11 januari 2021, door Maartje

Barts Best of: De leukste en lekkerste bars en restaurants in Amsterdam Noord

11 januari 2021, door Maartje

Barts Best of: De leukste en lekkerste bars en restaurants in Amsterdam Noord

Plek op het terras, net even een wat andere scenery, gewoon, net even wat anders dan wat het centrum van Amsterdam te bieden heeft. Juist. Laat Amsterdam-Noord, gigantisch Amsterdam-Noord, nou precies dat net even wat anders te bieden hebben. Onze lievelingsplekken in Amsterdam-Noord? Deze. Al kan het zomaar gebeuren dat deze lijst nog uitbreiding krijgen gaat. U bent gewaarschuwd. Maar voor nu: 23 x favoriete bars en restaurant in Amsterdam-Noord.

Chateau Karlito

Chateau Karlito

Chateau Karlito is een initiatief van een toffe tante die een goede natuurwijnwinkel wilde combineren met alles waar ze verder van houdt: jazz, mooi servies (het keramieken soort) en koffie (to go!) en – belangrijk – Brabants worstenbrood. The good stuff dus!

 

Hotel de Goudfazant omgetoverd tot een culinaire supermarkt, Vedejo de Goudfazant

Hotel de Goudfazant omgetoverd tot een culinaire supermarkt, Vedejo de Goudfazant

Hotel de Goudfazant toverde hun mooie restaurant om tot über hippe, high quality supermarkt! En voilaVedejo de Goudfazant! Ambachtelijke producten, gemaakt door team Goudfazant of vrienden van. Een heerlijke nieuwe spot is geboren waar iedereen z’n culinaire en minder culinaire hart (gewoon lekker) ophaalt.

Lees meer.

"

Meer lekkers? De beste slijterijen, kaaswinkels en traiteurs van Amsterdam hebben we even op een rijtje gezet! Enne de lekkerste ambachtelijke bakkers door heel Amsterdam vind je ook hier. Thank us later!

"

Het Mandelahuisje

Het Mandelahuisje

Bij mooi weer is het terras geopend, hier vinden ze mooi weer vanaf 17 graden en droog. En soms is een sporadisch spatje regen ook niet erg, dan zijn er gezellige parasols om onder te schuilen, er is namelijk geen binnenlocatie, maar buiten wel plek voor iedereen. Veel leuke zitjes, picknicktafels en hangmatten die allemaal uitkijken over het IJ, picture perfect. Lekkere daghappen, snacks, goeie koffie en homemade taart. En dan ook nog ontzettend aardig personeel.

Lees meer.

De VerbroederIJ

De VerbroederIJ

Genieten van meer ruimte, rust en net een andere omgeving doe je hier. Waar? Bij de VerbroederIJ! De naam verklapt het al een beetje. Er is een moestuin waar je jaloers van wordt en zelf met je vingers in de aarde wil gaan wroeten, ze noemen zichzelf ook wel groene en veilige haven. Groot gelijk! Een café, stadsstrand en moestuin-community, all in one. Hoe leuk! Je kan er heerlijk op het terras zitten met je voeten in het zand uitkijkend over het IJ of je terugtrekken in één van de fijne terugtrek-plekjes en gezellige hoekjes die de VerbroederIJ biedt.

Lees meer.

Taverno Willi Becher

Taverno Willi Becher

De gemütlichkeit van een Duitse bierstube in combinatie met de warmte van een Mediterraanse taverna, je weet wel zo’n klein restaurant waar eten uit de streek wordt geserveerd, we like. Taverno Willi Becher zit in een oude loods die komt uit 1930, en die authenticiteit heeft Julius en Rick, de eigenaren, geïnspireerd om verschillende culturen met elkaar te mixen, top. Goed doordrinkbare dranken, geen moeilijk gedoe, vinden we fijn. Simpele gerechten ook hier geen poespas. Gewoon erg lekker. Even over de bieren, er zijn 10 taps, de mannen van Taverno Willi Becher omschrijven het er zelf als: het volkse en boerse karakter dat door de taps vloeit. Klinkt best spannend toch.

Lees meer.

Bar Boeket

Bar Boeket

Eerlijk is eerlijk: met een gezellige naam win je al de helft. Wie wordt er niet blij van Bar Boeket?!

 

Bar Boeket ligt op een leuke en ook goed te doen fietsafstand van pont Buikslotermeer en daarmee is het een perfecte pauzeplek voor een kop koffie of lekkere lunch. Of – uiteraard – een topbestemming on its own voor het avondmaal.

Lees meer.

WHITE LABEL COFFEE

WHITE LABEL COFFEE

Allereerst issie gewoon het allerlekkerst, die koffie van White Label. En sinds kort dus nu ook te vinden in Noord. Amsterdam-Noord welteverstaan. Let wel: je vindt het nieuwe White Label Coffee koffietentje niet op de bekendere plekken zoals aan het Van Der Pekplein of bij de Aambeeldstraat (waar Hotel de Goudfazant en Hangar en zo zitten) maar iets dieper in Noord – het stuk dat we ook wel Tuindorp noemen. Een volksbuurt en daarmee niet per se the place to be zou je zeggen. Maar de toon is echt wel gezet hoor, met deze té leuke aanwinst op het zonnepleintje!

Lees meer.

Taqueria Bacalar

Taqueria Bacalar

Waren we al helemaal smitten door Coba Taqueria, ook in Noord (uiteraard), opende ‘aan de andere kant’ van Noord en aan de andere kant van de Van der Pekbuurt, Taqueria Bacalar. De vergelijking met Coba is geen vreemde: de chef die hier allemachtig lekker Mexicaans staat te cheffen, begon bij Coba. Maar dit is nu dus zijn eigen zaak en eerlijk is eerlijk: Joachim de Buck nam de magie van Coba mee naar zijn eigen Taqueria Bacalar.

De vibe is lekker ruig en donker, de taco’s zijn wat je noemt to die for. Klassiekers zoals tacos al pastor gone superduperwell, net als de tacos cochinita. Ach, eigenlijk kunnen we er heel erg kort over zijn: onze Mexicaanse tafelgenoot zei er dit over: “dit was de eerste keer dat ik écht goed Mexicaans gegeten heb buiten Mexico dat ook daadwerkelijk Mexicaans smaakte. En daar kunnen we het mee doen.

Enne: vergeet niet je (tafelgenoot) koffie te (laten) bestellen: de chilli truffel die erbij komt is een cadeautje!

Restaurant Lazuur

Restaurant Lazuur

Het Purmerplein in Amsterdam Noord, dat is wat je zegt nou niet echt een bekende plek. Niet voor Amsterdammers, al helemaal niet voor (dag)gasten. Je moet dus én lef hebben én van goede huize komen om hier een zaak te openen. Een omfiets-restaurant zoals we dat graag zouden noemen. En omfietsen doen we, nu we weten dat restaurant Lazuur daar opende.

Achter Lazuur zitten de eigenaren van Lastage en de souschef van restaurant Kaagman & Kortekaas (beide jevanhet) die samen best wel een nieuw stap wilden wagen, restaurant-wise dan. Sommelier van Lastage erbij en een succesverhaal heb je.

Op een mooie zomerdag zit je trouwens sowieso fantastisch op het mooie Purmerplein…

Café Modern

Café Modern

Laten we vooral ook meteen even deze ‘gouwe ouwe’ aanstippen: Café Modern. Pont over, straat door en je bent er. Gouwe ouwe, ja, want Café Modern Amsterdam Noord zit er al even – en dat is helemaal goed. Meer dan goed. Tegenwoordig bakt de Franse Florence er overdag haar verrukkelijke zuurdesembrood (de geur alleen al!) en de rest van de openingsuren (in de avond vooral) schuif je in het restaurant steevast aan voor een van de beste maaltijden van Amsterdam (Noord). Plekje naar ons hart en niet voor niets het adres van de cover van het eerste Little Escapes boek.

BUNK Amsterdam

BUNK Amsterdam

We houden ervan: de stad even ontsnappen maar nooit echt weggaan. Waar dat echt uitstekend kan is in Noord. Bij BUNK om precies te zijn.

We love the pontje – dus never nooit een probleem lekker even uit te waaien onderweg naar het hoge noorden. Wel even mondkapje mee tegenwoordig (oeps, vergeten, gelukkig voor een godsvermogen bij Centraal te krijgen). Vanaf Buiksloterweg is het nog geen vijf minuutjes fietsen tot aan de prachtlocatie waar je BUNK vindt: in een oude kerk aan een groot open kruispunt vlakbij het kanaal. Het terras is heel ruim en vrolijk ingericht met gekleurde lampjes a la zomervakantie. #staycation? Als de zon er is – issie er ook echt de hele dag.

Sammie Sangria

Sammie Sangria

Geen idee of we hier nu nóg eens moeten vertellen dat het kleine, ooit onopvallende Sjefietshe, ceviche op z’n Amsterdams (en meer! ook belachelijk heerlijk voor wie niet van ceviche houdt – ik noem geen namen…), een van de beste ideeën is voor een avond uit eten in Amsterdam. Dat hoeven we vast niet, en anders mag je hier nog even verder lezen.

Wat je waarschijnlijk niet wist, is dat de luitjes van Sjefietshe tijdelijk het Veronicaschip in Amsterdam-Noord overnemen! Je weet wel, die te gekke (vooral in de zomermaanden) boot waarvandaan vroeger radio gemaakt werd. Een plek die in de winter vaak vergeten wordt maar wie op zoek is naar een niet overbevolkte plek als de zon schijnt, mag hier aanhaken. Hoewel… ‘Niet overbevolkt’… Dat kan zomaar anders lopen met dank aan de komst van Sammie Sangria in Amsterdam Noord (NDSM 1). 

Chillen bij Sammie, dat is de boodschap, als een mini-zomervakantie in Amsterdam. Dat kan sinds 03/07 en de hele zomer van donderdag tot en met zondag (do+vrij 16:00 za+zo 12:00). Reserveren hoeft niet, je mondkapje meenemen voor op de pont wel!

Pompet

De eerste plek waar we heen gingen toen de lockdown los was en de horeca open ging? Pompet. In het Noorderpark zit dit cadeautje van een parkpaviljoen waar het eten gewoon heel goed is (en niet complex) en waar het immer gezellig is!

Lees meer.

Pompet

Groovy Tables @ Hoogtij - the picnick edition

Groovy Tables @ Hoogtij - the picnick edition

We jubelden en joelden en oe-den en aah-den en waren o zo verrukt na een avond bij Groovy Tables, dé zomerpop-up van Amsterdam in 2019, en dat is het wederom tijdens de zomermaanden van 2020. In Amsterdam-Noord dus. On-Nederlands leuk is het er: aan je tafel wordt ge-BBQed terwijl live muziek, cabaret en meer je tafel passeert. Een verrukkelijk én avondvullend programma en een uitzicht waar je U tegen zegt!

Lees meer.

Fred's Kitchen

Fred's Kitchen

Ook echt een verrassing waar je eigenlijk veel te weinig over hoort, is het redelijk nieuwe Fred’s Kitchen. HEERLIJK vinden we het er! Het is er rustig, de mensen zijn waanzinnig leuk en attent en het eten is er gewoon heel erg lekker. En hadden we al gezegd dat het terras top is? Want dat is zo. Geen uitzicht over het water nee, wel veel zon en ruimte.

Lees meer.

Pizzeria Klaproos

Pizzeria Klaproos

Pizzeria Klaproos is – in principe – een tijdelijk pizza joint waar alles weer eens lekker ouderwets en ongecompliceerd goed gaat: lekkere (hele lekkere!) pizza’s (niet te veel keuze, wel de juiste keuzes), een niks aan de hand sfeertje (alleen maar vrienden van eigenaar Max over de vloer, tenminste, dat idee kregen we), een pooltafel in de hoek en wie iets verder kijkt ziet de eveneens tijdelijke expo hangen.

Doe je dat, dan spot je vast en zeker ook de kantoorruimte: die is er voor creatievelingen die een plek zoeken om te kunnen doen wat ze doen. Er is een wat meer gepolijste ruimte die af te huren is voor een privé etentje (lees: een kleine bruiloft! Het alternatief voor restaurant Hotel de Goudfazant als je het ons vraagt (zij zijn namelijk te gek maar heul duur), er schijnt een ijscokar te zijn en er is een kleine wederom reuze sympathieke wijnzaak van de jonge sommelier Theo. Lees meer: Pizzeria Klaproos.

"

Vanuit je retro strandstoel pak je hier eens in de zoveel tijd nog wat live muziek mee en koelt het in de avond af, dan wordt er spontaan een vuurkorfje aangegooid. Het lijkt wel vakantie.

"

Koffiebar Mok

Koffiebar Mok

Amsterdam Noord heeft er een fraaie nieuwe huiskamer for all bij: Coffeebar Mok aan het Gedempte Hamerkanaal, wat weer bij restaurant Stork in the hood is. Op een industrieterrein, inderdaad, en dat betekent lekker veel ruimte. Aan het water, inderdaad, en dat belooft weer moois voor de zomer. Coffeebar Mok is een fraaie én flinke verzameling van tientallen tafels, vintage granny-style banken, hier en daar een hangstoel en ook een knappe, goed gevulde kinderhoek (meer kids? Check Bartje, de junior sectie van Barts Boekje).

Lees meer: Koffiebar Mok

Aambeeldstraat: Hotel de Goudfazant + Hangar + FC Hyena

Aambeeldstraat: Hotel de Goudfazant + Hangar + FC Hyena

Eigenlijk is het helemaal niet eerlijk, om deze drie Amsterdam-Noord TOPPERS op 1 hoop te gooien. Maar hé, we bezongen ze alle drie al veelvoudig op deze site dus we doen het toch maar, met de opmerking dat ze eigenlijk alle drie liefde verdienen, alle drie voor een andere gelegenheid.

Zo hebben we Hotel de Goudfazant, dé Amsterdam-Noord pioniers en alleen daarom al wat ons betreft versierd met alle lintjes die er te vergeven zijn. Ze waren de eersten (geloof ik?) die de potentie van de afgelegen Aambeeldstraat in Amsterdam Noord zagen, daar aan het water. En zetten daar vervolgens niet zomaar een restaurant neer. Nee joh, ben jij gek, het werd een fantastisch restaurant met een industrieel-cool interieur (dat vervolgens veelvoudig nagedaan werd, maar de Goudfazanters waren in eigen land een van de eersten). Daarbij komt dat het restaurant inmiddels al 15 (!) jaar tot de Amsterdamse topfavorieten behoort. Doe dat maar eens na.

De Goudfazant buurt met de zomerfavoriet van het stel – niet alleen de zomerfavoriet van Amsterdam-Noord maar eigenlijk gewoon van heel Amsterdam. Er is een strand (hangmatten! zand! zitzakken! alles!), er is een ellenlange bank langs de kade, er zijn witte tafels onder een lampjessnoer, er zijn borrelhappen, er is een verrukkelijke kip van het spit en… Nou ja, doe nou maar gewoon.

Of duik op de gekleurde (picknick)tafels van FC Hyena. Aan de ene kant een (cult)bioscoop (tip tip tip), aan de andere kant ‘gewoon’ een heel (heel!) fijn adres voor de beste selectie (oké, naast GlouGlou natuurlijk) natuurwijnen van Amsterdam, een heerlijke pizza en een aantal hele fijne salades – de pulpo is favoriet! Het menu is nagenoeg helemaal vega, het meeste vegan.

Handjes op elkaar en hartje de zomer voor de Aambeeldstraat dus. Drie lievelingsadressen op een paar gestrekte meter: FC Hyena én Hotel de Goudfazant én Hangar

"

Zo hebben we Hotel de Goudfazant, dé Amsterdam-Noord pioniers en alleen daarom al wat ons betreft versierd met alle lintjes die er te vergeven zijn. Ze waren de eersten (geloof ik?) die de potentie van de afgelegen Aambeeldstraat in Amsterdam Noord zagen, daar aan het water.

"

NDSM: Pllek + Noorderlicht + Cannibale Royale

NDSM: Pllek + Noorderlicht + Cannibale Royale

Zeg je ‘Amsterdams Festival’ dan zeg je vast en zeker NDSM-werf. Want het ís een van de beste locaties om een goed feest te geven in Amsterdam. Ruimte, volop graffiti, ruimte, uitzicht over het IJ, ruimte, het pontje vanaf CS en je bent er en euh, ruimte dus. Maar het is ook de plek waar al jaren Pllek huist (jaaaaa! Pllek, altijd Pllek), dé plek voor de betere stadsstranden in de zomer, het rustig werken iedere dag van de week, het heerlijkste uitgebreide ontbijt en de beste films tijdens een van de pop-up avonden.

Nog wat langer – over pionieren gesproken – zit er het Noorderlicht. Een veel te vaak vergeten parel. Tikkie alternatief, altijd lekker en gemoedelijk.

De jongste van het stel, en een lekkere tegenhanger van de voornamelijk vega-keuken van Pllek en Noorderlicht, is Cannibale Royale. Cannibale Royale du Nord noemen ze ‘m zelf. Een prachtlokaal, een puike steak en een smakelijke burger.

Lees meer: Cannibale Royale / Noorderlicht / Pllek
(natuurlijk is er ook nog de IJkantine – helemaal goed voor een bitterbal en een biertje)

Restaurant Simon de Wit Amsterdam Noord

Restaurant Simon de Wit Amsterdam Noord

In een zaakje aan het Spreeuwenpark waar voorheen een typisch Amsterdam-Noordse kruidenier zat (toch altijd jammer wanneer die verdwijnen), opende restaurant Simon de Wit. In een notendop? Simon de Wit, van eigenaar Simon (maar Simon heeft aan andere achternaam, namelijk Kwekkeboom, en die Simon is weer een van de mannen die je kunt kennen van café De Walvis, een aloude favoriet in Amsterdam-West) is kleinschalig, vriendelijk volk én vriendelijk geprijsd. Precies de reden waarom we zo graag in Amsterdam-Noord mogen vertoeven. En zo lastig is dat helemaal niet: de pont achter het CS vaart er rechtstreeks op af. Klein stukje lopen nog en je bent er.

"

So fuck it, let’s go.

"

Coba Taqueria

Coba Taqueria

Soms slaat de twijfel toe want we werden bij Coba Taqueria in Amsterdam-Noord meerdere keren nou niet bepaald vriendelijk geholpen. Onbeschoft zelfs. En dat maakten verschillende Bart-leden en vrienden mee. Niet gelogen. Maar als je geluk hebt, en dat hadden we ook een keer, dan is het echt een van de leukste adressen van Amsterdam. En een van de mooiste bovendien. Tsja. Een tip om de onbeschofte Coba-ers te omzeilen? Zorg dat je een reservering hebt; binnenlopers schijnen ze sowieso niet erg te kunnen waarderen. Dat gezegd: ga vooral! Dikke kans dat je een van de leuke ervaringen hebt hoor.

Lees meer: Taqueria Coba.

Skate Café

Skate Café

Waar wél iedereen te allen tijde met open armen ontvangen wordt, is het Skate Café, een deurtje verder dan Coba. Ook aan de Schaafstaat, wat op de hoek is van de Aambeeldstraat (zie hierboven). Skate Café ja, en binnen staat de grote halfpipe (we zijn geen skaters maar volgens mij noem je dat ding zo) centraal, maar ook voor niet skaters is het hier heus groot feest. Grote gerechten, kleine prijzen, lieve service.

Fromagerie Kef

Fromagerie Kef

De kazen van Kef zijn al jaren favoriet bij iedere Amsterdamse Kaasliefhebber. En nu er een eigen brasserie met kaasproeverij en terras in Amsterdam Noord zit, is het feest compleet. Lees meer: Kef

"

Wij komen er het liefst met een volle maag en gezonde dorst.

"

Public Space Amsterdam Noord

Public Space Amsterdam Noord

Wel ruimte, veel ruimte, maar geen zonnig terras. Wel een dijk van een aanrader: Public Space in Amsterdam-Noord. Ten eerste is het er groot en prachtig: Public Space lijkt in zijn geheel in een grote pot grijze verf te zijn gedoopt: alsof je door een beton-achtige instagramfilter loopt. Niks geen grijze muizerigheid hoor: er kwamen vergrijsde blauwwitte vloerkleden, vintage leren stoelen (smullen) en dito banken van stof, planten (natuurlijk zijn er planten, overal planten, altijd planten, planten planten planten – er komt zelfs een boom-eske plant uit een van de tafels, ha!) en er kwamen hele stukken met niks. Rust. Leegte. Adem in, adem uit. Wel zo lekker ook wanneer je een potje weg wil lopen tikken. Dat kan hier namelijk als de beste. Sterker nog: je bent de enige niet. Scoor een van de vintage zitjes, de lange werktafel of een van de kleine tafeltjes en je hoeft de hele dag niet meer weg. Wel goed zoeken, mocht je willen gaan (ja natuurlijk wil je gaan!): ver is het niet maar voor de Bercylaan moet je als je van de pont komt achter de Adam Toren zijn. Meteen links, brugje over en voor Eye naar rechts. Google maps biedt soelaas.

IJver Amsterdam Noord

IJver Amsterdam Noord

In juli 2019 opende het ‘bier-café’ dat IJver is, een giga grote zaak aan de rand van waar de vlooien- en vintagemarkt De IJhallen altijd gehouden wordt. De zaak zelf is al even giga en heb je trouwplannen, dan kun je hier ook je lol op! De eigenaren van IJver, op het NDSM-plein, aan de voorkant van de giga-evenementenloods (de voormalige Scheepsbouwloods waar nu een vaste kunstcollectie te zien is en waar nog meer horeca komen gaat, maar niet een zo groot als IJver), zijn namelijk dól op trouwerijen. Ha!

De zaak is opgezet door een stel jonge horeca-ondernemers die in de stad al tijden goed boeren. Reinout, de man achter Bar Baarsch, Café Vrijdag en Weesper, trommelde vrienden en compagnons Sikko, Tim, Arne en chef Herman op. Bij de gemeente pitchten ze hun plannen voor de plek waarna een verbouwperiode van ruim vier jaar volgde. Die nu bijna klaar is. Gaat het zien en doe de mannen een plezier: organiseer er een trouwpartijtje. Meer trouwen in Amsterdam? Voila: Alternatieve trouwlocaties in Amsterdam