Nederland, Amsterdam27 maart 2023, door Tessel Horsting

Nippen maar: dit zijn de leukste en lekkerste wijnproeverijen van Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 27 maart 2023, door Tessel Horsting

Nippen maar: dit zijn de leukste en lekkerste wijnproeverijen van Amsterdam

Wijn drinken doen we maar al te graag, al helemaal in onze studententijd. Op de vrijdagmiddagborrel, een avondje bijkletsen met vrienden, op het terras; genoeg redenen om de fles open te trekken. Drinken is geen probleem, maar wat weten we eigenlijk over wijnen? Wat proef en ruik je nou precies? En wat betekent de kleur van de wijn? Zo worden die glazen wijn die naar binnen worden gegoten ineens een stuk interessanter. Dus hup, op naar een wijnproeverij! Leuk voor de kennis en gezellig om te doen met familie of als cadeau met de vriendengroep. Dat gezegd hebbende, moeten we natuurlijk wel met de beste plekjes voor deze proeverijen komen. En die hebben we, de leukste en lekkerste wijnproeverijen in Amsterdam vind je hier!

Chateau Amsterdam

Chateau Amsterdam

We trappen af met Chateau Amsterdam. Chateau is de eerste Urban Winery van Nederland én de grootste van Europa, dat belooft veel goeds. De wijnen van Chateau worden in de stad gemaakt met druiven van boeren door heel Europa. Ze hebben drie soorten wijnen: Vaders, Zonen en Kleinzonen. De Vaders zijn klassieke wijnen, de Zonen verassende blends en de Kleinzonen je allemansvriend. Tijdens de tasting leer je alles van druif tot fles en de boeren waar de druiven vandaan komen. Er komen zeven wijnen aan bod, die een variatie zijn van de Vaders, Zonen en Kleinzonen. Niet onbelangrijk zijn de bites die je tijdens de proeverij kunt bestellen van het bar-menu, want trek krijg je er zeker van. De proeverij kost zo’n 30 euro per persoon.

Chateau Amsterdam

Wijnwinkel Bob

Wijnwinkel Bob

Wijnwinkel Bob is te vinden op de Elandsgracht. Bob heeft als missie om Nederlandse wijnen breder en toegankelijker te maken. Alle wijn komt van druiven die op eigen bodem groeien, ja echt waar, we hebben ook heerlijke wijnen uit ons koude kikkerlandje! Tijdens de proeverij zal je worden meegenomen langs verschillende wijnboeren in Nederland en krijg je natuurlijk verschillende wijnen te proeven die van Nederlandse bodem komen. Naast de zeven wijnen zijn er ook een aantal bites. Dit alles kost zo’n 42,50 euro en duurt ongeveer anderhalf uur. (Het kan dan wel Bob heten, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat er een Bob mee komt naar de proeverij, just saying).

Wijnwinkel Bob

De Waag

De Waag

Midden op de Nieuwmarkt vind je Restaurant De Waag. Het restaurant is gevestigd in het monumentale Waaggebouw, wat tussen 1425 en 1488 werd gebouwd als stadspoort. Naast dat je een stukje geschiedenis proeft door het gebouw, kun je er ook neerstrijken voor een high wine. Deze highwine kun je boeken met drie, vier of vijf bijpassende gerechten (en dus wijnen). Je kunt daarnaast ook kiezen uit proefglazen of volle glazen. Voor de drie wijnen en drie gerechten betaal je voor de proefglazen 34 euro en voor de volle glazen 40 euro.

De Waag

Paskamer

Paskamer

Uitgeroepen tot beste wijnbar van Nederland, dat belooft wat. De Paskamer biedt al een wijnproeverij aan vanaf vier personen waarbij je acht wijnen gaat proeven. Ze leggen van alles aan je uit: hoe je moet proeven, verschillende druivenrassen worden besproken en je kennis wordt aan het einde van de proeverij getest met een blindproeftest. De proeverij duurt ongeveer anderhalf uur en kost 34,50 euro, daarnaast kun je ook kiezen voor een proeverij met bijpassende gerechten voor 54,50 euro. Bij de Paskamer zit je hoe dan ook gebakken.

Paskamer

Paulus

Paulus

Midden in hartje Pijp, waar we zo dol op zijn, vind je wijnbar Paulus. Er heerst een huiselijke sfeer, aanschuiven doe je er zo. En ook het winetasting menu is er heel toegankelijk. Je kunt de proeverij grotendeels zelf invullen, je maakt een keuze uit welke kleur wijn je wilt drinken en Paul kiest dan een aantal mooie flessen uit. Er zijn verschillende keuzes voor hapjes, denk aan kaasplankjes, Paul’s luxe schaal, brood met dip, nootjes en meer van dat soort lekkers. Tijdens de proeverij kun je beslissen hoeveel glazen en welke hapjes je wilt. Niet te moeilijk allemaal, dat vinden we zo leuk aan Paulus.

Paulus