijk is voorop.

 

Fotocredits Lyan van Furth

De Kas

De Kas

Van groene ster naar Michelinster + groene ster, hoppa! De Kas deed het. Meer kas dan bij restaurant de Kas kun je bijna niet krijgen. Meer dan goed eten kun je bij de Kas dan weer wel krijgen.

Dit restaurant serveert vooral groenten op basis van het plant to plate principe: ‘s ochtends geoogst en ‘s middags op je bord. Die snelheid, daar houden we van. Dat oogsten gebeurt voornamelijk in de eigen kas naast het restaurant en in de polder in de Beemster. Geen verrassing dat je hier dus seizoensgebonden gerechten eet.

Restaurant de Kas

De Juwelier

De Juwelier

In dit juweeltje van een restaurant kun je aanschuiven voor lunch en diner, waarbij chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot (ha! Bekende namen!) je voorzien van de heerlijkste gerechten. Niet de minste chefs. De menukaart is – met drie voorgerechten, drie tussengerechten en vier hoofdgerechten – niet groot, maar wat ze erop hebben staan is meer dan goed. We zagen bijvoorbeeld een gegrilde tarbot met wilde paddenstoelen en eendenlever voorbij komen, en sauce vin jaune. Pardon our French maar… Nom! Vergeet zeker geen ruimte over te laten voor de Hollandse kazen met jam van Joke of voor een van de drie overheerlijke desserts (zoals affogato of karamelijs met gerookt zeezout en olijfolie).

 

De Juwelier 

Lars

Lars

Restaurant Lars zit in het uiterste puntje van Amsterdam, zoals het lijkt. Maar het restaurant is het afreizen naar de Houthavens meer dan waard.

Ze serveren tijdens het diner een 5- of 6-gangen menu inclusief amuses en robuust brood. Liever uitpakken tijdens de lunch? Dan serveren ze een 3- of 4-gangen menu. En balance is key, toch? Zo is de bediening lekker losjes, maar wel professioneel. Verrassende combinaties, fijne wijnen en kunstwerken op je bord. Alles wat je verwacht van een restaurant met ster dus.

 

Restaurant Lars

Wils

Wils

Stel hè, je wil echt goed uit eten maar niet in een stijf restaurant, en het liefst nog betaalbaar ook. Waar ga je dan heen in Amsterdam? We raden je restaurant Wils, de liefde van topchef Joris Bijdendijk, aan. Joris en zijn team koken in een open keuken op houtvuur. Dat open vuur brengt kleine gerechtjes met verrassende samenstellingen en bijzondere smaken. En een sfeervolle vibe met uitzicht over Amsterdam-Zuid.

Rijks is van dezelfde chef, ook top, ook een ster.

Wils

Ron Gastrobar

Ron Gastrobar

Bijna onmogelijk om ze niet te kennen, de Ron Gastrobar restaurants. Altijd een feestje om binnen te stappen. Geen poespas en pretenties, maar ongedwongen en culinair genieten, zo beamen ze ook zelf. Ron Blaauw deed iets bijzonders; zijn 2-sterrenrestaurant werd ingewisseld voor een nieuw concept met de naam Ron’s Gastrobar. Low profile en relatief betaalbare gerechten van goed niveau. En dat bleef niet onopgemerkt, ze kregen er een ster voor terug.

 

Ron Gastrobar

Ciel Blue + Yamazato

Ciel Blue + Yamazato

Hotel Okura Amsterdam had us at hello, en dat al jaren lang. In alles proef, beleef, ervaar je het Japanse gevoel voor stijl én gastvrijheid. Je zou kunnen zeggen dat Okura een oase van rust is middenin de drukte de stad. Een icoon on its own. En er huist niet één restaurant met een ster, maar maar liefst twee, waarvan eentje zelfs met twee sterren.

Dan zeg je heerlijk Japans eten bij Yamazato (1 ster), of genieten van een diner bij het Frans georiënteerde Ciel Blue (2 sterren). Wat ze in ieder geval gemeen hebben? Verse ingrediënten, verrassende smaakcombinaties en de Japanse of Franse keuken op zijn opperbest. Gang na gang genieten geblazen.

 

Hotel Okura 

Rest van Nederland

Rest van Nederland

Of we ook favoriete restaurants met een ster hebben buiten Amsterdam? Sure!:
  • Een favoriet is het tikkeltje duistere maar steengoede fine dining restaurant Tres in Rotterdam.
  • Restaurant Voltaire, onderdeel vanParc Broekhuizen, mogen we best een beetje magisch noemen. Alles even prachtig met een heerlijk fine dining menu van chef Arturo Dalhuisen.
  • ‘t Nonnetje (twee sterren) is zo goed, zo inspirerend en de (kleine) aanslag op je portemonnee meer dan waard. Harderwijk is overigens sowieso een Hanzestad met een sterrenstatus.
  • In Villa Ruimzicht in Doetinchem vind je Restaurant Lokaal en daar schuiven we graag aan.
Ook de heerlijke sprookjesachtige droomplek voor een bruiloft (kijk ook eens de pagina Barts Bruiloft) met de naam Chateau Neercanne – het enige terrassenkasteel in Nederland  – kreeg een welverdiende ster.
Karel 5 in Utrecht, Lizz in Gouda, Flavours in Weert, Brass Boer Thuis in Zwolle, Central Park in Voorburg, Restaurant Smink in Wolvega, Studio in Maastricht, Maeve in Utrecht, Codium in Goes, De Woage in Gramsbergen, Yama in Rotterdam, Au Coin Des Bons Enfants in Maastricht en Basiliek in Harderwijk kregen ook hun eerste nieuwe ster.

Vega(n) bonuspunten van Bart:

Vega(n) bonuspunten van Bart:

Groene opties scoren voor ons bonuspunten. Zo ook de restaurants met ster (of twee) waar ze meer aandacht voor natuur, lokaal en biologische producten hebben. Natuurlijk hebben we het dan over de Kas (waar we hierboven over schreven). Maar twee andere die we niet mogen missen zijn Flore en Triptyque.

Op het menu van Flore lichte gerechten, lokale ingrediënten en een wekelijks wisselende menu. De naam Flore komt van het woord ‘flora’ dat ‘bloeiend’ betekent. En dat verwijst weer naar de boeren en kwekers die met zorg omgaan met dieren, groenten en oog hebben voor biodiversiteit – de leveranciers waar Flore inkoopt, U snapt. De keuken van Flore gebruikt geen zuivelproducten en groenten nemen een belangrijke plek in op het menu. Dat alles werd bekroond met twee sterren in 2022.

Nog zo’n heerlijke is Triptyque, met een groene ster. Niet in Amsterdam weliswaar, maar in Wateringen. Lokale gerechten en groenten in de hoofdrol.