16 december 2021, door Esmée Rebel

De lekkerste oliebollen van Amsterdam (maar echt)

16 december 2021, door Esmée Rebel

De lekkerste oliebollen van Amsterdam (maar echt)

Oliebollen. De gebakkramen lijken ieder jaar weer eerder op het straatbeeld te verschijnen. Ons hoor je niet klagen, deze typische Nederlandse delicatesse – onze oud&nieuw traditie - is voedzaam (perfecte vette hap om op te feesten) en, nog belangrijker, vooral heel erg lekker met een dikke wolk poedersuiker er bovenop. Maar de ene bol is de ander niet. Met zo’n zes ingrediënten en wat olie om in te bakken, lijkt het maken van oliebollen appeltje-eitje. Niets is minder waar...

 

Het bakken van de lekkerste bol, daar gaat nogal wat expertise aan vooraf. Voor de perfecte oliebol moet het beslag juist bereid zijn en op precieze wijze gebakken worden om voor het perfecte resultaat te gaan: niet te vet/zompig/droog/kleverig/taai. We want een bolletje (stiekem 't liefst van favoriet: de Bakkerszonen) met licht goudbruine kleur en smeuïge vulling. Gevuld - met rozijnen en krenten - of blind (zo heet dat in bakkerstaal: een oliebol zonder krenten) en niet te vergeten: poedersuiker. Heel veel poedersuiker.

De Bakkerszonen

De Bakkerszonen

Krokant van buiten, check. Lekker luchtig, check. Niet vet, check. En ook de smaak is – je raadt het al – check! De oliebollen van de Bakkerszonen zijn precies zoals we ze willen hebben. Hoe kan het ook anders bij twee échte bakkerszonen. Eigenaren Martijn en Johan zijn 1) zonen van bakkers, 2) gepassioneerd over het bakkersvak én 3) volgens eigen – en die van hun vaders – receptuur aan het bakken geslagen. Van zuurdesembrood en croissants tot taartjes en de niet-te-missen oliebollen: alles is lekker! Het geheim? Wat de mannen verkopen, is ook daadwerkelijk zelf in de bakkerij (klaar)gemaakt. Denk aan het toeren (uitrollen en invouwen) van croissantdeeg, malen van (volkoren)meel en de zelf doorontwikkelde receptuur van de oliebollen.

Oké, maar waarom halen wij – en jij straks ook, als je het nog niet deed – hier onze oliebollen? Elke dag worden de goudbruine oliebollen vers en met plezier gebakken. Daarbij komt het feit dat ze gewoon de allerlekkerste zijn. ‘Oh durven jullie dat zo te zeggen?’ Ja, durven wij, want menig (lees: elke) klant keert jaarlijks terug naar de Bakkerszonen. Ook is de bakkerij al eerder bekroond als de allerlekkerste oliebollenbakker. Ga jij voor gevulde oliebollen met krenten en rozijnen of oliebollen zonder?

Extra fijn: voor zo’n lekker bolletje kun je langs één van de drie (!) locaties in Amsterdam (Noord, Oost en Centrum) gaan. Enne als je er toch bent, vergeet dan niet een appelbeignet – met extra dikke appelschijf en amandelbitterkoekjes spijs – mee te nemen. Wil je zeker zijn van de allerlekkerste oliebollen, appelbeignets en appelflappen dit jaar? Bestel ze dan alvast via www.debakkerszonen.nl

Mosveld 113 (Noord) / Beukenplein 8 (Oost) / Roetersstraat 21 (Centrum)

Hartog’s Volkoren

Hartog’s Volkoren

Wat is hét teken van een goedlopende zaak? Rijen voor de deur. En die staan er, altijd. Voor de deur van Hartog’s Volkoren op de Wibautstraat is het druk. Niet alleen voor het befaamde brood van deze bakkerij, óók voor de oliebollen. En deze zijn nét wat anders dan normaal. De oliebollen zijn namelijk van volkoren beslag. Nee, dat proeft niet naar een gefrituurde boterham. Ja, ze zijn superlekker. Hup, naar Oost en smullen maar!

Wibautstraat 77

Tuincentrum Osdorp

Tuincentrum Osdorp

Een tripje naar dit zo geweldige tuincentrum in Osdorp is ieder jaar rond de feestdagen een echte aanrader. Hier wordt de winkel iedere keer opnieuw ingericht met kerstlichtjes tot aan het plafond, stap je in een ski-lift om een rondje te maken met uitzicht over het Kerstdorp én kun je ook hele lekkere oliebollen scoren. De oliebollenkraam voor de deur van het tuincentrum geeft ons weer een excuus om even langs te gaan voor ‘de plantjes’. Oja, psst die oliebollen kun je er bijna het hele jaar bemachtigen.

Osdorperweg 247

Bakkerij Ad Straathof

Bakkerij Ad Straathof

Iedere dag vers gebakken. Weet je hoe dat smaakt? Enorm lekker! Op de altijd gezellige Ten Katemarkt vind je Bakkerij Ad Straathof. Sinds 1945 (!) kun je bij deze familiebakker binnenwandelen voor een oliebolletje of twee, drie, vier..

Ten Katestraat 21

Hollandse Gebakkraam Reigerbos

Hollandse Gebakkraam Reigerbos

Frisse smaak en lekker krokant. Dat zijn de bollen van Hollandse Gebakkraam Reigerbos. Geheel volgens oud familierecept worden de oliebollen gemaakt, en dat is om te smullen. Mocht je in de buurt zijn, moet je hier zeker een oliebol (of hele zak) meenemen. Je zal er geen spijt van krijgen.

Je vindt de kraam aan de Renswoudestraat bij winkelcentrum Reigerbos (Zuid-Oost)

 

 

Crisp's Betere Bollen Bezorging

Crisp's Betere Bollen Bezorging

Geen tijd om in de rij te staan bij de oliebollenkraam? No worries! Bij Crisp – dé supermarkt-app voor knettervers eten – hebben ze er wat op gevonden. De naam? Betere Bollen Bezorging. Op oudjaarsdag brengt Crisp op elektrische bakfietsen de bollen van Hartog’s Volkoren langs bij Amsterdammers. Met een zak vol betere bollen én natuurlijk de beste wensen voor ‘t nieuwe jaar staat de snelservice voor de deur. Zonder gedoe genieten van zo’n volkorenbolletje is de perfecte afsluiter van 2021, nietwaar?

Woon je nou niet in Mokum, dan kun je de Hartog’s bollen per vijf bestellen in de Crisp-app. Yay!