24 juli 2019, door Maartje

Barts Best of: 18 x de leukste en lekkerste bars en restaurants in Amsterdam Noord

24 juli 2019, door Maartje

Barts Best of: 18 x de leukste en lekkerste bars en restaurants in Amsterdam Noord

Plek op het terras, net even een wat andere scenery, gewoon, net even wat anders dan het centrum van Amsterdam te bieden heeft. Juist. Laat Amsterdam Noord - gigantisch Amsterdam Noord - nou precies dat net even wat anders te bieden hebben. Onze lievelingsplekken in Amsterdam Noord? Deze. Al kan het zomaar gebeuren dat deze lijst nog uitbreiding krijgen gaat.U bent gewaarschuwd. Zoals met dezedeze of deze. Maar voor nu: 18 x favoriete bars en restaurant (en terrassen! en stadsstranden!) in Amsterdam Noord.

Café Modern

Café Modern

Laten we vooral even met een ‘gouwe ouwe’ beginnen: Café Modern. Pont over, straat door en je bent er. Gouwe ouwe, ja, want Café Modern Amsterdam Noord zit er al even – en dat is helemaal goed. Meer dan goed. Tegenwoordig bakt een groot deel van de Café Modern-tijd de Franse Florence er haar verrukkelijke zuurdesem brood (de geur alleen al!) en de rest van de openingsuren (in de avond vooral) schuif je in het restaurant steevast aan voor een van de beste maaltijden van Amsterdam (Noord). Plekje naar ons hart en niet voor niets het adres van de cover van het eerste Little Escapes boek.

Groovy Tables @ Hoogtij

Groovy Tables @ Hoogtij

We jubelden en joelden en oe-den en aah-en en waren o zo verrukt na een avond bij Groovy Tables, dé zomerpop-up van Amsterdam in 2018, en dat is het wederom tijdens de zomermaanden van 2019. In Amsterdam Noord dus, gedaan door de luitjes achter restaurant Daalder. Enthousiast dus, ja. Kan ook niet anders want Daalder’s Dennis kan koken als geen ander, bijgestaan door zijn topteam (het zijn onze buren dus ja, we zijn iets bevooroordeeld maar dat had ook de andere kant op kunnen werken natuurlijk. Is niet zo. Niks dan liefde voor Dennis & co).

Het team dus lijfde het o zo leuke Hoogtij in Amsterdam Noord in voor een tiental zomeravonden in augustus: dezelfde heerlijke kookkunsten van Dennis & team, een laagdrempelige locatie (op grote hoogte), het gezelligste volk, de meest relaxte sfeer en de lekkerste tunes. Daar kunnen we nog úren over doorgaan maar dat deden we al een keer, lees maar: Groovy Tables

Restaurant Pompet

Restaurant Pompet

We vonden het al een gezellige bedoeling bij de Noorderparkbar in – duh – het Noorderpark, maar sinds deze onlangs is omgetoverd naar Restaurant Pompet Amsterdam fietsen we er zeker voor naar noord. Het collectief Hotmamahot, die we o.a. kennen van de Dum Dum Palace op de Zeedijk, en die ook achter pizzeria Klaproos (zie hier onder) zitten, opende dit nieuwe restaurant mét giga-buitenbar en perfecte kids-speelplaats. Timing een tien, want sinds de opening van Restaurant Pompet is het een partij terrasweer geweest. De cuisine van Pompet kent een Franse slag. Geheel in stijl kun je daarbij een potje jeu de boulen terwijl je patatje boeuf bourguignon in de keuken wordt gesmeed. Alles geserveerd op het liefste bloemetjesservies. Vanuit je retro strandstoel pak je hier eens in de zoveel tijd nog wat live muziek mee en koelt het in de avond af, dan word er spontaan een vuurkorfje aangegooid. Het lijkt wel vakantie.

Pizzeria Klaproos

Pizzeria Klaproos

Pizzeria Klaproos is – in principe – een tijdelijk pizza joint waar alles weer eens lekker ouderwets en ongecompliceerd goed gaat: lekkere (hele lekkere!) pizza’s (niet te veel keuze, wel de juiste keuzes), een niks aan de hand sfeertje (alleen maar vrienden van eigenaar Max over de vloer, tenminste, dat idee kregen we), een pooltafel in de hoek en wie iets verder kijkt ziet de eveneens tijdelijke expo hangen.

Doe je dat, dan spot je vast en zeker ook de kantoorruimte: die is er voor creatievelingen die een plek zoeken om te kunnen doen wat ze doen. Er is een wat meer gepolijste ruimte die af te huren is voor een privé etentje (lees: een kleine bruiloft! Het alternatief voor restaurant Hotel de Goudfazant als je het ons vraagt (zij zijn namelijk te gek maar heul duur), er schijnt een ijscokar te zijn en er is een kleine wederom reuze sympathieke wijnzaak van de jonge sommelier Theo. Lees meer: Pizzeria Klaproos

"

Vanuit je retro strandstoel pak je hier eens in de zoveel tijd nog wat live muziek mee en koelt het in de avond af, dan word er spontaan een vuurkorfje aangegooid. Het lijkt wel vakantie.

"

Koffiebar Mok

Koffiebar Mok

Amsterdam Noord heeft er een fraaie nieuwe huiskamer for all bij: Coffeebar Mok aan het Gedempte Hamerkanaal, wat weer bij restaurant Stork in the hood is. Op een industrieterrein, inderdaad, en dat betekent lekker veel ruimte. Aan het water inderdaad, en dat beloofd weer moois voor de zomer. Coffeebar Mok is een fraaie én flinke verzameling van tientallen tafels, vintage granny-style banken, hier en daar een hangstoel en een ook knappe, goed gevulde kinderhoek (meer kids? Check Bartje, de junior sectie van Barts Boekje).

Lees meer: Koffiebar Mok

Aambeeldstraat: Hotel de Goudfazant + Hangar + FC Hyena

Aambeeldstraat: Hotel de Goudfazant + Hangar + FC Hyena

Eigenlijk is het helemaal niet eerlijk, om deze drie Amsterdam Noord TOPPERS op 1 hoop te gooien. Maar hé, we bezongen ze alledrie al veelvoudig op deze site dus we doen het toch maar, met de opmerking dat ze eigenlijk alledrie liefde verdienen, alledrie voor een andere gelegenheid.

Zo hebben we Hotel de Goudfazant, dé Amsterdam Noord pioniers en alleen daarom al wat ons betreft versierd met alle lintjes die er te vergeven zijn. Ze waren de eersten (geloof ik?) die de potentie van de afgelegen Aambeeldstraat in Amsterdam Noord zagen, daar aan het water. En zetten daar vervolgens niet zomaar een restaurant neer. Nee joh, ben jij gek, het werd een fantastisch restaurant met een industrieel-cool interieur (dat vervolgens veelvoudig nagedaan werd, maar de Goudfazanters waren in eigen land een van de eersten). Daarbij komt dat het restaurant inmiddels al 15 (!) jaar tot de Amsterdamse topfavorieten behoort. Doe dat maar eens na.

De Goudfazant buurt met de zomerfavoriet van het stel – niet alleen de zomerfavoriet van Amsterdam Noord maar eigenlijk gewoon van heel Amsterdam. Er is een strand (hangmatten! zand! zitzakken! Alles), er is een ellenlange bank langs de kade, er zijn witte tafels onder een lampjessnoer, er zijn borrelhappen, er is ene verrukkelijke kip van het spit en… Nouja, doe nou maar gewoon.

Of duik op de gekleurde tafels (picknick)tafels van FC Hyena. Aan de ene kant een (cult)bioscool (tip tip tip), aan de andere kant ‘gewoon’ een heel (heel!) fijn adres voor de beste selectie (oke, naast GlouGlou natuurlijk) natuurwijnen van Amsterdam, een heerlijke pizza en een aantal hele fijne salades – de pulpo is favoriet! Het menu is nagenoeg helemaal vega, het meeste vegan.

Handjes op elkaar en hartje de zomer voor de Aambeeldstraat dus. Drie lievelingsadressen op een paar gestrekte meter: FC Hyena én Hotel de Goudfazant én Hangar

"

Zo hebben we Hotel de Goudfazant, dé Amsterdam Noord pioniers en alleen daarom al wat ons betreft versierd met alle lintjes die er te vergeven zijn. Ze waren de eersten (geloof ik?) die de potentie van de afgelegen Aambeeldstraat in Amsterdam Noord zagen, daar aan het water.

"

NDSM: Pllek + Noorderlicht + Cannibale Royale

NDSM: Pllek + Noorderlicht + Cannibale Royale

Zeg je ‘Amsterdams Festival’ dan zeg je vast en zeker NDSM-werf. Want het ís een van de beste locaties om een goed feest te geven in Amsterdam. Ruimte, volop graffiti, ruimte, uitzicht over het IJ, ruimte, het pontje vanaf CS en je bent er en euh, ruimte dus. Maar het is ook de plek waar al jaren Pllek huist (jaaaaa! Pllek, altijd Pllek), dé plek voor het betere stadsstranden in de zomer, het rustig werken iedere dag van de week, het heerlijkste uitgebreide ontbijt en de beste films tijdens een van de pop-up avonden.

Nog wat langer – over pionieren gesproken – zit er het Noorderlicht. Een veel te vaak vergeten parel. Tikkie alternatief, altijd lekker en gemoedelijk.

De jongste van het stel, en een lekkere tegenhanger van de voornamelijk vega-keuken van Pllek en Noorderlicht, is Cannibale Royale. Cannibale Royale du Nord noemen ze ‘m zelf. Een pracht lokaal, een puike steak en een smakelijke burger.

Lees meer: Cannibale Royale / Noorderlicht / Pllek
(natuurlijk is er ook nog de IJkantine – helemaal goed voor een bitterbal en een biertje)

Restaurant Simon de Wit Amsterdam Noord

Restaurant Simon de Wit Amsterdam Noord

In een zaakje aan het Spreeuwenpark waarvoor heen een typisch Amsterdam-Noordse kruidenier zat (toch altijd jammer wanneer die verdwijnen), opende restaurant Simon de Wit. In een notendop? Simon de Wit, van eigenaar Simon (maar Simon heeft aan andere achternaam, namelijk Kwekkeboom (geen familie van), en die Simon is weer een van de mannen die je kunt kennen van cafe De Walvis, en aloude favoriet in Amsterdam West) is kleinschalig, vriendelijk volk én vriendelijk geprijsd. Precies de reden waarom we zo graag in Amsterdam Noord mogen vertoeven. En zo lastig is dat helemaal niet: de pont achter het CS vaart er rechtstreeks op af. Klein stukje lopen nog en je bent er.

"

So fuck it, let’s go.

"

Coba Taqueria

Coba Taqueria

Soms slaat de twijfel toe want we werden bij Coba Taqueria in Amsterdam Noord, meerdere keren nou niet bepaald vriendelijk geholpen. Onbeschoft zelfs. En dat maakten verschillende Bart-leden en vrienden mee. Niet gelogen. Maar als je geluk hebt, en dat hadden we ook een keer, dan is het echt een van de leukste adressen van Amsterdam. En een van de mooiste bovendien. Tsja. Een tip om de onbeschofte Coba-ers te omzeilen? Zorg dat je een reservering hebt; binnenlopers schijnen ze sowieso niet erg te kunnen waarderen. Dat gezegd: ga vooral! Dikke kans dat je een van de leuke ervaringen hebt hoor.

Lees meer: Taqueria Coba. 

Skate Café Amsterdam Noord + (coming soon!): een Sportsbar

Skate Café Amsterdam Noord + (coming soon!): een Sportsbar

Waar wél iedereen te allen tijde met open armen ontvangen wordt, is het Skate Café, een deurtje verder dan Coba. Ook aan de Schaafstaat, wat op de hoek is van de Aambeeldstraat (zie hierboven). Skate Café ja, en binnen staat de grote half pipe (we zijn geen skaters maar volgens mij noem je dat ding zo) centraal, maar ook voor niet skaters is het hier heus groot feest. Grote gerechten, kleine prijzen, lieve service.

En er is nieuws: binnenkort komt er naast de deur ook een heuse Sportsbar! Amerika meets cool Amsterdam Noord. Heel benieuwd hoe dat uitpakt. We houden het in de gaten en je leest het binnenkort natuurlijk hier!

Rolling Rock Kitchen Amsterdam Noord

Rolling Rock Kitchen Amsterdam Noord

Zocht je nog een lekker plekkie om op je gemak – rustig, no fuzz – een biertje te drinken, het liefst ergens waar de zon lang, heel lang, schijnt? Overweeg dan het gezellige Rolling Rock Kitchen Amsterdam Noord. Of kortweg: The Rock, dat mag ook. Beetje ruig-alternatief, lekker onaangepast (dat is een plus), er is een opblaasbad je als het écht warm is en je kunt scheppen van de saladebar.

Overigens is het ook een perfecte plek om af te huren voor een prive feestje, dat je het weet. O, en houdt de programmering in de gaten want Rolling Rock Kitchen a.k.a. The Rock is het allerleukst met zon én live muziek.

Fromagerie Kef

Fromagerie Kef

De kazen van Kef zijn al jaren favoriet bij iedere Amsterdamse Kaasliefhebber. En nu er een eigen brasserie met kaasproeverij met terras in Amsterdam Noord zit, is het feest compleet. Lees meer: Kef

Zomercafé De Distel (@ De Ruimte) Amsterdam Noord

Zomercafé De Distel (@ De Ruimte) Amsterdam Noord

We geven toe; er zijn soms van die dagen dat we niet zoveel zin hebben in Café de Ceuvel aan het water in Amsterdam Noord. Iets te alternatief. Te groen. Te zweef. Waar we ons op andere dagen weer helemaal níks bij voor kunnen stellen – dat is het dobberen in het water en hangen op de stoelen. AL mogen we voor de zomer, en dan vooral de zomeravonden van 2019, nog liever creatieve vrijplaats en zomercafe de Distel opperen. Een initiatief van een groepje creatieven die tijdens de mooiste maanden van het jaar de buitenruimte van De Ruimte mogen claimen. Je bent er thuis voor ongecompliceerde gezelligheid, een zonnig terras, goede muziek en dito pizza. Lees meer: De Distel

"

Wij komen er het liefst met een volle mag en gezonde dorst.

"

Public Space Amsterdam Nooord

Public Space Amsterdam Nooord

Wel ruimte, veel ruimte, maar geen zonnig terras. Wel een dijk van een aanrader: Public Space in Amsterdam Noord. Ten eerste is het er groot en prachtig: Public Space lijkt in zijn geheel in een grote pot grijze verf te zijn gedoopt: alsof je door een betonlookinstagramfilter loopt. Niks geen grijze muizerigheid hoor: er kwamen vergrijsde blauwwitte vloerkleden, vintage leren stoelen (smullen) en dito banken van stof, planten (natuurlijk zijn er planten, overal planten, altijd planten, planten planten planten – er komt zelfs een boom-eske plant ‘uit’ een van de tafels, ha!) en er kwamen hele stukken met niks. Rust. Leegte. Adem in adem uit. Wel zo lekker ook wanneer je een potje weg wil lopen tikken. Dat kan hier namelijk als de beste. Sterker nog: je bent de enige niet. Scoor een van de vintage zitjes, de lange werktafel of een van de kleine tafeltjes en je hoeft de hele dag  niet meer weg. Wel goed zoeken, mocht je willen gaan (ja natuurlijk wil je gaan!): ver is het niet maar voor de Bercylaan moet je als je van de pont komt achter Adam Toren zijn. Meteen links, brugje over en voor Eye naar rechts. Google maps biedt soelaas.

Sweet Hotel Amsterdam Noord (en meer)

Sweet Hotel Amsterdam Noord (en meer)

Ja natuurlijk wist je allang dat je ook kunt blijven tukken in Amsterdam Noord. Bij rock-‘n-roll hotel Adam Toren natuurlijk, of bij het Brooklyn Hotel op de NDSM werf. Of, helemaal bijzonder, in het Crane Hotel Faralda, je weet wel, de hotelkamer in de roodwitte kraan aan de rand van de NDSM.

Al vinden we het kleinschalige, vreselijk sympathieke Sweets Hotel Amsterdam misschien nog wel de leukste optie: in een groot aantal voormalige sluiswachterhuisjes door heel Amsterdam werden hotelkamers ingericht. In Noord gebeurde dat in huisje nummer 103 op de BuiksloterdraaibrugHet brugwachtershuisje is van vloer tot plafond opgetrokken uit houten en witte items, en zit vol met van die super-functionele-ruimtebesparende-handige-trucjes zoals een badkamerwastafelpluskeukentje in één (want groot zijn de huisjes niet) en kleine boefjes die onder het hoofdeinde van het bed vandaan komen. Lekker vernuftig, houden we van. Lees meer: Sweet Hotel Amsterdam

Bijna open: IJver Amsterdam Noord

Bijna open: IJver Amsterdam Noord

In juli 2019 gaat het ‘bier-cafe’ dat IJver is eigenlijk pas open. Of tenminste… Daar hopen ze op. In elk geval is het terras dan klaar, en kunnen er gerechten van en naar de keuken gedragen worden, dus in principe zijn we dan al best content. Nog leuker wordt het wanneer je nog trouwplannen hebt: de eigenaren van IJver, op het NDSM-plein, aan de voorkant van de giga-evenementenloods (de voormalige Scheepsbouwloods waar nu een vaste kunstcollectie te zien is en waar nog meer horeca komen gaat, maar niet een zo groot als IJver), zijn namelijk dól op trouwerijen. Ha! En ze hopen er een fiks aantal te mogen gaan hosten in hun IJver. Wat wij een bon plan vinden: de loods blijft voor een groot deel als dusdanig: een ruige loods). De zaak is opgezet door een stel jonge horeca-ondernemers die in de stad al tijden goed boeren. Reinout, de man achter Bar Baarsch, Café Vrijdag en Weesper, trommelde vrienden en compagnons Sikko, Tim, Arne en chef Herman op. Bij de gemeente pitchten ze hun plannen voor de plek waarna een verbouwperiode van rum 4 jaar volgde. Die nu bijna klaar is. Gaat het zien en doe de mannen een plezier: organiseer er een trouwpartijtje. Meer trouwenin Amsterdam? Voila: Alternatieve trouwlocaties in Amsterdam