Costa Rica24 november 2020, door Barts Boekje

Nosara: No Shoes No Shirt at Costa Rica baby!

Costa Rica, 24 november 2020, door Barts Boekje

Nosara: No Shoes No Shirt at Costa Rica baby!

Herken je dat gevoel? Dat je soms op zo’n fijne plek bent aangekomen dat je denkt... STOP DE TIJD! NOOIT MEER NAAR HUIS! Jajajaja, hier willen we blijven. Nou? Wij wel dus. Toen er vorig jaar een Bartje in Costa Rica was, had ze precies dat gevoel bij Nosara, een district en een waar juweel in de Guanacaste regio van Costa Rica.

Difficult roads leads to beautiful destinations, luidt een spreekwoord en voor Nosara gaat deze spreuk volledig op. Na 2 uur lang hobbelend en bobbelend een weg af te rijden (een four wheel drive is in heel Costa Rica aan te raden) kom je aan bij dit plaatsje. Alles staat hier in teken van retreats, slow down, yoga, organic food én surfen! Je krijgt er een beetje een Bali gevoel van maar dan dat gevoel van 15 jaar geleden.

Nosara

Nosara

Je kunt kiezen uit knusse B&B retreats of prachtige kleinschalig opgezette eco-lodges. La Garta Lodge is zo’n mooi boutique resort met wat ons betreft de allermooiste infinitypool van heel Costa Rica. Je ontbijt hier met uitzicht over een groene oase wat pal naast de oceaan ligt.

Dit surf- en yogawalhalla heeft drie verschillende stranden die met slingerende grindweggetjes aan elkaar verbonden zijn. Playa Guiones, Playa Pelada en Playa Nosara. De eerste twee lopen in elkaar over en zijn, naast uiteraard surfen, ook ideaal voor een lange strandwandelingen.

La Luna, bij playa Pelada is toch wel de favoriete lounge plek. Of je hier nu komt voor brunch, lunch of om de zonsondergang te zien met een drankje, je zit hier heerlijk met een relaxte vibe en lieve mensen om je heen.

Guiones

Guiones

Guiones is de plaats waar je ’s avonds leuke restaurantjes kunt vinden, 10 pies is zo’n gezellige plek. De tonijnsalade is een aanrader. Guiones Brew heeft de lekkerste pizza’s en Burgers&Beers tja daar zegt de naam al genoeg denken wij zo.

Naarmate het wat later op de avond wordt duikt de reggae muziek uit verschillende speakers op. Met een lokaal biertje, beachy haar en een bronze gloed op je gezicht is het swingen op je slippers. Tuktuk’s rijden gezellig rond en fungeren hier als taxi die je weer naar huis brengen.

Playa Ostional

Playa Ostional

Playa Ostional mag niet ontbreken in dit verhaal want hier vind de Arribada plaats. En hoewel de naam je eerder doet denken aan een nationaal feest is niets meer waar. Jaarlijks komen hier honderdduizenden reuze schildpadden in alle rust aan land om hun eieren te leggen. Nergens anders kun je dit natuur spektakel zo zien dan hier. Toeristisch? Ja, maar wel op de juiste manier zodat de zeeschildpadden niet gestoord worden. De lokale bevolking bewaakt het strand 24 uur per dag en toeristen kunnen in kleine groepjes, een stukje het strand op om dit fenomeen met eigen ogen te zien. Een gids vertelt je meer over dit proces en leidt je met een rode zaklamp (rood licht kunnen de schildpadden niet zien) op het juiste moment naar de schildpadden zodat je van dichtbij even kunt kijken. Indrukwekkend en bijzonder zijn hier wel op zijn plaats.

Jungle, wildlife en strand

Jungle, wildlife en strand

Kortom, dit surfstadje omringd door jungle, wildlife en kilometers strand met een zorgeloze sfeer lijkt bijna te mooi om waar te zijn maar is het niet! What you see is what you get. Hopen dat Nosara al haar charmes blijft houden de komende jaren. Gelukkig heeft de Costa Ricaanse regering veel invloed op toerisme, houden ze de groei onder controle en staat het behoud van de natuur en cultuur altijd bovenaan. Hulde.

Meer tips over Costa Rica, lees dan even hier.