Spanje, Ibiza12 juli 2020, door Barts Boekje

Healthy Hotspot op Ibiza: The Passion Café Ibiza

Spanje, Ibiza, 12 juli 2020, door Barts Boekje

Healthy Hotspot op Ibiza: The Passion Café Ibiza

De juice bars en cafés van The Passion zijn dus - komen we lately steeds meer achter - een behoorlijk instituut op Ibiza. To be honest liepen we er zelf altijd nogal redelijk snel aan voorbij, want ketens zijn nou eenmaal niet helemaal onze cup of tea (zelfs niet als je de thee vervangt door wijn). Totdat we er toch een keer per ongeluk terecht kwamen. En eerlijk is eerlijk, sindsdien zijn we best wel fan van The Passion Café Ibiza.

 

The Passion Café Ibiza

The Passion Café Ibiza

Want ondanks dat er 5 ‘filialen’ op het eiland zijn, voelt het totaal niet keten-achtig. Elke plek heeft weer zijn eigen karakter en sfeer. Kroon op hun werk is toch wel het laatste exemplaar, dat slechts enkele weken geleden neerstreek op het misschien wel bekendste plein van het eiland, de Vaya de Rey in Ibiza stad. Denk: Frisse witte muren, knusse marmeren tafeltjes afgewisseld met grotere betonnen exemplaren, bamboo stoelen, rieten lampenkappen, een grafische zigzag tegel tegen de bar en hexagon spiegeltegels op de muren. Wekpotten met ingemaakt fruit, nog meer riet en bamboo op de bar en planten everywhere. Al met al: een heerlijke mix van Scandinavisch design meets de local Ibiza style. Het terras is al even knap, eveneens overgoten met weelderige palmen en one of the best views in town over het prachtige plein.

Toen we ons er eens goed in gingen verdiepen, bleek er ook nog een bijzonder verhaal achter The Passion café te zitten. Het begon namelijk allemaal met de uit Kroatië afkomstige Lana, die in 2002 de eerste locatie opende in Playa den Bossa. Noodgedwongen besloot ze een klein zomerbedrijfje te starten, in de hoop dat ze daarmee genoeg geld zou verdienen om haar droom -het volgen van een toneelschool in London- waar te maken. Als kind had ze van dicht bij de burgeroorlog in Kroatië meegemaakt, waardoor ze een trauma opliep, dat resulteerde in spijsverteringsproblemen. Hier ontstond haar interesse en passie in voeding en verschillende alternatieve manieren om zichzelf te genezen. 

De filosofie van Passion Café is dan ook om goede, natuurlijke en gezonde gerechten te maken met de allerbeste ingrediënten die er te vinden zijn. Het eten is puur en zonder opsmuk, waarbij zoveel mogelijk lokaal geteelde en biologische producten gebruikt worden. En dit proef je. Elk gerecht is super vers en ziet er ook nog eens prachtig uit. De focus ligt weliswaar op plantaardig voedsel en de sappen en smoothies zijn dan ook legendarisch, maar er staan ook geweldige vis- en kipopties op het menu. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat koffie ook zeer hoog in het vaandel staat bij Passion, deze wordt dan ook op speciaal recept hier in Ibiza geroosterd door lokale ambachtslieden.

Al deze speciale kwaliteiten zijn niet onopgemerkt gebleven, want sinds 2013 mogen ze zich elk jaar wederom trotse winnaar noemen van de Best Ibiza Cafe and Healthy Eating Destination, een award die jaarlijks wordt uitgereikt door het locale magazine White Ibiza.

Naast de locaties in Playa den Bossa en Vaya de Rey, vind je Passion café ook aan de boulevard van Santa Eularia, in de Marina van Ibiza stad en in San Jose.

Van Lana’s dromen van de toneelschool is -vooralsnog- niks terecht gekomen. 

Wat ons betreft maar goed ook.