België11 oktober 2019, door Margaux van der Mieden

Het leukste van Oostende

België, 11 oktober 2019, door Margaux van der Mieden

Het leukste van Oostende

We 'doen' hier bij Bart regelmatig een België weekend. Of midweek. Of week. Of gewoon een dag. Omdat het toch altijd een beetje als vakantie vieren voelt, zo tussen de (altijd net iets stijlvollere) vriendelijke, bourgondische Belgen. Mogen we kiezen (en dat mogen we), dan gaan we naar de Vlaamse kust. Oostende in dit geval. Een industriestad aan de zee, het beste van twee werelden. Afijn, Oostende heeft het écht: van strand tot aan leukste restaurants. Onze favorieten? Schrijf je mee?

Upstairs Hotel Oostende

Upstairs Hotel Oostende

Ja natuurlijk moet je ook slapen als je een weekendje weg gaat, dus daar beginnen we mee. Want when life gives you Oostende, dan doe je er goed aan om een kamer te boeken bij wat ons betreft absoluut het allerleukste en coolste hotel van de stad is: Upstairs Hotel. Het hotel huist in een markant pand: zwart en hoog is het, en dat valt uit de toon. A good thing hoor, absoluut. Normaal zien we al genoeg. Het Upstairs Hotel is wat je noemt ‘urban’, grootstedelijk en tof dus, vrij vertaald, en doet denken aan het Meatpacking District in New York. Een creatief hotel is het ook: zo zit er bijvoorbeeld een glijbaan midden in het hotel. Omdat het kan. Waar absoluut niet meegespeeld wordt, is het ontbijt: het ontbijtbuffet is erg uitgebreid en meer dan goed! Kortom: een industrieel-cool hotel op twee keer struikelen v an de zee?

Upstairs Hotel

Restaurant Passe-Vite Oostende

Restaurant Passe-Vite Oostende

Restaurant Passe-Vite in Oostende is een frisse en cleane zaak. Precies waar je zomaar heel erg veel zin in kunt hebben tijdens een fris en clean uitwaai-weekend aan de Vlaamse kust. Het menu matcht met de looks van de zaak: het gros van de gerechten zijn gezond en poespas-loos lekker. Bij je verse muntthee krijg je een flesje oranje bloesemsiroop – hoe leuk! Zegt je niks? Dat is siroop die ruikt naar parfum en een onwijs lekkere toevoeging aan je thee. Lunchtip hoor, go go go!

Passe-Vite

De Familie Jansen

De Familie Jansen

Een van de leukste adressen aan de Belgische kust moet De Familie Jansen zijn. Aan de Oostendse Kapucijnenstraat is deze oergezellige zaak een verademing tussen alle traditionele tearooms. Informeel en gezellig in een lokaal in huiskamerstijl, met aan de muur werk van jonge schilders en fotografen en een uitbaatster met een eeuwige glimlach, zo lijkt het. Doe eens gek en bestel een kokoslimoentje (laat je maar verrassen, het is het waard) of een chocochili: een cappuccino op basis van limoen en kokosmelk of een pure chocolademelk. De latte art krijg je erbij. Ook gratis en o zo zoet: de babycino.

De Familie Jansen

Sanseveria Oostende

Sanseveria Oostende

Sanseveria in het immer leuke Brugge is al sinds jaar en dag een must in die stad. Een prima reden om dat verhaal nog eens dunnetjes over te doen. Dat gebeurde en Oostende werd de plek. Dit is een bagel paradijs waar je u tegen zegt. Favoriet? De ruby, een bagel met appel, gebakken spek, gesmolten brie en walnoot. Of de Lucy, lekker traditioneel met geitenkaas en zalm. Vinden doe je ze in de Wittenonnestraat op nummer 36 waar je, olé, ook de B&B van de eigenaren vindt.

Sanseveria Oostende

Restaurant Zaz Cuisine Oostende

Restaurant Zaz Cuisine Oostende

Vers van de pers in Oostende! ZAZ Cuisine is op het moment van schrijven echt pas nét open (dat moment van schrijven is oktober 2019). En ZAZ Cuisine doet precies wat een zaak anno nu behoort te doen: een knap interieur met (watertanden!) marmerlook muren, stalen kozijnen in contrasterend zwart in combinatie met zalmroze, aaibare stoelen. Check check check! Op tafel? Van alles! Maar vooral vis (en laten we daar nou net dol op zijn). Zaz Cuisine haalt het gros van de ingrediënten die op tafel komt uit de zee (die is immers maar een paar meter verderop), en ook de rest komt uit de buurt. Zoals de thee bijvoorbeeld: die wordt speciaal voor ZAZ Cuisine gemaakt door de kruidenwinkel om de hoek.

Zaz Cuisine 

Lizette Oostende

Lizette Oostende

Hallo positive vibes all over the place! Wandelen we binnen bij Lizette  in Oostende, worden we verwelkomd door minimaal zes glimlachen. En die gaan van van oor tot oor. En dan heb je ons he. Al moeten we zeggen dat, zelfs al willen we kritisch zijn, het eten op zich ook nog eens gewoon heel erg goed is. Wij hadden een pompoen-wortel-zoet-aardappel-kokos-soepje. LEKKER! Als klap op de vuurpijl heeft Lizette alleen mensen met een beperking in dienst. Kortom: op zoek naar de gunfactor in Oostende? Lizette it is.

Lizette

The Crystal Ship wandeling

The Crystal Ship wandeling

Natuurlijk eten en drinken we ons met liefde een route door de stad, maar om op adem te komen is een dotje cultuur snuiven wel prettig. Dat kan verdomd goed in Oostende: er zijn maar liefst 57 meer of minder verstopte plekken in de stad met de mooiste muurschilderingen. Verrassing! Kunstenaars van over de hele wereld hebben in Oostende hun signature achtergelaten op willekeurige muren. Door middel van een kaart kun je deze stadskunst opsporen. Vind je kaart lezen lastig? Je kunt ook Facebook Messenger gebruiken als gids. Ha! De chatbot geeft niet enkel routeaanwijzingen maar zorgt aan de hand van tekst, foto en video ook voor inhoudelijke info over de verschillende werken. De tour is hartstikke gratis en start bij het infokantoor van Toerisme Oostende vzw.

The Crystal Ship wandeling

Resto Vito

Resto Vito

What’s in a name! Het hart van team Bart gaat natuuuurlijk sneller kloppen bij Resto Vito (het zoontje van Maartje, Barts Boekje founder, kreeg deze ras-Siciliaanse naam). Resto Vito is Oostende in een snoeperige Italiaan van Vito Centomani in de gezellige Christinastraat. Geen Siciliaanse keuken, maar die vanuit Puglia, die andere prachtige Italiaanse streek in Zuidoost-Italië. Alles vers en de lang houdbare zaken komen rechtstreeks vanuit Puglia. De ontvangst van Vito en zijn team is meer dan vriendelijk en de gerechten subliem. Een Oostendse lieveling, al zijn we dus, zoals gezegd, een tikkie bevooroordeeld… Maar toch: ga maar! Je gaat genieten. Beloofd.

Resto Vito

Aperitivo Bar

Aperitivo Bar

Een topplek voor een borrel met een cocktail in de hand! Bestel een bord antipasti: dan krijg je  een plankje met lekkere worst, dips, kazen en nog meer lekkers.

Aperitivo Bar

Mu.ZEE

Mu.ZEE

We hadden al gezegd what the place to be is op het gebied van cultuursnuiven, en stuurden we je daar de paden op en de lanen in, wil je als het weer tegenzit waarschijnlijk best schuilen (voor een paar uur) bij het Kunstmuseum aan Zee, afgekort Mu.ZEE. Het museum toont moderne en hedendaagse beeldende kunst in Oostende en is een feestje.

Mu.Zee

Muccka Oostende

Muccka Oostende

Niet moeilijk doen als het gemakkelijk kan, dat is het motto van Muccka. Dat wil zeggen: als het gemakkelijk én goed kan. Want dan krijg je het beste comfortfood. Daar zeggen de eigenaren zelf over: “We hebben een passie voor heerlijk eten, bereid op een ‘no-nonsense’ manier. Wij willen je laten genieten met een van onze zorgvuldig geselecteerde bieren of wijnen. Echt comfortfood om te delen met je vrienden in een authentiek kader”. Niks meer aan doen als je het ons vraagt. Namaste!

Muccka