Dit is waarom je naar Noord-Jutland in Denemarken moet gaan
Hé hoge Noorden van Denemarken, hallo verborgen parel in het groen aan de zee. Dag, hallo Noord-Jutland. De plek waar het net even anders dan anders is, wat nog geen anderhalf uur vliegen vanaf Amsterdam is en waar je eigenlijk voor van alles terecht kunt. The place to be voor strand- en natuurliefhebbers, maar ook voor iedereen die van actief zijn, cultuur, kunst en een goede portie hygge houdt. En de kids? Die mogen zeker mee!
Er is bijna nergens zoveel te ontdekken als in Noord-Jutland in Denemarken. Met idyllische dorpen, vuurtorens zoals je ze nergens ziet en zee en woestijn dicht bij elkaar. Het wemelt hier van de verse vis, prachtige duinplantages en gezellige jachthavens met heerlijke stranden. En steden, die vind je er ook. In dit artikel lees je waarom je naar Noord-Jutland in Denemarken moet gaan.
Foto links is in Jyske Ås.
First things first: diversiteit is wat de klok slaat in Noord-Jutland. Strand, bossen, heide, vuurtorens en palmbomen, idyllische dorpjes, Deense havens, goed en vers eten en veel kunst en cultuur. Dat de Denen hier zelf ook het liefst op vakantie gaan, snappen we helemaal. Maar Noord-Jutland? Waar dan? Dat is het bovenste puntje van Denemarken (zelfde auto-afstand als Zuid-Frankrijk ongeveer) en dan hebben we het hier over de gemeenten Frederikshavn, Brønderslev, Læsø en Aalborg if that makes more sense.
Waar we ook erg van gecharmeerd zijn, is de kunst hier. Geen saaie schilderijen aan de muur, maar echt interessante, leuke en mooie musea en straatkunst. Mooiste van allemaal: dit alles op slechts een paar kilometer van elkaar verwijderd. Een vakantie boordevol van alles? De beste plekjes in Noord-Jutland zetten we graag voor je op een rijtje:
Eerste foto is in Skagen, tweede foto is in Kattegat.
Een overzichtelijk lijstje met bereikbaarheid:
- Amsterdam – Aalborg: 900 km
- Amsterdam – Skagen: 1.000 km
De makkelijkste optie is vliegen vanaf Amsterdam Airport Schiphol naar Aalborg Airport. Dat is nog geen anderhalf uur als je met KLM vliegt. De trein nemen vanuit Amsterdam naar Aalborg kan natuurlijk ook nog. Duurt iets langer, maar je ziet wel meer. Met de auto is het ongeveer elf uur doorkarren.
Heerlijk plekje is de oostkust van Noord-Jutland, de Kattegatkust, ook wel bekend als de wat mildere kust. Geen woeste zee, maar kalmte: kalm water, lekker briesje en heel veel ruimte en vrijheid. Superfijn als je de kids mee hebt (maar net zo wanneer je dat niet doet).
De rustige kust langs het Kattegat levert de fijnste zomerhuisjes en een zee van gezellige haventjes en badplaatsen op (jup, je mag nu al boeken). Het gevoel alsof je aan de andere kant van de wereld staat én tussen de palmbomen. Yes, zo divers is Noord-Jutland: ze hebben zelfs palmbomen op het strand.
Oké strand, check. Maar we willen ook de natuur in. Jij vraagt, Kattegat draait. In Lille Vildmose (het hoogveen in deze regio) leven edelherten, elanden, wilde zwijnen, kraanvogels en konings- en zeearenden. De hotspot voor een wildlife tour dus, met als backdrop de prachtige Limfjord. Alsof je in een ansichtkaart staat.
Foto rechts is het strand aan de Kattegat.
Iets verder (niet zo ver, want nogmaals: alles dichtbij elkaar) vind je het heuvelachtige landschap van Jyske Ås. Je kunt er wandel- en fietstochten maken over het hoogste punt van Noord-Jutland met een adembenemend uitzicht op het gletsjerlandschap. Verder naar het zuiden liggen de jachthavens Sæby, Voerså, Asaa, Hou en Hals. Bootje kijken, kopen en nooit meer naar huis.
Alles weten over Kattegat? Klik hier.
Foto links is in Jyske Ås.
Blijf je op het vasteland? Dan is Frederikshaven zeker een goede plek om een paar dagen rond te hangen. Lekker slenteren en ijsjes eten in de haven, een middagje naar het Frederikshavn Kunstmuseum om daarna aan te schuiven bij Restaurant Essens vlakbij de haven (maar dat is eigenlijk alles): goed vlees, verser-dan-verse vis en het restaurant heeft zo’n heerlijk authentieke inrichting. Warme kleuren, zachte kussens: helemaal hygge. Bij Gratværk net om de hoek eet je ook als een koning, maar is het qua inrichting wat strakker en moderner. Die palmstranden vind je overigens ook in Frederikshavn.
Iets ten zuiden van Frederikshavn vind je Sæby, een iets kleiner kustdorpje en alles dus op loopafstand. Je kunt er langs het water lopen, kajakken of een middagje Madurodammen op z’n Deens bij Atlas Obscura. Bij Frøken Madsens Spisehus is het de klassiek Deense keuken met een moderne twist en, natuurlijk, veel lekkers uit de zee. Als het even kan, ga je op het terras zitten, want dat is één van de leukste: grote bakken met planten, veel terracotta steen, prachtig grove, houten deuren en een té schattig waterputje.
Eerste foto is het palmstrand in Frederikshaven, tweede foto is de haven in Sæby.
In het hierboven genoemde Kattegat ligt het eiland Læsø. Læsø is het grootste eiland in het Kattegat (groot is relatief, want binnen dertig autominuten ben je aan de andere kant van het eiland), en staat bekend om hun goede kwaliteit zout en daken van zeewier. Het is opstaan en naar bed gaan met alles wat de zee te bieden heeft. Letterlijk en figuurlijk, want alles wat ‘s ochtends gevangen wordt, ligt dezelfde dag al op je bord (langoestines, yes!). Legend says dat op Læsø de zon het meest schijnt en ja, dat zou zomaar kunnen.
But there is more natuurlijk, want we beloofden diversiteit. Op het eiland vind je bossen en landschappen met heide, veen, moeras en kilometers kindvriendelijke stranden (koters mee, hoppa). Op de fiets langs een van de vele fietsroutes van het eiland of vanaf de zee in een kajak, kitesurf of paddleboard Læsø verkennen. De zee voorziet bewoners en gasten van Læsø van gastronomische rijkdommen. En zout, overal zout: volgens middeleeuwste tradities zouten ze hier zout van wereldklasse. Natuurlijk heerlijk voor bij de vis, maar ook voor in de wellness van het kuuroord, bij Læsø Kur.
Foto links is in Læsø.
De beroemde zeewierdaken in Læsø.
De hort op op Læsø? Kan zeker! Zo ben je voor de typisch Deense keuken op de juiste plek bij VesterØL. Naast vis is er ook veel groente en gefermenteerd lekkers, hebben ze een interessante wijnkaart én leuke (lokale) bieren, perfect voor een middagje in de zon. Meer een zeewier-kinda-person? Dan is je place-to-be Læsø Tang. Voor al je gedroogde zeewier en andere zeewierspecialiteiten. Volgens de inwoners een superfood van de toekomst, dus sla gelijk je slag.
Zo’n klein eiland en toch zoveel kunst. Zo heb je de Læsø Kunsthal aan de Østerby haven: een tentoonstellingsplaats voor hedendaagse kunst, of je kunt naar de Læsø Kunstforening. Daar organiseren ze allerlei tentoonstellingen (van een plek zo mooi als Læsø krijg je vanzelf inspiratie).
Alles weten over Læsø? Klik hier.
Eerste foto is koken met zeewier, tweede een zeewierplukker in actie. Beiden in Læsø.
Kattegat en Læsø zijn prachtige plekken om een paar dagen op avontuur te gaan, maar Noord-Jutland heeft meer! Zo kun je ook in Aalborg en Skagen terecht voor je portie cultuur en kunst. Dit zijn de kunsthotspots in Noord-Jutland:
- Kunsten Museum of Modern Art Aalborg: voor moderne kunst ben je hier aan het juiste adres. Kunst van wereldklasse, dat zeker. Het gebouw alleen al is een architectonisch hoogtepuntje.
- Utzon Center: een museum voor het hele gezin, hoe leuk. Het Utzon Center in Aalborg is een experimenteel cultuur- en kenniscentrum, waar architectuur, design, kunst en communicatie samenkomen.
- Skagens Museum: de schilders van Skagen, daaraan is dit museum gewijd. En dat zijn niet de minste namen hoor, met schilders als Krøyer, Anna & Michael Ancher, Tuxen en anderen, die zich in de 19e eeuw in Skagen vestigden.
Foto rechts is het Skagen Museum in Skagen.
FOTOCREDIT VAN BOVEN NAAR BENEDEN, LINKS NAAR RECHTS:
Destination Nord: Mette Johnsen – Destination Nord: Magnus Moberg – Destination Nord: Kjetil Løite – Destination Nord: Kjetil Løite – Destination Nord: Mette Johnsen – Destination Nord: Mette Johnsen – Destination Nord: Peter Jørgensen – Destination Nord: Kjetil Løite – Destination Nord: Travelbook – Destination Nord: Kjetil Løite – Destination Nord: Kjetil Løite – Destination Nord: Peter Jørgensen – Destination Nord: Kjetil Løite