Nederland, Limburg6 april 2023, door Bo Peters

Een lentewandeling met een goed glas wijn: bij de Belaeving in Limburg (Helden) vind je het

Nederland, Limburg, 6 april 2023, door Bo Peters

Een lentewandeling met een goed glas wijn: bij de Belaeving in Limburg (Helden) vind je het

Midden – echt middenmidden – in de bossen van natuurgebied Gruise Epper ligt restaurant enwijngaard De Belaeving. Jup, met ae. Want: Limburgs. Het betekent simpelweg, oké een béétje een open deur dit, de beleving. Dat het een beleving is, dat is echter zeker, want waar oh waar vind je die puike combinatie van sporten (dat vinden we wandelen ook, heus) en wijn drinken van een eigen wijngaard nou beter dan in de Limburgse natuur. Niet op veel plekken in ons geliefde landje, dus gogogo naar Noord-Limburg (Helden).

De Belaeving in Limburg (Helden)

De Belaeving in Limburg (Helden)

Met of zonder jas naar buiten –  dat blijft de vraag tijdens de lente in Nederland – en de hort op: heerlijk. Op ontdekking. Wandelend de omgeving verkennen en ondertussen genieten van rust en wat fluitende vogeltjes. In het natuurgebied Gruise Epper kan het. Van kleine kronkel- en kruip-door-sluip-door paadjes tot aan uitgestrekte wit goud (a.k.a. asperges) velden zijn hier te vinden. Dat witte goud kun je in het seizoen (april t/m eind juni) zo direct kopen bij de teler, houden we van.

 

Ná je wandeling strijk je het liefste neer op het terras – hoewel het binnen ook knus en kneuterig is rond de open haard – van de Belaeving voor wijn, een lunch of diner. Met je snoet in de zon en omringd door wijngaarden. Niets lekkerder dan een goed glas wijn na een flinke wandeling. Ultiem genieten bij dat lente weer. Via het bos passeer je een klein kapelletje –  dus steek een kaarsje aan – en eindig je bij de Belaeving. Ze serveren hier simpele maar lekkere gerechten, zoals een clubsandwich zalm (met zoete aardappelfrietjes, jum) of, natuurlijk, een kop aspergesoep. Geen sjiek gedoe, maar oprecht lekker eten door de goede ingrediënten die ze gebruiken. Uiteraard kies je on the side voor een glas wijn uit eigen wijngaard. Ze hebben gekozen voor het maken van wijnen op basis van Spaanse, Duitse en Franse druivenrassen. Met een uniek concept, want deze druiven hebben veel zon nodig. Niet altijd voorhanden in ons kikkerlandje. Dus zijn ze gestart met het aanplanten in een oude rozenkas in 2015. En dat dit goed gelukt is, dat is zeker. Favoriet? De Chardonnay: wit en vol, zomerse bloemen en een lichte citrushint. Hebben we ons laten vertellen.

Bij de Belaeving hebben ze ook gedacht aan de koters. Naast het restaurant ligt een heerlijke natuurspeelplek voor kinderen. Iedereen blij. De mensen bij de Belaeving zijn enorm vriendelijk en lief, die Limburgse gastvrijheid hè, dus wie weet blijf je hier nog wat langer plakken.