Verenigde Staten, Brooklyn12 januari 2015, door Maartje

New York voor Dummies

Verenigde Staten, Brooklyn, 12 januari 2015, door Maartje

New York voor Dummies

Eigenlijk heeft New York City meer wijken dan je hoeft te kennen. Maar als je dit lijstje more or less uit je hoofd leert, kom je een heel end.

Wijken in Manhattan: 

Harlem Beslaat vrijwel heel Upper Manhattan en is de grootste wijk van het eiland boven Central Park. Het centrum van Harlem ligt in het westen.
Uptown Rond Central Park boven 59th street. Links de Upper West Side, rechts de Upper East Side waar van oudsher de rijkste New Yorkers wonen.
Midtown Onder 59th Street en boven 14th Street. Hier vind je Times Square, Bryant Park, de grote winkelketens en foodtrucks voor de kantoren rond 52th street.
Chelsea Onderdeel van Midtown tegen de Hudson-rivier in het westen. De overdekte hal, de Chelsea Market, is al jaren een hoogtepunt voor foodies.
Union Square. Midtown ten oosten van Chelsea.
Downtown Alles onder 14th Street.
Greenwich Village aka The Village. Officieel het hele gebied tussen 14th Street en Houston Street maar eigenlijk wordt met Greenwich vooral de West Village aangeduid. De wijk ten oosten van Broadway is als vanzelfsprekend de East Village.
Meatpacking District Klein havengebied aan de Hudson in Greenwich, pal onder Chelsea. Ooit het hipste deel van de stad en nog steeds niet te missen, hoewel de buurt tegenwoordig vooral wordt bevolkt door toeristen en het er duur is.
SoHo ofwel South of Houston (River). Dankzij de kleine straatjes en boetieks is dit het bekendste shopgebied van Manhattan, meteen onder de West Village.
TriBeCa ofwel Triangle Below Canal (Street) en de wijk meteen onder SoHo. Een woonwijk met her en der een toprestaurant.
Lower East Side (LES) is de wijk waar de hip Manhattan tegenwoordig uithangt voor cocktails en late night dinners.
Little Italy en Chinatown Druk en lawaaiig maar o zo gezellig. Onder elkaar, Little Italy boven, China Town onder, SoHo en TriBeCa rechts, LES links.
Nolita ofwel North of Little Italy.

Wijken in Brooklyn: 

Williamsburg Brooklyn is drie keer zo groot als Manhattan en toch denken veel toeristen dat ze met Noord-Williamsburg alles gezien hebben. De hippe wijk ligt meteen onder de Williamsburg Bridge en is het thuis van Beyonce, Jay-Z en Blue Ivy. En van veel orthodoxe Joden, vooral in Zuid-Williamsburg. Neem de fiets vanaf de Lower East Side.
Greenpoint Ten noorden van Williamsburg, de twee wijken lopen moeiteloos in elkaar over. Het noordoosten van Greenpoint grenst aan Queens.
Bushwick Rauwe, creatieve buurt in het zuidoosten grenzend aan Williamsburg.
Dumbo Pal onder de Brooklyn Bridge. De wijk grenst aan de Hudson en daar staat het steevast vol toeristen die foto’s maken van de Manhattan-skyline.
Brooklyn Heights Woonwijk met de bekende brownstones, de typisch New Yorkse huizen met trapjes voor de deur.
Downtown Brooklyn Ten oosten van Dumbo en Brooklyn Heights en het officiële centrum Brooklyn.
Cobble Hill, Boerum Hill, Prospect Park en Park Slope Aangrenzende wijken ten zuiden van Downtown Brooklyn waar langzaam steeds meer hippe cafés en restaurants hun deuren openen.

En wie ter plekke meer accurate hulp nodig acht, zet zit lijstje in zijn favorieten:

Op urbanoyster.com vind je een goede selectie van wat er waar te doen is in de stad. De New Yorkers erachter organiseren originele tours door de stad.

Download een stadsplattegrond via de app City Maps 2Go, werkt namelijk ook offline.

Via urbanspacenyc.com vind je pop-upfoodmarkten die her en der verschijnen, vaak gecombineerd met festivals, zoals Smorgasburg, de foodmarkt van Brooklyn.

Graag gedaan.