De leukste wijnbars in Amsterdam

De leukste wijnbars in Amsterdam

Waren er voorheen echt wel wat wijnbarretjes te vinden in Amsterdam, slaan ze ons as we speak om de oren. Niet dat we klagen hoor! Allerminst. Laat maar doorkomen. Maar waar begin je, dat is de vraag die er toe doet. Waar gaan we de eerste fles ontkurken (en de volgende, en de volgende, en die daarna...)? Vandaar een overzicht, wel zo handig: de leukste wijnbars in Amsterdam.

Voor de leukste wijngaarden van Nederland klik je hier.

Oocker Amsterdam

Oocker Amsterdam

Je bent de eerste niet die het Amsterdamse Frederiksplein heel hard voorbij stuift; immers, wat heb je op dit drukke knooppunt te zoeken? Mis! Kijk uit naar wijnbar en restaurant Oocker Amsterdam. Het ligt er natuurlijk een beetje aan van welke kant je komt, maar een beetje verstopt ‘achter’ het Frederiksplein, naast de Albert Heijn, vind je deze topper. De zaak wordt gerund door mannen die werkten bij o.a. The Lobby, Gebr. Hartering, wijnbar Shiraz en Italiaans restaurant Domenica op de Noordermarkt – stuk voor stuk favorieten in de stad. Wat ons brengt bij Oocker: kan niet mis gaan! terras voor de deur, puike wijnen op het menu en dat ‘de hele dag leuk’ sfeertje in de zaak.

beelden via @restaurantOocker

Bar Babar

Bar Babar

De Utrechtsestraat heeft er weer een nieuwe favoriet bij. Onlangs opende Bar Babar haar deuren, zo’n tent waarvan je het gevoel hebt dat ze hier al jaren thuishoren. Bij Bar Babar drink je (natuur)wijnen met lekkernijen van Amsterdamse speciaalzaken. Zo komt het brood van zuurdesembakkerij Mater aan de Ceintuurbaan, de kaas van Zuivelhoeve en de wijnen van Pieksman in Oost en Vleck in de Helmersbuurt. Eigenaren Ruben Charbon en Django Reinhart vinden het belangrijk om lokale ondernemers te helpen in deze tijd. Bij binnenkomst krijg je meteen een knus, huiskamergevoel. Een gezellige bar en invloeden van Franse bistro’s, alles is er knus.

 

Bar Babar

Mappa

Mappa

Een restaurant en (wijn)bar ineen vind je bij restaurant Mappa in de Nes, net van de Dam af. Oprecht een hidden gem, want Mappa wordt nog lang niet zo goed gevonden als dat ze eigenlijk verdienen en is zeker geen trourist trap (al vind je die daar in de buurt heus genoeg). Meer een plek waar locals en goed-zoekende toeristen komen voor een avondje borrelen en uitgebreid dineren. Italiaanse no-nonsens gerechten, vriendelijke bediening en een goede wijnkaart dus bij Mappa. Natuurlijk vind je er meer dan voldoende Italiaanse wijnen, en daar kunnen wijnsommeliers Nirvana en Sterre je alles over vertellen. Naast de Italiaanse rakkers vind je hier ook veel natuurwijnen op de kaart, en robuuste klassiekers.

Mappa

Clos

Clos

Aan het o zo leuke Beukenplein zit restaurant en wijnbar Clos. En ze hebben meer dan 100 verschillende handgemaakte wijnen op de kaart, hallelujah! Het zullen geen lullige wijnen zijn; eigenaar en wijngenie Rutger de Witte werkt zo wat zijn hele leven in de wijnindustrie: hij had een job bij Grape District en ook gaf hij aan verschillende restaurants advies over de wijnkaart. Naast wijnen kun je er ook eten, en als we Rutger mogen geloven, serveren ze de allerbeste charcuterieplank van Amsterdam. We like!

Wijnbar Paulus

Wijnbar Paulus

Paulus, de eigenaar, is letterlijk net zo’n een klein mannetje als zijn naamgenoot. Dat mogen we zeggen want die grap maakt ‘ie zelf ook. Paulus schenkt ruim in van de lekkere, originele wijnen, en serveert heerlijke happen on the side – niets te klagen. Perfect voor een Afternoon Wine. Je vindt Wijnbar Paulus in de Pijp, aan de Ceintuurbaan.

Wijnbar Paulus

Twee Prinsen

Twee Prinsen

De mannen van Café Binnenvisser zijn on a roll. Nog maar enkele jaren geleden openden ze voorgenoemd eetcafé van niveau in Amsterdam-West en dit werd direct een hit. Daarna voegde zich daar Restaurant Cornerstore in Amsterdam-Noord bij. En er mocht nog een derde avontuur bij: Café Twee Prinsen in de prachtige Prinsenstraat in het centrum. Hét café voor ontbijt tot late borrel. Dit is je typische Amsterdamse café met knap interieur en bovenal heel veel hele goede wijn én goed volk. Check heel even die wijnkast. Los van het prachtige design (willen we thuis ook), staat die kast vól met interessante wijnen. Check vooral de oranje wijn! Is een topper.

Nog meer favorieten in Amsterdam vind je hier.

Sinck Amsterdam

Sinck Amsterdam

Bij binnenkomst bij Sinck is één ding meteen duidelijk: alles draait om wijn. En laten we eerlijk zijn, daar kunnen we goed mee leven. Een heuse wijnkamer trekt direct de aandacht. In deze ruimte liggen de mooiste wijnen met smart te wachten om ontkurkt te worden. De wijnkaart is samengesteld door sommelier Sabas, acht jaar lang sommelier bij De Librije, die weet wel wat topwijnen zijn…

Lees meer over Sinck Amsterdam

Glou Glou & BAR CENTRAAL

Glou Glou & BAR CENTRAAL

Glou Glou was de eerste ‘vin natural‘ bar van Amsterdam. De zaak opende in 2015 aan de Tweede van der Helststraat in Amsterdam-Zuid (de Pijp) en sinds dag 1 zit het kleine zaakje steevast stampvol – en terecht. Want het is er zo lekker precies goed ongedwongen. En iedereen binnen gelooft stellig dat ze heus geen hoofdpijn gaan hebben de volgende dag – wat de gezelligheid ten goede komt kunnen we stellen. Met het succes van Glou Glou moest er wel een broertje komen. Nou, een grote broer werd het: BAR CENTRAAL op de hoek van de Ten Katemarkt / Bellamystraat in Oud-West. Op deze tweede locatie kun je niet alleen uit een groot aantal natuurwijnen kiezen, maar ook heerlijk eten. BAM.

Glou Glou & BAR CENTRAAL

Stevig Amsterdam

Stevig Amsterdam

De look & feel van wijnbar Stevig in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, vlakbij het Westerpark, is rood, druk en kunstig. Vrij ‘veel’, en daar moet je houden. Wij vinden het – eerlijk is eerlijk – vooral verfrissend. Eens even iets anders dan alle heus hele mooie ingetogen cafés en restaurants. Willen we het thuis ook zo? Nee. Willen we de wijnkaart, de barhappen, de playlist en de meer dan vriendelijke bediening vaker aan onze tafel? Ja! Echt een heerlijke stek, dat Stevig.

 

Stevig Amsterdam

Café Parlotte

Café Parlotte

Café Parlotte in de ó zo gezellige Westerstraat is de go to voor wanneer je inspiratie om nieuwe plekken te ontdekken – waar je gewoon even lekker, leuk een goede wijn kunt drinken – op is. Dan ben je hier altijd aan het juiste adres. Een fijne plek, een fijn glas wijn (of voor de geenwijndrinkers onder ons een pilsje), een glas champagne, oesters, charcuterie, kaas en nog meer lekkere dingen. Bij Café Parlotte dus.

Café Parlotte

Wijnbar Paskamer

Wijnbar Paskamer

Niet zomaar een prijs, maar bekroond tot ‘Wine Bar of the Year 2022’. Doen ze lekker die lui van Wijnbar Paskamer. De bijzondere wijnen zijn per glas te bestellen. Op de kaart allerlei lekkers om te delen, zoals dungesneden octopus met pimenton de la vera of buikspek met hoisin. Niet alleen advies in de beste wijnen bij de gerechten, maar ook andersom. 10 punten daarvoor.

Wijnbar Paskamer

4850

4850

Eerlijk is eerlijk. Van buiten vonden we 4850 op de Camperstraat 48-50 in Oost eerst niet de meest aantrekkelijke tent. Het zag er allemaal wel érg clean uit. Eenmaal over de drempel waren we van die Scandinavische simplicity toch wel erg gecharmeerd. Een grote lichte ruimte, volgezet met simpele zwarte, strakke tafels en stoelen, een grote industriële kast vol wijn, en in het centrum van dat alles een grote houten bar. In die kast liggen ongeveer 400 verschillende soorten wijnen, waarvan het grootste deel uit Frankrijk komt. Van donderdag tot zondag serveren ze een heerlijk diner dat per seizoen wisselt (wel even reserveren!). Op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag kun je er vanaf 09:00 ook terecht voor koffie.

4850

 

Alex + Pinard

Alex + Pinard

Ook in Oost, op de hoek van de Dapperstraat, vind je wijnbar Alex + Pinard. Hier schenken ze de lekkerste natuurwijnen en kun je tot half 11 ‘s avonds dineren (en daarna nog overgaan op de snackkaart). De menukaart bestaat uit kleine vis-, vlees- en vega gerechten die ideaal functioneren als bodem voor de wijn en perfect zijn om te delen. Er zijn oesters, er is charcuterie, er is heel veel kaas (van onze favoriet Fromagerie Abraham Kef) en meer.

Alex + Pinard

Shiraz

Shiraz

Aan de Lijnbaansgracht 267, een paar meter van het schreeuwerige Leidseplein verwijderd, zit wijnbar Shiraz. Bij Shiraz alles behalve schreeuwerigheid, het tegenovergestelde eerder: gezellig rumoer, rustig muziekje – beetje jazzy – en rust. Plof neer in een van de zachte stoelen of, maar dan moet je op tijd zijn, strijk neer op de heerlijke bank voor de open haard. Als je eenmaal je bilpartij op zo’n zitje geplant hebt, zul je niet snel weg te slaan zijn. De happen van het shared menu zijn namelijk niet te versmaden. Je likt je vingers erbij af. Letterlijk. En dan hebben we het nog niet eens over de wijn…

Shiraz

Winehouse Somm

Winehouse Somm

Winebar Somm zit op de hoek van de Baffinstraat en de Balboastraat in De Baarsjes, Amsterdam Oud-West. Waar de meeste bars een x-aantal wijnen per glas, en het gros per fles schenken, wordt hier niet moeilijk gedaan: alles kan ook per glas besteld worden. Fijn! De sfeer: huiskamergezelligheid. En niet te vergeten voor de zomer: voor de deur ligt een topterras.

Winehouse Somm

Di Vino

Di Vino

Het Italiaanse Di Vino op het hoekje van de Eerste Boomdwarsstraat en de Boomstraat in de Jordaan, schenkt keer op keer lekkere bellen met daarbij goede planken antipasti. Stilletjes in Di Vino, en stiekem elke avond druk. Alle producten komen van kleine familiebedrijven uit alle streken van Italië, families die nog met passie en volgens de lokale tradities produceren. O, en heb je grote trek: we zagen finger lickin’ good uitziende, en flink gevulde borden voorbij komen met aardappelpuree en karbonade.

Di Vino

Rayleigh & Ramsay

Rayleigh & Ramsay

Bij Rayleigh & Ramsay staan maar liefst 100 open wijnen die je zelf kunt tappen met een kaart waar je tegoed op plaatst. Je selecteert de hoeveelheid (proefglas, ½ glas of een heel glas) en proeft zo zelf de weg naar de juiste wijn voor jou. Drempelvrees is niet nodig: de deuren van Rayleigh & Ramsay staan ook wagenwijd open voor iedereen die een koffie, GT of een bier verkiest. Op de kaart staan kleinere gerechten om te delen maar ook grotere, waaronder een heerlijk malse rib eye. Perfect bij de Domaine Les Creisses die ten eerste verrukkelijk is en ten tweede staat deze ook als magnum op de kaart. Voor als je met een groepje bent of gewoon dorst hebt.

Rayleigh & Ramsay

Barrica

Barrica

Bij Barrica in Oud-West zijn het Spaanse en Italiaanse wijnen die de klok doen slaan. Met lekkere hapjes uiteraard. Denk: antipasti, charcuterie, verschillende kazen en andere kleine Spaanse en Italiaanse vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Stukje vakantie in eigen stad, dat is het idee bij Barrica. Oh, en ze hebben ook cocktails voor de liefhebber (maar eigenlijk moet je hier gewoon die lekkere wijnen proeven).

Barrica