Engeland, Londen4 oktober 2022, door Merche Ariza Gallego

Museum bezoeken in Londen? Deze tentoonstellingen wil je dit najaar gezien hebben

Engeland, Londen, 4 oktober 2022, door Merche Ariza Gallego

Museum bezoeken in Londen? Deze tentoonstellingen wil je dit najaar gezien hebben

Wie Londen een bezoek brengt, mag het niet wagen om weg te gaan voordat de nodige hoeveelheid cultuur is gesnoven. In Londen is er qua musea voor ieder wel iets en, ja, zelfs voor de familieleden en vrienden die claimen niet van musea te houden. Van de onwijs schattige Beatrix Potter-tentoonstelling die extra leuk is voor de kids tot de langverwachte Cezanne-tentoonstelling in Tate Modern: met deze uitstapjes ben je wel even zoet. We besparen je wat speurwerk en selecteerden de tentoonstellingen die je dit najaar in Londen wil gaan zien. Liever geen geld uitgeven aan een tentoonstelling? Onderaan vind je een lijstje met gratis musea die zeker de moeite waard zijn. Genoeg gekletst, komen ze!

Cezanne, Tate Modern

Cezanne, Tate Modern

Tate Modern heeft keer op keer indrukwekkende tentoonstellingen en stiekem zijn we al in de Turbine Hall – oftewel de ontvangsthal van het museum – onder de indruk. Vanaf 5 oktober 2022 t/m 12 maart 2023 kun je de expositie van het mooiste werk van Paul Cezanne bewonderen. Wat kun je verwachten? Een hele hoop schilderijen waaronder stillevens, landschappen en portretten die vallen onder de stroming impressionisme. Een waar feest, als je het ons vraagt.

Neem daarna meteen een kijkje in de andere galerijen van het museum. Je vindt er naast schilderkunst meer dan genoeg (video)installaties en bijzondere objecten.

Fotocredit: Instagram Tate, Unsplash

Beatrix Potter, V&A

Beatrix Potter, V&A

Wij smelten al bij het zien van deze schattige konijntjes van Beatrix Potter, laat staan een hele expositie over deze bijzondere vrouw. Deze tentoonstelling is voor het hele gezin en vertelt het verhaal achter de kunstenares en haar inspiratiebronnen. Haast het Efteling-achtige sprookjesgevoel wordt opgeroepen en we durven te wedden dat jong en oud van deze expositie kan genieten. De tentoonstelling is vanaf nu te zien en te bezoeken tot zondag 8 januari 2023 in het Victoria & Albert museum in South Kensington, Londen.

Het V&A museum heeft van alles op het gebied van mode, beeldhouwwerken, keramiek, tapijten, noem maar op. Je kan een middag verdwalen in het museum of neem je schetsboek mee om de beelden na te tekenen (je bent niet de enige die dit doet).

Fotocredit: Instagram V&A

Africa Fashion, V&A

Africa Fashion, V&A

Een paar deuren verder, in het reusachtige V&A, vind je de tentoonstelling Africa Fashion, die het hart van modeliefhebbers sneller laat kloppen. Ontdek de rijke geschiedenis aan mode-invloeden van het continent via fotografie, textiel, muziek en visuele kunst. Je hebt nog even de tijd: tot 16 april 2023 kun je Africa Fashion bezoeken in het Victoria & Albert museum.

Ben je nog voor 6 november in Londen? De razend populaire expositie Fashioning Masculinities: The Art of Menswear is tot die dag te zien in het V&A.

Fotocredit: Unsplash, Instagram V&A

Lynette Yiadom-Boayke: FLy In League With The Night, Tate Britain

Lynette Yiadom-Boayke: FLy In League With The Night, Tate Britain

Lynette Yiadom-Boakye is een Britse kunstenares die focust op het schilderen van fictieve personages. In de tentoonstelling vind je ongeveer 70 werken die zowel mysterieus als herkenbaar overkomen. ‘I write about the things I can’t paint and paint the things I can’t write about.’ zegt de kunstenares over haar eigen manier van werken. De tentoonstelling van Lynette Yiadom-Boayke is van 24 november 2022 tot 26 februari 2023 in Tate Britain te zien.

Tate Britain is sowieso al de moeite waard om naartoe te gaan voor het imposante gebouw en de werken van o.a. David Hockey, Mark Rothko en J.M.W. Turner. Niet geheel onbelangrijk: de giftshops van alle Tate Museums zijn stiekem onze favoriet, dankzij de vele kaarten en hebbedingetjes.

Fotocredit: Instagram Tate

Gratis musea in Londen

Gratis musea in Londen

Een van de grote voordelen van de Engelse hoofdstad is dat de meeste musea gratis zijn. Altijd fijn als er een onverwachte regenbui dreigt te vallen of als je gewoon even wilt koekeloeren, maar niet de hele middag je verplicht voelen om je kaartje optimaal te benutten.

De vaste collecties van de bovenstaande musea zijn gratis te bewonderen, maar hierbij nog meer budgetvriendelijke musea-tips. Natural History Museum en Science Museum zijn leuk om met de kids naartoe te gaan, of ga naar het Maritiem museum in Greenwich.

Voor liefhebbers van klassieke schilderkunst is de National Gallery eentje voor op je lijst. Meer geïnteresseerd in objecten? Breng dan zeker een bezoek aan het British Museum, waar je voorwerpen (zelfs mummies) van over de hele wereld kan bekijken. Je hoort het al: op naar een van de vele musea!

Fotocredit: Unsplash