Nederland, Amsterdam Noord4 september 2019, door Milou Verbeke

Nieuw in Amsterdam-Noord: Restaurant IJver

Nederland, Amsterdam Noord, 4 september 2019, door Milou Verbeke

Nieuw in Amsterdam-Noord: Restaurant IJver

Steeds vaker steken we de plas over, om al het moois aan de andere kant van onze hoofdstad te ontdekken. Zeker met het mooie weer van de afgelopen dagen is het prima vertoeven aan het water, met een biertje in de hand. Dus toen we hoorden van het gloednieuwe IJver, stonden we direct klaar op de pont.

IJver Amsterdam

IJver Amsterdam

De pont richting het NDSM-Werf, welteverstaan. Want restaurant IJver heeft zich gevestigd in de voormalige Scheepsbouwloods, naast de IJ-hallen. Niet direct pal aan het water, maar op het terras van IJver vang je ook een heerlijk briesje vanaf het IJ. En om met dat terras te beginnen; ze hebben een 250m2 buitenterras (!!) en ook nog eens een 100m2 binnenterras, in de loods zelf. Kan gewoon, want Noord. Direct al heel veel pluspunten voor de mannen van IJver. Naast de terrassen vind je binnen ook nog een groot restaurant, inclusief toffe lange bar. Ook al is het een loods, het oogt toch gezellig en knus door de verschillende delen (voorin een zitgedeelte mét Ligne Roset Togo banken. Ja, de echte, zijn we bij Bart groot fan van) en een ingebouwde extra verdieping. Boven vind je onder andere de wc, ruimtes die gehuurd kunnen worden en een vide vanwaar je over de hele loods kunt uitkijken. Veel dingen in het restaurant zijn gemaakt door kunstenaars die ook in de loods werken, zoals het mozaïek boven de bar en de metalen bestekbakjes.

Voor de bierdrinkers

Voor de bierdrinkers

IJver richt zich op de bierdrinker, met als middelpunt van de loods twee grote bierkoelkasten en boven vier Heineken tanks met in totaal 4.000 liter bier. Bestel je eigen biertje uit de koelkast op de digitale bier sommelier, precies zo’n bestelpaal als ze bij de McDonald’s ook hebben staan. Weet je niet precies waar je van houdt? Geen probleem. Door een aantal vragen te beantwoorden rolt zo jouw perfecte biertje eruit. Even pinnen, uit de koelkast pakken en hop; Amsterdam is een nieuwe bier-bestel-concept rijker. Maar, werd er direct bij gezegd, ook de wijnliefhebber is hier zeker goed op z’n plek. Met zorg uitgezochte wijnen en ruime keuze op de kaart.

Omdat IJver net een paar weken geopend is, doen ze het nog rustig aan met een beperkte kaart (maar snel meer!). Daarop vind je onder andere ‘Toast Kannibaal’; steak tartare met een gepocheerde eidooier en ingelegde zalm met rode biet als voorgerechten. Als hoofd kun je ‘van de grill’ bijvoorbeeld de ‘Dry aged burger’ kiezen of de lijngevangen Zeebaarsfilet. En ‘van het land’ de Boerenkip. De prijzen zijn fijn (voorgerechten tot een tientje en hoofd onder de €20,-) en het eten echt goed. De vis is verser dan vers, de burger precies goed gebakken. Geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon lekker eten en zeker boven verwachting. Als toetje kun je kiezen voor de Chocolade, Aardbeien met crumble en karnemelkijs (aanrader!) of Hollandse kazen. Per gerecht staat er ook een fijne biersuggestie bij.

Conclusie: de enthousiaste mannen van IJver hebben een heel tof nieuw concept neergezet. Waar je terecht kan voor een borrel (er staan ook taptafels), een goed diner of een lekkere doorzak-avond. Amsterdam-Noord is weer een fijne plek rijker, wij springen nog vaker op die pont.