Op pad met NS International: Brussel, Gent & Lille met de trein
Ah, de magie van treinreizen! Geen gedoe met bagagebanden of paspoortcontroles, al je favoriete shampoo in het grootste formaat kan zo de tas is, en geen saaie buitenwijken of eindeloos verkeer zoals met de auto. Nee, de trein, dat is pas aankomen in stijl. Je glijdt door nieuwe wijken en stopt pal in het hart van de stad, op stations die meer lijken op kathedralen dan op verkeersknooppunten.
Treinreizen is een beetje een mix van nostalgie en vooruitgang. Terwijl de opkomst van budgetvliegers een tijd terug leek te zorgen voor een treindip, is de trein terug. En hoe! Onder andere dankzij een boost in de vraag naar groene keuzes, bloeien oude treinlijnen weer op en zien we elk jaar meer hogesnelheidstreinen oppoppen. Steden zijn beter verbonden met elkaar, waardoor het treinen tussen Europese parels steeds aantrekkelijker wordt. Voor onze groene treinavonturiers hebben we samen met NS International treinroutes uitgestippeld. Deze route start in Amsterdam, neemt je mee naar Brussel, Gent en Lille, en is ideaal te doen in één week à tien dagen.
Facts & figures: waarom met de trein?
Als je je zaakjes op orde hebt en het slim aanpakt, kan een treinreis net zo voordelig of zelfs voordeliger uitpakken dan een trip met de auto of het vliegtuig. De reis die we hieronder uitstippelen kost om en nabij €190,- aan benzine- en parkeerkosten. Maar als je op tijd je ticket scoort via NS International – en met ‘op tijd’ bedoelen we zo’n zes maanden vooraf – dan kun je voor €69,- op pad. Naast dat je dus lief bent voor je portemonnee, ben je ook nog lief voor moeder aarde: door deze trip met de trein doen in plaats van de auto, bespaar je 58,2 kg aan CO2. Dus, comfortabel reizen, niet te diep in de buidel tasten én een groene keuze maken? De trein is je beste vriend!
Vrijdagmiddag, het startsein van het weekend! Vanaf Amsterdam Centraal pak je de trein richting Brussel. Van de polder naar het pralineparadijs binnen twee uur, een beetje afhankelijk van welke trein. Wat kost dat grapje? Daar kom je achter via NS International, waar zowel de reguliere ritjes als de snelle jongens te boeken zijn.
Dus kijk je baas lief aan en verstuur de laatste mails vanuit de trein, zodat je vrijdag einde middag aankomt en op tijd bent voor een bourgondische borrel in Brussel, want dat kunnen de Belgen als geen ander.
Wil je Brussel echt goed verkennen? Dan heb je toch wel minimaal twee dagen en nachten nodig. Hieronder tips, plekken en to-do’s waarmee je deze twee dagen precies kunt vullen.
Allereerst, waar brengen we de nachten door? Hier zijn onze slaaptips:
- The Usual: bij The Usual staat alles in het teken van groen, groener, groenst en dat sluit perfect aan bij de duurzame manier van voortbewegen. Ze noemen het zelf een eco-chic stadsavontuur: je overnacht je in stijl, omringd door gerecyclede materialen en lokale producten, waardoor je maximaal geniet met een minimale voetafdruk. The Usual Brussel
- The Hoxton: The Hoxton is eigenlijk altijd een goed idee, zo ook die in Brussel. Hier vind je een mix van vintage, moderne luxe en een levendig kleurenpalet in perfecte harmonie. De lobby en het restaurant zijn ronduit om te watertanden, maar laten we de kamers en het coworking gedeelte zeker niet vergeten.
Na het inchecken en droppen van de koffers is het tijd voor een borrel, en dat doe je bij:
- Brasserie Verschueren: een gouwe ouwe, al sinds 1880. Bij Brasserie Verschueren lezen opaatjes de krant in de ochtend en in de avond flirt en zakt de jeugd er af. Het bier vloeit rijkelijk en alle types komen voorbij: het volkstheater is dus altijd in volle gang.
- Badi: hier proef je de lekkerste ciders en bruisende Pet-Nat in een ongedwongen sfeer. De inrichting is een combinatie van Scandinavisch, Bretagnes en Japans. Klinkt gek, maar klopt precies.
- Kiosk Radio: is het lekker weer? Dan is Kiosk Radio de absolute go-to. Deze buurtkroeg en radiostation ineen, gevestigd in een park, serveert je favoriete wijn met live tunes op de achtergrond.
- Grabuge: hier zijn de tafels misschien niet gemaakt voor een praktische zit, maar een lust voor het oog zijn ze zeker. Voor de chefs onder ons: probeer een plekje aan de keuken te bemachtigen: bijzijn is meemaken! Mocht deze bezet zijn dan is de bar minstens zo goed toeven. Oh, en nog een tip: neem de vispizza. Deze platgemaakte vis fungeert in dit gerecht als de pizzabodem. Klinkt gek, maar is één groot feest.
- The Nightshop: alleen maar lof voor deze plek. Het pand, de inrichting, de wijn, het eten, de sfeer, de mensen. We zijn fan! Het is een combinatie van reserveren en inloop, maar rete-populair, dus wat je ook doet: wees er op tijd bij.
- Objects with Narratives: oké, deze plek valt misschien meer onder de categorie ‘kijken, kijken, en niet kopen’, maar alsnog meer dan de moeite waard. Deze galerie slash designwinkel staat vol met adembenemend moois, zowel design als kunst. Ideaal om inspiratie op te doen of om gewoon lekker weg te dromen.
- ICON: hier vind je al je favoriete designermerken onder één dak. En zelf niet zo koopgraag? Dan kun je jezelf neer plaveien in het gigantische kussen meets zitzak – zo groot als twee kingsize bedden – recht bij de pashokjes. Best een fijn en comfortabel intermezzo.
- BUDDY BUDDY: deze waanzinnig fancy pindakaaswinkel – ja, je leest het goed, een hele winkel gewijd aan pindakaas – is gestart door twee hippe Australische vogels. En het is een absolute hit. De pindakaas gemixt met hazelnoten chocopasta is Douze Points. Hier moet je wel diep voor in de buidel tasten, maar geloof ons, het is elke cent waard.
- MOK: voor de echte koffie aficionados is MOK de plek waar je moet zijn. Niet alleen serveren ze hier een van de beste kopjes koffie van de stad, maar hun ontbijtmenu is zeer zeer de moeite waard. Verwacht innovatieve gerechten die net even anders zijn. MOK’s interieur is modern, met veel natuurlijk licht en gezellige zitjes.
- Bouche: als er nog een andere plek in Brussel is waar koffieliefhebbers hun hart kunnen ophalen, dan is dat absoluut Bouche. Deze specialty coffee bar zet niet alleen een goddelijk bakkie troost, maar doet dat in een knusse en eigentijdse omgeving. De bonen worden met zorg gekozen en barista’s verstaan hun vak als geen ander. Het menu is ook niet verkeerd. Denk aan pastries en hartig belegde brioche buns. Like!
Na een paar zalige dagen in Brussel gaat de tocht door – in niet meer dan 40 minuten – naar Gent. Want zeg nu zelf, geen Belgische multiple citytrip is compleet zonder deze charmante Vlaamse stad. Gent is compact, beloopbaar en barst van de bourgondische en smaakvolle adressen. Welke precies? Coming right up!
- B&B The Verhaegen: in het hart van Gent schuilt The Verhaegen, een pracht van een hotel dat voelt als een sprong terug naar een meer aristocratische tijd. Dit voormalige herenhuis is een combi van klassieke grandeur met comfort in een hedendaags jasje. Elk van de luxueus ingerichte kamers heeft een eigen verhaal en een flinke dosis historische flair. Maar de echte showstopper? Dat is de adembenemende tuin die het hotel omringt.
- Pillows Grand Boutique Hotel Reylof: Het charmante Pillows Grand Boutique Hotel Reylof is gesticht op de verhalen in de geschiedenis van Olivier de Reylof en met name zijn Latijnse gedichtenbundel. Binnen de muren vind je restaurant LOF, bistro Olivier Le Petit Bistro en een wellnessbad, terwijl de oude stad op slechts een korte wandeling ligt. What’s not to like?
- Yalo: slapen bij Yalo Hotel is een feestje, en dat midden in de chique SoGo-wijk. Met een sfeer die New York chic combineert met Manhattan cosmopolitan, zit je hier helemaal goed. Twee tips: doe in ieder geval een drankje op de rooftopbar en bezoek dan ook de wc. Daar wacht je een verrassing die we nog even geheimhouden, maar we vertellen alvast: je krijgt zin om te dansen. Dankzij de ingebouwde vinyl speakers geldt eigenlijk hetzelfde voor onder de douche. Bij Yalo is aan alles gedacht: van een heerlijk diner tot cocktails nippen aan de bar onder een glazen kas met DJ. Een totaalervaring!
Goed begin is het halve werk. Zo ook met de dag. Waar haalt men hun caffeine fix in de ochtend?
- WAY Specialty Coffee Roasters: “De beste koffie van Gent”, fluisterde iemand ons toe. En geloof ons, WAY lost die belofte in met hun specialty coffee in het hippe Dok Noord en een take-away in het hart van de stad. Bij de flagship store van WAY start je de dag goed met een stevige koffie, een açaibowl of een kimchi toast. En voor de snelle trek heeft de take-away naast topkoffie heerlijke lekkernijen voor uit het knuistje.
- Take Five Espressobar: geen poespas bij Take Five, maar gewoon een fijne spot om even neer te ploffen en je must-visit lijstje te sorteren. De koffiebonen van Take Five komen trouwens van De Witte Zwaan, een rasechte Gentse roosterij.
- Alix – Table & Jardin d’Amis: tot en met november eet je hier idyllisch buiten onder de feesttent met heaters. Bij binnenkomst krijg je een krat, dat je in de serre kunt vullen met allerlei hartige en zoete happen. En een tweede (of derde) keer opscheppen mag, en wil je vast. Bestel ondertussen je favoriete cocktail of vino aan de bar en rollend naar huis gegarandeerd. Vanaf oktober kun je binnen aanschuiven voor al dit lekkers. Ook een goede plek voor diner overigens.
- Cafe Theatre: de naam verklapt het al: dit was ooit een theater – nu een sjiek restaurant. Van alles to-share, goede wijnen en een fijne sfeer. Tip: begin met de dim sum – die is mega.
- Portus Ganda: huur een bootje bij de haven Portus Ganda en tuf zelf door Gent.
- Museum S.M.A.K.: ga naar dit museum voor een portie hedendaagse kunst.
- Belforttoren: om het overzicht te bewaren, wil je Gent ook zeker van bovenaf zien. Loop de Belforttoren helemaal naar boven en je hebt een prachtige 360 view over heel Gent. Je kijkt hier ook naar de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen, Burcht Gravenstijn.
- St. Peter’s Abbey Chateau: middeleeuwse abdij inclusief wijngaard. Pak een picknickmand en kies een mooi plekje uit. Salut!
- Bookz&Booze: Dit concept is te gek. Eigenlijk zegt de naam het al: elk boek gaat gepaard met een dranksoort die bij het boek past, en dat kunnen allerlei redenen zijn: denk aan de titel van het boek dat matcht met de naam van de fles. Of de kleur en vorm van de fles past bij de kaft van het boek. Of je vindt een boek waar de hoofdrolspeler de hele dag merlot drinkt, en dan match je een.. juist. Sip & read: we like!
- Ona: Een door kaarsen verlichte, organic wijnbar – je kunt hier ook tastings doen.
- Edelrot: een no nonsense & good music bar. Wijnen en bieren. Tip: iedere zondag is Zure Zondag en zetten ze zure bieren, ferments, hybrids en blends in de schijnwerpers.
- Win: Oesters en bubbels, need we say more?
- De Blauwe Kiosk op de Kouter: Deze knusse (en tegelijkertijd chique) aperobar serveert ieder weekend de hele dag door oesters en champagne.
- Cafe ’t Kanon: old school Italian classy vibes. Natuurwijn. Heerlijk vol terras. Heerlijk uitzicht, perfect om mensen te kijken.
- Gigi over the top dining: bij Gigi in Gent is ‘over the top’ een understatement. Deze culinaire hotspot tilt dineren naar een hoger niveau met extravagant gedecoreerde gerechten die smaken zoals ze eruitzien.
- Restaurant Faim Fatale: ook wel ‘dodelijke honger’. Nou, we kunnen vertellen dat je dit na het eten niet meer hebt. Je eet hier vier- of vijfgangen met bijpassende wijnen. Geen keuzestress, ook wel eens lekker. Het huiselijke sfeertje en de aardige bediening maken het plaatje helemaal af. Go, go go!
Als we dan toch heel België doorkruisen, waarom niet even doorsteken naar Frankrijk? Lille, of Rijsel, is dankzij die razendsnelle treinverbinding absoluut te doen. Net over de Franse grens en dus een echte winnaar (denk: beter weer, joie de vivre, en verbazingwekkend goed eten en drinken). De allerleukste spots om te bezoeken, et voilà.
Er valt in Lille nog heel wat te winnen op het gebied van betaalbare, leuke, fijne, mooie hotels. Werp vooral een blik op het Airbnb aanbod en anders raden we voor short term rental aan:
- Little Suites: online boeken zoals bij een hotel, maar privé lofts in en rond Lille, zonder persoonlijk contact met de verhuurder. Prijzen zijn afhankelijk van het appartement: er zijn er vier en allemaal zijn ze licht en eenvoudig maar smaakvol en van de prima prijzen.
Stel je wil toch graag in een hotel wil slapen, ga dan voor:
- Clarance Hotel Lille: verborgen in het charmante oude centrum van Lille, vind je Clarance Hotel, een boetiek parel waar luxe en geschiedenis samensmelten. Dit prachtig gerestaureerde 18e-eeuwse herenhuis is op loopafstand van het centrum, maar in een rustige straat, dus geen herrie van het verkeer in de stad. De kamers zijn ruim en licht, sjiek met veel wit- en zwarttinten. Absolute favoriete plek van het hotel is de kleine, groene binnentuin.
- Wally’s Coffee: de hippe koffie-scene heeft ook Lille bereikt en Wally’s Coffee is het bewijs. Maar er is meer: een freakshake bijvoorbeeld, en heerlijke taarten, uitgebreide brunch en natuurlijk een goeie bak koffie. Je kunt hier ook leuke rieten tassen en manden kopen.
- Coffee Makers: Vraag een Lille-nees, Lillenaar, Rijselaar, afijn, iemand uit Lille, waar de beste koffie van de stad geschonken wordt, en het antwoord zal Coffee Makers zijn. Niet in de (oude) binnenstad en daardoor wellicht ook juist de plek waar de locals te vinden zijn.
- Patisserie Maison Meert: niet voor niets een klassieker en al jaren een onvervalste aanrader voor zoet en thee: Patisserie Meert. Niet gaan = jezelf tekort doen. Afhalen kan, maar even gaan zitten is nog beter.
- Le Taudis: hier scoor je niet alleen de mooiste vintage, design en geupcyclede meubels, maar kun je ook terecht voor het zeefdrukken van je eigen designs. Dit atelier inclusief de meubels in de verkoop zijn ook te huur voor fotoshoots en andere creatieve uitspattingen. Even kijken de dag zelf of je welkom bent dus.
- La Clairiere: ten eerste omdat ze hier weten dat het interieur prima en leuk is, ten tweede omdat er vegan gerechten op de kaart staan, en ten derde omdat je er echtechtecht lekker tafelt. Wat zeggen we?! De volledige kaart is vegan en dierlijke producten zijn nergens te vinden. Behalve uitzonderingen: hondjes mogen mee. Lief!
- Tigermilk: hallo groen-roze picture perfect Mexicaanse vriendin in Lille! Of nou ja, Mexicaans… Fresh and vibrant flavours of Latin America, zeggen de Tigermilkers in Lille er zelf over. Ook goed. Want lekker is het er, knus en gezellig ook (en hoe), de porties zijn steevast mollig (want je krijgt honger van slenteren door nieuwe steden, dat snappen ze hier) en eigenlijk is het gewoon zo’n vaste no brainer when in town. Beetje girly, maar dat kan het hebben.
- La Luck: spelletje, iemand? Dit is me toch een leuk concept waarvan we direct willen dat iemand het naar Amsterdam kopieert: spelletjes restaurant La Luck in Lille. Ja, we weten ook wel dat er volop cafés zijn met een spelletjeskast, heus leuk, maar La Luck doet er nog een flinke stap bovenop! Alles draait om spelletjes en het personeel doet vrolijk mee; de sommeliers van het spel noemen ze zichzelf. Van een oldskool bordspel tot van die spellen die je aan het denken zetten (en laten reflecteren). De looks van La Luck Lille? Die zijn van het kaliber bruin cafe met een dot industriële lampen enzo. Niks mis mee (maar ook niet per se om over naar huis te schrijven). Hetzelfde geldt voor het eten. Maar de sfeer is goed, en daar gaat het om!
- La Piscine – Musée d’Art et d’Industrie: een museum gehuisvest in een pracht van een art-deco zwembad uit 1930 in Roubaix, net iets buiten Lille. De echo’s van geplons hebben plaatsgemaakt voor met name beelden en sculpturen die de voormalige zwemhal sieren. Zwemkleding niet nodig, alleen een waarderend oog voor kunst!
- Britney: zowel bij toeristen als locals een hit. Hier geen kleine liflafjes en kleine hoeveelheden die we vaker zien bij trendy foodsharing concepten, maar flinke porties. De gerechten staan ter display op gezellige gekleurde kartonnen aan de muur. Oh, en ze hebben altijd een Mystery Dish. Spannend!
- Le Bloempot: Een oude bekende, maar nog steeds met stip favoriet: Le Bloempot, niet voor niets opgenomen in de Michelin Gids. De omgeving van Lille vind je terug op je bord: een beetje ruig, met wat delicate randjes. Echt goed eten, en een pracht van een sjiek industriële inrichting, om door een ringetje te halen.
- La Bellezza: dé plek voor Italiaans in Lille. En ja, we weten het, when in Rome… Maar soms kun je het niet laten en is de pasta en pizza craving te groot, en dan is dit dé spot om ze te verorberen. Plus, de looks zijn eigenlijk ook al reden genoeg om te gaan.
- Bistrot Brigand: na een aantal jaren te hebben gekookt in Parijs, is chef Florine teruggekeerd naar haar roots. De keuken van Florine ademt passie voor lokaal en kwaliteit. Ze haalt inspiratie uit de chefs waarmee ze heeft gewerkt en de reizen die ze heeft gemaakt. Het drankaanbod is ook net een beetje anders dan anders, en dat geldt zowel voor de bieren, (natuur)wijnen en cocktails.