27 januari 2021, door Barts Boekje

Een Pannenkoekje van eigen deeg: Pancakes Amsterdam

27 januari 2021, door Barts Boekje

Een Pannenkoekje van eigen deeg: Pancakes Amsterdam

Zeg je pannenkoeken dan zeg je PANCAKES Amsterdam. Ow? Doen we dat? You don't say? Maar het is echt zo. Op de Westermarkt, Centraal Station, Zuidas, aan 't IJ en bij de 9 Straatjes vind je ze: de beste pannenkoeken van Amsterdam. Al 13 jaar.

Pancakes Amsterdam (door de hele stad goed)

Pancakes Amsterdam (door de hele stad goed)

De beslagmix komt uit een heuse molen, zo eentje van een échte bakker. Een pannenkoekje van eigen deeg noemen we dat. Over die mix hebben ze maar liefst een half jaar gesteggeld tot ie echt helemaal perfect was. De poffertjes? Eén jaar. Dan neem je het gewoon serieus, toch? Dan de verse melk van MOMA de melkman, en verse melk is eigenlijk onhandig want iedere keer moet het deeg daar weer op aangepast worden. Ze hebben de pannenkoekenpannen speciaal uit verweggistan geïmporteerd (“want pannenkoeken grill je niet die bak je”), vlees van de slager in de Pijp, de chocoladesaus is geen Nutella, en afijn, je snapt het: zo is werkelijk ieder kruimeltje pannenkoek en bijbehorend beleg met zorg uitgezocht en samengesteld.

Je hebt keuze uit Nederlandse pannenkoeken: zo’n ouderwets dun plakkaat. American Pancakes: een mooie stack van die fluffy kleine pannenkoekjes. En poffertjes… moeten we dat nog uitleggen..? Mini-pancakes! Aanraders: hartig neem je die met kaas, paddenstoelen en spek. Zoet: de American Pancakes stroopwafel en chocoladesaus (zwijmel). Óf die met yoghurt, aardbei en citroenhoning als je voor fris gaat. Poffertjes: literally any – deze zijn zo goed.

Wij willen pannenkoeken

Wij willen pannenkoeken

Waar is het misgegaan met de Nederlandse lust voor pannenkoeken? Moet alles echt vegan, gluten- en suikervrij? Mogen we niet gewoon juist af en toe eens ongegeneerd datgene eten waar we gewoon blij van worden? Wie herinnert zich wedstrijdjes pannenkoeken eten – because we do! Heerlijk juist, af en toe een kleine sugar-crash en niet getreurd, na uitvoerig onderzoek bleken de PANCAKES Amsterdam pannenkoeken slechts 285 calorietjes te bevatten. Verwaarloosbaar dus. Over alles wat je erop gooit hebben we het dan gewoon niet.
Maar niet getreurd, wil je wél vegan of glutenvrij dan kan dat natuurlijk óók gewoon.

Waar gaan we heen dan?

Waar gaan we heen dan?

PANCAKES Amsterdam – is dat niet voor toeristen en gezinnen? Nee dat is het dus juist niet – er wordt gewoon gericht op echt heus authentiek Amsterdams publiek maar we weten allemaal hoe het werkt in de binnenstad: daar komt nou wel eens een toerist en waar er eentje gaan gaan er meerderen. En zo’n locatie als de Westermarkt pal naast het Anne Frank huis is iets wat menig Amsterdammer denkt te willen vermijden. DENKT – want absolute insider tip: ga op zondagochtend, wanneer de ochtendzon net over een zingende Westerkerk heen schijnt in de binnentuin van PANCAKES Amsterdam een verse kop koffie drinken met een heerlijke pannenkoek terwijl je eventuele kinderen even uitlaat op het springkussen. Echt, het is de moeite waard.

Andere locaties we love: die aan ‘t IJ – pal aan het water, je ziet het pondje naar Noord heen en weer ploeteren – en in een ingemetselde boot onderdeel van een oud havengebouw: zo idyllisch. Volgende favo is de 9 Straatjes waar je de allereerste en meest kleine PANCAKES Amsterdam vindt met dertig zitplekken binnen en acht plekken buiten, maar wel zo authentiek als het maar kan. En tsja: de 9 Straatjes.

Heel leuk dus die PANCAKES Amsterdam. Dat, en je hebt de rest van de dag geen honger meer want man man man die pannenkoeken vullen goed.