Spanje, Ibiza1 juli 2021, door Maartje

Meer dan 15+ x de mooiste (relatief onontdekte) stranden van Ibiza

Spanje, Ibiza, 1 juli 2021, door Maartje

Meer dan 15+ x de mooiste (relatief onontdekte) stranden van Ibiza

Wat we nog even vergaten te vermelden, zijn de allerlekkerste stranden van ons favoriete Spaanse eiland: Ibiza! Bij dezen: 15+ x de mooiste (relatief onontdekte) stranden van Ibiza. Niks leukers, beloofd. Wel een aanrader: huur geen auto in de aller-voordeligste klasse; het zal geen verrassing zijn dat een aantal wegen die naar de mooiste, afgelegen, stille stranden leiden, niet de meest begaanbare wegen zijn.

 

Benieuwd naar nóg meer moois op Ibiza? Hebben we voor je. in ons Ibiza ebook!

Cala Salada + Cala Saladeta

Cala Salada + Cala Saladeta

het is een ‘mes op de keel’ situatie hoor, maar moeten we NU kiezen, en geen honger hebben, dan zetten we linea recta koers naar Cala Salada, parkeren we daar en beklimmen we de rots die naar Cala Saladeta leidt. Dir onbekende en beeldschone Spaanse (lees: voornamelijk Spanjaarden hier en amper een Hollandse bleekscheet te bekennen – heerlijk) standje (een minibaaitje is het) is namelijk echt een picture perfect waar het zachte zand tussen je tenen glipt wanneer je naar het helderderdanhelder blauwe water wandelt. Waar je de schaduw van de vissen (en dus ook vissen) kunt zien, zo helder. Horeca is er niet maar we lopen wel jongens en meiden rond met snacks en drinken. Op het eerste, grotere strand, Cala Salada, is wel horeca; een eenvoudige helemaal niks mis mee zaak. En ligbedjes: ook fijn! Het strand hier heeft kleine kiezels zoals de meeste stranden aan deze kant van het eiland, so you know. 

Cala Pada

Cala Pada

Cala wat? Cala Pada! Die kende je vast nog niet, wel? Nou, Cala Pada is een heerlijk onbekend en onterecht onbemind strandje op het verder vaak overvolle Ibiza. Zo niet bij Cala Pada. Het familiestrand vlakbij Santa Eularia is precies dat: een family friendly familiestrand waar het (toch?) vaak opvallend rustig is. Waarschijnlijk omdat het strand verstoken is van hippe strandtenten. Aha. Wat er wel is? Prachtig blauw water, plek om je handdoek neer te leggen, fotogenieke blauwe vissershutjes half in het water en een schommel. Tel uit je winst.

Cala Olivera

Cala Olivera

Niet verder vertellen hoor, maar wie beweerd dat Ibiza geen onontdekte plekken meer heeft, mag op zoek naar Cala Olivera, een ‘secret’, intiem baaitje met kleine knusse Chiringuito. Super local is het er, en daardoor dus o zo leuk! Je vindt ‘m aan de oostzijde van Ibiza, niet heel ver van Cala Llonga en Amante Ibiza (een prettige beetje upscale strandtent). Je moet een flinke zandweg afrijden om bij dit intieme strand te komen. Maar eenmaal aangekomen, is het een heerlijkheid. Trust us. Pluspunt dat dit baaitje vooral bekend is onder de locals en dus letterlijk en figuurlijk een onontdekt plekje is. Oh en je kunt hier ook wat lekkers eten en drinken: er is nét (zomer 2021) een nieuw strandtentje that is looking very very very good dus de kans is groot dat ook Cala Olivera binnenkort niet meer zo onontdekt is: snel gaan nu het nog kan! Heerlijke eenvoudige kleine visgerechten, lekkere tapas of sippen aan een koude cocktail? Sounds good. 

Cala de Boix + Pou de Lleo

Cala de Boix + Pou de Lleo

Eén onze absolute favorieten is Cala de Boix, vlak bij Pou de Lleo in een inham in het Noord-Oosten van het eiland. Geen hippe horeca, wel een heerlijk ongecompliceerd strand. Het strand is iets groter – en ook meestal wel iets drukker -, maar nog steeds is het een echt ‘buurtstrand’. Middels een lange trap daal je af naar beneden waar je halverwege een meer dan cozy beachbar tegenkomt. Daarna bereik je deze baai met zandstrand en helder lichtblauw water. Verrassing! Restaurant Cala Boix zit bovenaan de baai en staat bekend om zijn goede visgerechten en waanzinnige view over de indrukwekkende rotspartijen.

Pou de Lleo? Si! Ook dat is een heerlijk baaitje, fotogeniek ook met dank aan de houten bootjes en vissershutten. Hier staat een kleine beachbar en een knusse Chiringuito (Chiringuito Canal den Martí Pou Des Lleo), scroll even verder naar beneden in dit artikel, dan lees je er meer over.

Cala d'en Serra Ibiza

Cala d'en Serra Ibiza

Ook een mega favoriet, dit strand in het hoge noorden van Ibiza waar je niet ver weg in  Portinatx Los Enamorados vindt. Nu we het daar toch over hebben… To be honest: eigenlijk is het baaitje net pal náást Los Enamorados Ibiza misschien wel nog iets sympathieker dan Los Enamorados zelf aangezien kids niet welkom zijn bij Los Enamorados en de prijzen nogal, tsja, prijzig zijn. Naar het hotel-restaurant voor een drankje (en een dijk aan inspiratie voor thuis) en de hotelshop (die gewoon waanzinnig is) en dan naar de baai naast het hotel. Of dus meteen naar Cala d’en Serra want daar hadden we het over. Cala d’en Serra is een ovaal strand in het noorden dat uitkijkt op het oosten. Rijd door Portinatx, passeer de kerk aan je rechterhand en neem de volgende afslag links. En dan wordt de weg hobbelig, kronkelig en omlijst door de prachtige vergezichten. Eenmaal beneden (rijd niet te ver door maar parkeer waar anderen je voor gingen) is het paradijs. Er is één kleine strandtent waar verse zeebaars, een hamburger en een salade wordt geserveerd. Er zijn maar twee tafels maar zonnebedden zijn er meer, mits je op tijd bent. Wel zo lekker, want hier geen poederzacht zand maar kleine steentjes.

Caló des Moltons Ibiza

Caló des Moltons Ibiza

Port de Sant Miquel is allerminst onontdekt, maar het noordelijke deel van het kleine stadje voelt wel nog steeds zo. Ga op zoek naar Restaurante Port Balansat: daar in de buurt zul je een bord zien met daarop Caló des Moltons Ibiza vermeld. En dat is dus een stil, smal, kiezelig strand met platte rotsen, boothuisjes en heerlijk rustig water.

Toegegeven: je moet even zoeken maar als je het eenmaal hebt gevonden, kun je het nooit meer niet zien. En het eindstation is de moeite waard, niet in de laatste plaats vanwege de kleine chiringuito: Utopia. Onontdekt, authentiek, een uitstekend visje van de grill en gewoon nog een uniek plekje op het toeristische eiland. (2020 update: Utopia, de secret beach bij Sant Miquel, heeft geen vergunning dus kan/ mag niet open dit jaar!)

Cala Xarraca + S’Illot des Renclí 
Ibiza + Cala Xuclar.

Cala Xarraca + S’Illot des Renclí 
Ibiza + Cala Xuclar.

Heerlijk vonden we de beschutte baai die Cala Xarraca is, eveneens een klein stukje karren vanaf Portinatx. Rocky, zowel in als uit het water, dat wel, maar heerlijk. Snorkelen? Dan zit je hier goed. Een sappige hamburger? Ook check. Ga je zwemmen, of peddelen in één van de kajaks die er verhuurd worden, dan kun je zomaar op het volgende strand belanden: S’Illot des Renclí, wat helemaal niet erg is. Dit smalle zandstrand voelt als een ontdekking en de paella bij het kleine restaurant is verrukkelijk. Nog een stukje verder noordelijk en je bent bij Cala Xuclar. Een pareltje wat ons betreft en zelfs hartje zomer nog rustig. Klein en overzichtelijk, net als het enige eettentje dat er staat. Visje op je bord, voetjes in het zand, niks meer aan doen.

Cala Mastella Ibiza

Cala Mastella Ibiza

Zoals al wel vaker gezegd is het noorden, en ook het noord-oosten van Ibiza, nog lekker onontgonnen. Kleine boerderijen, niet geasfalteerde wegen en minder toeristen. Cala Mastella past in dit sfeertje: zo’n neighbourhood beach. Hoewel… Het hoogtepunt van een dag bij Cala Mastella is een lunch bij El Bigotes waarvoor je in het hoogseizoen weken van te voren een tafel moet reserveren (so far voor het onontdekte). De tafels staan pal aan de piepkleine haven op de rotsen en er wordt gekookt in de buitenlucht. Er is maar één lunchoptie: vis. En maar één tijdstip: 12.30 uur. Of je moet voor de kliekjes gaan, de bullit de peix, een visstoofpot die om 2 uur geserveerd wordt. Het gerucht gaat dat de koning van Spanje ooit weggestuurd is omdat hij niet gereserveerd had… Just saying.

Cala Tarida Ibiza

Cala Tarida Ibiza

Populair maar ook redelijk groot dus prima te doen en de rotsformaties rond het strand zijn prachtig. Zoek een plekje op een van de platte rotsen aan een van de uiteinden van het strand. Of, nog beter: zoek naar het ‘tweede’ strand hier, een smal stuk strand waar je komt door de trap op te lopen bij de Can Yucas bar en vervolgens weer naar beneden. Verstand op nul en gewoon langs het no-entry bord lopen. Of ga naar strand nummer drie: Es Pujolets. Veel vissermanshutten, wit zand, prachtig azuurblauw water en een verzameling boten die de plek ook gevonden hebben.

beeld links @lindakroep

beeld rechts @sannyzoektgeluk

(Totaal niet onontdekt... maar toch) Cala d'Hort Ibiza

(Totaal niet onontdekt... maar toch) Cala d'Hort Ibiza

Duh. De bekendste van het stel, wat het werd vanwege het iconische uitzicht op Es Vedrà, een ‘mythische’ rots in het water in het zuidwesten van Ibiza. Als je er toch bent, of eigenlijk: als je van plan bent om te gaan, reserveer dan een tafel bij restaurant Es Boldado. Vlakbij en bovenop een klif.

Atlantis

Atlantis

Kunnen we (en willen we) niet al te veel over kwijt, behalve dat Atlantis een verborgen plek op Ibiza is waar je alleen via een ‘geheime’ route komt. Inmiddels ben je een Google klik van Atlantis verwijderd maar het mysterie dat eromheen hangt blijft interessant. Trek wel je stevige stappers aan, want we kunnen de wandeling erheen gerust een hike noemen. Eenmaal beneden vergeet je voor het gemak dat je straks weer naar boven moet, al was het maar om dat het hier een potje adembenemend wonderschoon is.

(beeld via pinterest)

(El Chiringuito) bij Cala Gracioneta Ibiza

(El Chiringuito) bij Cala Gracioneta Ibiza

Oke, wie zich een beetje ingelezen heeft kent El Chiringuito Cala Gracioneta waarschijnlijk inmiddels heus wel maar hij is zó fijn dat ie hier niet onbenoemd mag blijven. Niet ver can Cala Bassa, het meest toeristische strand van Ibiza (maar toch ook echt wel een fijne met kids) en Platja de Compte – was het kleine beeldschone baaitje en de bijbehorende beeldschone Chiringuito in 2019 ineens een mega-hit. En dat is het in 2020 vast nog steeds. Is ok, gunnen we ze. 

Cala Benirràs

Cala Benirràs

Op zondag vind je aan dit strand in het noordwesten van Ibiza (nog steeds!) groepen die samen naar de zonsondergang komen kijken, ondertussen lustig op hun drums roffelend, bij voorkeur rond een kampvuur. De rest van de tijd gewoon een fijn strand met een simpel restaurant.

(beeld links via SheGoesIbiza)

Es Pou des Lleó Ibiza

Es Pou des Lleó Ibiza

Niet verder vertellen… Een van de beste plekken waar het zelfs tijdens het hoogseizoen niet hysterisch druk is. Charmant is het beste woord, dankzij de typische houten vissermanshutten die de baai omringen. Een strandje zoals op de plaatjes, met zand dat gelijkmatig afloopt en omringd door rotsen. + een fantastische kleine beachbar midden op het strand. Restaurant Pou d’es Lleo Ibiza ligt net iets vóór de baai en staat bekend om z’n goede Paella. Hier zit het (vooral op zondag) steevast stampensvol met grote families & luidruchtige levensgenietende locals.

Aigua Blanques Ibiza

Aigua Blanques Ibiza

Dit kleine (naakt)strandje ligt op de weg naar Cala Vincent bij Bar Anita in Sant Carlos naar links. Loop vanaf het parkeerterrein het steile pad naar beneden (en bereid je vast voor op de terugklim…) en loop de strandtent voorbij, verder door naar rechts. Achter de rots ligt de perfecte strandtent verscholen met de lekkerste (enorme) broodjes voor 6,-: supersimpel met verse ingrediënten en gemaakt waar je bij staat. Het personeel geniet zichtbaar van hun stekkie en daar word je als gast al snel net zo relaxed van. As said, naaktlopen mag maar verwacht geen rondslingerend geweld: de meeste mensen houden er gewoon hun broekje aan. Wel even opletten: het strand is nogal onderhevig aan de nukken van de natuur en tijdens de zomer van 2019 en 2020 was het strand bijna helemaal ‘weg’ (inderdaad ja, gewoon weg). Het strandtentje staat er nog wel en diezelfde nukken kunnen er voor zorgen dat alles weer op zijn pootjes terecht komt, maar wees gewaarschuwd!

Sa Caleta Ibiza

Sa Caleta Ibiza

Het kleine strandje Sa Caleta wordt omringd door vissershuisjes en het gelijknamige restaurant is net zo simpel en knus als de omgeving: houten vloer en tafels, witte kleedjes en gekleurde zitjes in de tuin waar je onder de schaduw van pijnbomen zit. Op donderdag is er live muziek. Eet er vooral de sardientjes of een van de andere bijzonder betaalbare visgerechten! Sa Caleta

Cala Bonita

Cala Bonita

Ook zeker op naar s’Estanyol Beach met restaurant Cala Bonita. Wederom niet de eenvoudigste weg erheen, maar zeker de moeite waard. Een prachtig verscholen baai is het, met een waanzinnig restaurant. Eerlijk is eerlijk; het is niet goedkoop, maar hier genieten van een lange lazy lunch is een echte experience. Alles is hier even fijn: het eten, de wijn, de inrichting, de bediening en het uitzicht. Gogogo.

(beelden via pinterest)

Niu Blau Ibiza

Niu Blau Ibiza

De stranden rondom Santa Eularia Ibiza zijn misschien iets minder bekend, maar zeker niet minder de moeite waard. Het strand van Niu Blau bijvoorbeeld is een heerlijk uitgestrekt rustig zandstrand met bomen midden op het zand waardoor je altijd de schaduw op kunt zoeken. In het midden van de baai vind je restaurant Pura Vida. Hier luxe ligbedden en een dito menukaart.

Als je helemaal doorloopt tot aan het einde van het strand rechts vind je bovenaan de baai het chille cocktailbarretje Soulgood Ibiza met een prachtig zicht over de baai. Er hangen schommels en er scharrelt een huishondje – gezelligheid ten top. Als je vanuit Pura Vida de andere kant (links) het strand afloopt, kom je bij een authentiek local barretje (denk plastic witte stoelen, maar dan wel top paella). Wij houden ervan.

Cala Carbo Ibiza

Cala Carbo Ibiza

Nog eentje dan… Een heerlijk (alweer? Ja sorry) familiestrand in het zuidwesten van Ibiza, niet ver van bekende stranden als Cala d’Hort en Cala Vadella.