5 februari 2020, door Maartje

5 x nieuw en leuk in Utrecht

5 februari 2020, door Maartje

5 x nieuw en leuk in Utrecht

Wist je dat het best gelezen artikel op Barts Boekje (deze website dus, hallo) geen adresje in onze thuishaven Amsterdam is, en ook geen droomreis naar een tropisch oord zoals Mexico, Bali of de Filipijnen? Nee, dat is het artikel met de lekkerste lunchplekken van Utrecht, een lijstje dat we bovendien keer op keer lekker up to date houden. We mogen Utrecht dan wel die 'ons stadsie' noemen, maar we komen er graag, en spreken er met de regelmaat van de klok af. En er is nieuws! Dat vertellen we je hier. Bookmark 'm maar vast, want het lijstje groeit gestaag.

Whakamarie Utrecht

Whakamarie Utrecht

Whaka-wie? Whakamarie, een nieuw, overheersend groen (letterlijk en figuurlijk) restaurant in Utrecht, gevestigd op de plek waar voorheen restaurant De Kust draaide, op de hoek van de Biltstraat en de FC Dondersstraat. Die vorige zaak was een visrestaurant en de buurt mocht er graag komen, dat was het probleem niet. Sowieso was er geen probleem; wel hadden de eigenaren behoefte aan een nieuw concept. Dat werd Whakamarie Utrecht, open sinds eind 2019. Nog steeds een grote liefde voor vis maar vanaf nu in een internationaal jasje: het buurtrestaurant in de Zeeheldenbuurt werd geïnspireerd door Peru, Japan, Mexico en Korea. Ceviche dus, Japanse BBQ en af en toe een karaoke avond. Diepe, intense, frisse smaken met een pittige bite – tentje naar ons hart hoor.

nieuw: Meneer Potter Utrecht

nieuw: Meneer Potter Utrecht

Het Neude in Utrecht, zelfs als je Utrecht niet kent, is de kans groot dat je van het (studenten)plein gehoord hebt. Een begrip zeg maar. Waar wij, misschien wel om die reden (jaja, het Neude, been there done that), al een hele poos niet meer kwamen. Tijd voor iets nieuws dus, en daar dachten een paar horecaondernemers precies hetzelfde over. Niet een maar twee nieuwe zaken openen er (binnenkort op 13 maart 2020) de deuren. Twee? Jawel. Aan het charmante plein in de Domstad staat namelijk het voormalige postkantoor. Lange tijd een donker pand waar niet veel te beleven viel. Ain’t no more! In de nieuwe Centrale Bibliotheek van Utrecht opent o.a. Meneer Potter zijn deuren, een huiselijk stadscafé waar je terecht kunt voor die typische Utrechtse gezelligheid, gewoon een goed bord eten (elke dag, de hele dag, van dat soort) of een bakkie koffie tijdens het studeren.

Nieuw: NODA Utrecht

Nieuw: NODA Utrecht

… Ook in het oude postkantoor aan hetzelfde Neude hartje Utrecht opent op dezelfde dag (13 maart 2020 dus) restaurant NODA. Een goede aanvulling op Meneer Potter: waar de een voor elke dag, de hele dag is, en waar je zo met de hele buts (kinderen, opa, oma – you get the point) binnenstapt, is NODA er voor het avondprogramma. Oke, of het uitgebreide lunchprogramma. Hier een groot scala aan internationale gerechten inclusief een prachtig uitzicht over de Oudegracht.

Vanaf de opening op vrijdag 13 maart pakt de Bibliotheek Neude uit met twee weken lang feest. Alle activiteiten tijdens de feestweken zijn gratis, zodat iedereen de nieuwe Bibliotheek kan verkennen, ontdekken en uitproberen. En nu we het toch over de Bieb hebben: ken je Barts Boekenclub al?

"

En: wij zeggen jajaja tegen het Metaalkathedraal in Utrecht

"

Hotel The Hunfeld, Utrecht

Hotel The Hunfeld, Utrecht

Ook open sinds eind 2019 is Utrechts jongste hotel The Hunfeld, aan de door ons geliefde Mariaplaats (hier zit o.a. Le Jardin, een parel van een restaurant en geliefd bij onze vegan vrienden, en bij ons). Weer een hotel in Utrecht? Zeker! En een fijn. Zelf zeggen de eigenaren daarover dat ze ‘on-Utrechts hip’ zijn. En die naam dan? Die klinkt niet zo hip? Kan wel kloppen: die komt namelijk van een één van de toenmalige eigenaren van herenkledingwinkel Magazijn De Dom die rond 1895 in het pand  zaten. Maar oldskool is hip, en dus is de bal rond. Het design van de logeertent is mooi, de details smaakvol en de prijzen goed. Er zijn 30 hotelkamers en 5 appartementen. Maar de suites wil je: die hebben een erker met uitzicht op de Domtoren.

Vanplanten

Vanplanten

Al wel eventjes open maar ze mogen nog een keer op de kaart (want zo leuk): restaurant Vanplanten. Lees meer