Duurzame desembakkerij Fort Negen in Amsterdam

Duurzame desembakkerij Fort Negen in Amsterdam

Als we over een échte Echte Bakker spreken, dan hebben we het over Fort Negen. Deze nieuwe bakkerij In Amsterdam West van Maarten Langeslag is namelijk puur vakmanschap. En ja, dat weten we nu al. De beste man wil met deze biologische en duurzame bakker namelijk laten zien dat het ook anders kan. Want waarom niet terug naar een bakkerij zoals je die vroeger had? Zo'n bakker waar je het warme brood zo in je handen krijgt en er eigenlijk niet vanaf kan blijven onderweg naar huis? Juist. Zo eentje. Die willen we weer. O, en Maarten, mogen we dan ook weer, net als vroeger, op de pof betalen?

 

 

Was het de geur die ons van verreweg bij Fort Negen naar binnen lokte? De geur, die bij binnenkomst licht in je neus prikkelt, zó vers wordt alles onder je neus gebakken. Diep in Amsterdam West nam deze turquoise gekleurde bakkerij zijn intrek aan de Jan Evertsenstraat. Hier vliegen de warme broodjes inmiddels over de toonbank en staan er ‘s morgens rijen dik voor de deur, in de hoop een -knapperig van buiten, maar warm en zacht van binnen- zuurdesembroodje te scoren.

Fort Negen

Fort Negen

De bakkerij bezorgde voorheen alleen aan restaurants en horeca (kijk, daarom weten we dat het goed is) maar door corona (what’s new) moest er ook voor Fort Negen een andere oplossing verzonnen worden – en snel een beetje – om toch hun overheerlijke brood aan de man te kunnen brengen. Dat lukte: de focus ligt nu op particulieren. Dat wilden ze eigenlijk al langer doen dus hé, it’s a win! Fort Negen is een beetje opstandig en pakt de boel volledig op eigen wijze aan. De lekkere transparante zaak bakt de broden af waar je bij staat. Je kan zo de met bloem bestrooide werkbanken (inclusief de met bloem bestrooide bakkers), ronkende machines en opstijgende broden in de oven zien. Daar is over nagedacht, de luitjes van Fort Negen dachten het volk nog eens wat bij te brengen door te laten zien hoe het bakkersvak in zijn werking gaat. Terwijl je op je broodje wacht, kun je een deel van dit proces bijwonen. Échte bakkers, zoals die van Fort Negen, hebben liefde voor the original craft. Ofwel bakken, maar dan van graankorrel tot het eindproduct: het gewenste knapperigevanbuiten-zachtvanbinnen, ontstaat immers niet zomaar. Daar is de liefde in gekneed en is passie doorheen gemengd.

Knap vak, dat bakkersberoep – zeker wanneer we als consument steeds wat beters verwachten. Hierbij de beste bakkers van Amsterdam.

Oh en als we nu toch bezig zijn. We hebben ook de leukste patisseriezaken van Amsterdam op een rijtje gezet!

Fort Negen steekt het bakken van brood in een ander jasje. Zuurdesembrood wordt hier 26 uur lang gerezen (ja je leest het goed, da’s lang!) voor extra luchtigheid, smaakontwikkeling en de goede verteerbaarheid. Plus: bij de nog-net-niet-open-bakkerij bakken ze voor je ogen al die broden, taartjes en croissants. Super vers alles mee naar huis. Lekkerder kan niet.

We vinden het ge-wel-dig hoe creatief Fort Negen is met het realiseren van deze prachtige duurzame bakkerij. Komt ie: via een crowdlending campagne kunnen ze in het najaar de deuren openen. Mensen kunnen geld lenen aan de bakkerij zodat ze al hun materialen en gereedschap kunnen aanschaffen. En wat krijgen de mensen er voor terug? Terugbetaalde rente en cadeaus rechtstreeks vanuit de bakkerij. Denk hierbij aan gratis brood of een workshop. Een bakkerij voor en door de gemeenschap dus. We already love it!

 

Fort Negen