Nederland, Amsterdam27 april 2023, door Teun Tielen

Wining & dining bij Italiaans restaurant OTTO VOLANTE aan de Overtoom in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 27 april 2023, door Teun Tielen

Wining & dining bij Italiaans restaurant OTTO VOLANTE aan de Overtoom in Amsterdam

Wining & dining, daar zijn we altijd wel voor te porren. Aan de Amsterdamse Overtoom doen we dat maar al te graag bij OTTO VOLANTE. Goed eten, goede wijn en goede service; veel meer heeft een mens niet nodig. Bij OTTO ga je aan tafel met het idee om niet snel weer op te staan. Niet dat je dat zou willen. Voor een vier- of vijfgangen menu met bijpassende wijnen zouden we zelfs met een houten kruk tevreden zijn. Niet dat dat bij onze OTTO het geval is hoor, maar je snapt het punt.

(ps. in de titel lees je 'Italiaans restaurant OTTO VOLANTE', en dat klopt, maar weet dat we het hier niet hebben over just another Italian restaurant - nee joh! Lees maar verder)

OTTO VOLANTE, Amsterdam

OTTO VOLANTE, Amsterdam

Bij OTTO is het niet Otto, maar Riccardo Russo die aan het roer staat. De Italiaanse chef studeerde enologie in ItaliĆ« en is lang sommelier geweest maar kon het niet laten om uiteindelijk de keuken in te duiken. Hij heeft een paar jaar zijn eigen restaurant gehad in het kunstenaarsdorpje Pietrasanta. Vervolgens verhuisde hij naar Nederland en kwam hij terecht bij Daalder en Guts & Glory. Een aantal jaar later zette hij samen met Paul en Anke (van Glou Glou) Bar Centraal op en uiteindelijk was het tijd voor zijn eigen plek, dat werd dus OTTO. Wijn speelt nog steeds een belangrijke rol. Riccardo’s partner Odile van der Weele importeert zelf wijn met haar bedrijf Winestories. Dat verklaart waarom er ruim 300(!) natuurwijnen op de kaart staan.

In OTTO’s tuin groeien en bloeien volop kruiden en eetbare bloemen. Naast de ‘standaard’ kruiden als rozemarijn, tijm en laurier, groeit er ook een grote verveine plant die niet alleen voor thee maar ook voor desserts en kombucha wordt gebruikt. Inderdaad, zelfs de kombucha maakt Riccardo zelf. In de tuin staat namelijk een schuur waar Riccardo erop los fermenteert om zelf kombucha, miso, kimchi en pruimenlikeur te maken. Lokaler ga je het niet vinden. Bij OTTO VOLANTE kun je elke dag van de week aanschuiven voor een borrel of een vier- of vijfgangen menu. Dat menu wisselt maandelijks maar bestaat vrijwel altijd uit lokale groenten met duurzaam gevangen vis en biologisch vlees, al is het ook mogelijk om vegan te eten. Liever zelf bepalen wat je op je bordje krijgt? Op woensdag en donderdag kun je ook een aantal gerechten van de kaart bestellen.

OTTO VOLANTE