21 april 2020, door Imara Milatz

Cravings? Nacho’s to order! (Of om zelf te maken)

21 april 2020, door Imara Milatz

Cravings? Nacho’s to order! (Of om zelf te maken)

We kregen een vraag ontstaan uit een craving naar een borrelplank, mét een goed gevulde portie nacho's. Vinden wij leuke vragen, want die craving is besmettelijk, én we hadden net het weekend een bestelling geplaatst, inclusief een wel hele goede schaal nacho's! De frequente Barts Boekje lezer weet natuurlijk alláng waar je een borrelbox besteld, maar daat ging het dus niet over: tortilla chips willen wel! Het allerliefste zelfs met een fikse guacamole dip on the side. Lang verhaal kort: we willen het, die nacho's, en wel nu meteen. Here we go, voor iedereen die ook ineens snakt naar een Mexicaanse schaal mét de nodige lading melted cheese en guac (of course!):

 

 

Cafe Harlem (Soul Food)

Cafe Harlem (Soul Food)

Als we het over nacho’s hebben dan kan Cafe Harlem Soul Food niet ontbreken. Deze tent op de Haarlemmerstraat staat bekend om zijn nacho’s en daar geven we ze groot gelijk in. Een berg nacho’s met heel veel kaas (erg belangrijk), guacamole en crème fraîche gegarandeerd met kip, gehakt of jalapeños. Soul food gegarandeerd.

Cafe Harlem Soul Food 

Restaurant Ijver, Amsterdam Noord

Restaurant Ijver, Amsterdam Noord

Er zijn steeds meer leuke plekken te ontdekken aan de andere kant van onze hoofdstad.Zo ook Restaurant Ijver, gevestigd in de voormalige Scheepsbouwloods, naast de IJ-hallen. Veel dingen in het restaurant zijn gemaakt door kunstenaars die ook in de loods werken, zoals het mozaïek boven de bar en de metalen bestekbakjes. Vinden we leuk! Ijver is heel gezellig. We komen hier graag en zeker ook voor de nacho’s. Oh oh oh, wat zijn ze hier heerlijk. Een lekker glas koud bier met een hand vol nacho’s en je kan hier uren vertoeven.

Restaurant Ijver 

Frida Mexican Cantina

Frida Mexican Cantina

Een topper van een Mexicaan is Frida Mexican Cantina. Alleen al voor de sfeer en beleving gaan we hier graag heen. Overal hangen slingers, lichtgevende kruizen tegen de donkere muren en her en der heb je knappe, knusse zithoeken. Het eten is geweldig en ja je raad het goed, ook de nacho’s hebben hun weg gevonden bij Frida Cantina. Normale nacho’s en voor de durvers onder ons is er ook een Nacho Extraordinario te bestellen. Alles er op en eraan. Heerlijk! Een frisse zomerse cocktail in de hand met een schaal heerlijke nacho’s voor je neus en het voorgerecht is al binnen.

Frida Mexican Cantina 

Waterkant

Waterkant

Zo’n tent waar je speciaal heen gaat omdat de nacho’s hier zo goed zijn. Dat is Waterkant. Bij het bekende waterkant is het geen geheim meer dat de nacho’s heerlijk zijn. Toch verdient deze gezellige hotspot een plek op deze lijst. Waarom? Simpel: ze hebben een geweldige bierkaart en the best of the best nacho’s met cheddar, genoeg pepers, crème fraîche en heerlijk guacamole. Niet alleen de nacho’s zijn hier heerlijk, de andere Surinaamse gerechten zijn ook om je vingers mee af te likken. Enne je zit op een topplek aan het water, ook in de winter is het hier goed vertoeven.

Waterkant 

Bar Kaufmann

Bar Kaufmann

Falafel en bier zijn bij Bar Kauffmann de spektakelstukken. Maar, wist je vast niet, ze serveren eigenlijk ook altijd al een ongelofelijk goed bordje vol Nacho’s. Precies de portie waar we naar op zoek zijn: met cheddar, koriander, groene chili, crème fraîche en sweet chilisaus. Oke truth be told geen guacamole te vinden maar he, hier komen we al een heel eind mee.

Bar Kaufmann 

 

 

 

Tapzuid

Tapzuid

Sodeju! In Amsterdam Zuid kennen we ook zo’n goed  adres! Even het menu erbij pakken en U snapt: van de borrel tot aan het diner, they got you covered. Gelukkig spotten we op het delivery en take-away menu ook een portie Nacho met, jawel, guacamole. Verder komt je bestelling ook met cheddar, mais, olijfjes, jalapeño’s, tomaat en zure room. Vinden we een hele goede uitvoering van een heerlijke schaal nacho’s. Hopla op de bank ploffen, filmpie aan et bonne soirée!

 Tapzuid

Cabrón

Cabrón

Een Mexicaans restaurant heeft zonder meer eigenlijk altijd wel een portie Nacho’s op de kaart staan. Cabrón, welke zich in principe eerder voordoet als Mexicaan dan dat het zich echt zo mag noemen, doet hartstikke mee. Gelukkig, want veel keuze is er niet, besluit het restaurant vanuit de pijp het gezellige gerecht (in tegenstelling tot een hoop andere adressen) de nacho’s niet van het delivery menu af te vegen. Pff, wij blij! Anders had de nacho-craving met dikke kans niet vervuld geworden. Want hallo daar zeg: de keuze aan nacho’s is hier reuze. Van een ‘plain nachos with dip’ tot een ‘nacho master plus’, they serve you well. Vinden we leuk, ook meteen beetje van de feel good vibe van het restaurant meebestellen. En zoals we ooit eerder beloofd hebben: we’ll be back, alleen dan vanuit huis (als je snapt wat we bedoelen).

Cabrón

Toegegeven, we gingen (digitaal) naar onze long time budget favoriet in het hart van Amsterdam Het Pakhuis (al ruim 40 jaar een familierestaurant) omdat de man zin had in spareribs, en hier zijn ze gewoon dondersgoed (twee-in-een-tip hiero). Bestellen gaat, hoe sympathiek, via een whatsappje. Dan heb je mooi de kans om meteen deze te bestellen: De Macho Nacho: tortilla chips die je in de oven thuis af mag maken, met gesmolten cheddar cheese, crème fraîche, guacamole, jalapeño peppers and pulled chicken with barbecue sauce – zo zo zo zo (zzzzoooo0 lekker!

Eetcafé het Pakhuis

Lees verder voor het recept om thuis aan de slag te gaan!

Zelf doen is ook een goed idee! Hét recept

Zelf doen is ook een goed idee! Hét recept

Comfort food, soul food, hoe je het noemen wilt, als het maar good food is. Soms is er weinig dat hier dichterbij komt dan warme nacho’s uit de oven. Als ware nacho testers (zijn we niet, maar zo noemen we het even voor het gevoel) zijn we tot een recept gekomen waar enig Nacho liefhebber van kan genieten.

Wat je ervoor nodig hebt:

Ten eerste ga je op zoek naar jouw favo tortilla chips. Tip: uittesten, trial en error, uitprobeersels zijn nodig om tot de allerbeste combinatie te komen. Ga je voor naturel, de spicy variant of maak je de chips helemaal zelf, voor een next-level homemade nacho fiësta?

Voor de kruiden:

 • 2 etl chilipoeder
 • 1 1/2 tl zout
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1/2 tl oregano
 • Snufje peper
 • Optioneel een beetje cayenne peper
 • Of: wanneer je geen zin hebt om kruiden samen stellen: 1 pakje taco kruidenmix

Voor de nacho’s:

 • 1 etl olijfolie
 • 60 ml water
 • 2 tenen knoflook
 • 1 gesnipperde ui
 • 1 tomaat
 • 1 jalapeño peper
 • Creme fraiche
 • 60 gr cheddar, zelf raspen (meer toevoegen als topping)
 • 60 gr geraspte kaas naar smaak (bijvoorbeeld belegen)
 • 250 gr rundergehakt (gebakken)
 • Eventueel lente ui in ringetjes

Easy, eigenlijk is het alles bij elkaar gooien en de oven inschuiven. 10 minuten lang in een voorverwamde oven van 200º en ondertussen aan je toppings beginnen.

Guac-time:

Guac-time:

Necessities: 

 • 3 avocado’s
 • Zout
 • Jalapeno pepers
 • Limoen
 • Eventueel nog wat knoflook

De avocado’s snijden en fijn prakken. Voor de perfecte guacamole is de avocado niet helemaal tot een salsa (saus) maar zit er ietwat nog structuur in. Voeg zout naar smaak toe en de fijngesneden pepertjes, uitgeperste limoensap mogen er ook bij. Serveer het in een mooi schaaltje naast je nacho’s en aanvallen maar!

"

Eigenlijk kun je je nacho’s maken zoals je ze zelf het liefste wilt. Gooi alles wat je lekker vindt erbij: mais, bonen, olijven. Of haal eruit wat je liever niet eet. Nacho’s maken betekend free-stylen. Geldt ook voor de toppings: ga je voor guacamole, créme fraîche, salsa of zelfs gesmolten kaassaus. Lekker doen waar je zelf zin in hebt!

"