Nederland, Zwolle12 december 2021, door Barts Boekje

Zeg je Zwolle? Dan zeg je dineren bij ‘t Pestengasthuys

Nederland, Zwolle, 12 december 2021, door Barts Boekje

Zeg je Zwolle? Dan zeg je dineren bij ‘t Pestengasthuys

Zeg je Pestengasthuys, dan weet elke blauwvinger (a.k.a: de Zwollenaren) wat je bedoelt. Een restaurant gevestigd in een statig en klein pand uit de vijtiende eeuw, precies achter de winkelstraat van Zwolle. Ooit was dit een ziekenhuis en verbonden met de verderop gelegen stadsmuur (hierin vind je de knappe b&b De Pelsertoren), maar tegenwoordig staat dit pandje helemaal vrij tussen een aantal minder knappe (sorry!) winkelpanden. De pest wordt al een paar eeuwen niet meer bestreden in dit voormalig ziekenhuis, maar goed voor je laten zorgen kun je er nog steeds. En hoe.

Pestengasthuys

Pestengasthuys

Een eeuwenoud restaurant, met (laten we eerlijk zijn) niet het meest verfijnde interieur. Denk: klassiek, donker hout, wit tafellinnen en comfortabele stoelen. Maar het eten, de wijnen en de gastvrijheid (‘wil je nog een lekker kussentje in je rug’) maken dat voor de volle 100% goed. Hoewel, valt er iets goed te maken? Wat is er mis met een beetje minder hip en een vleugje meer klassiek?

Als lid van de Euro-toques (aangesloten restaurants die enkel en alleen met duurzame, eerlijke en streekproducten werken) kun je hier klassieke gerechten op je bord verwachten. Vier keer per jaar wisselen ze hier het menu, lekker met de seizoenen mee. Echt een knap staaltje fine dining met volle smaken en stevige gerechten. Zo lezen we op het menu: een terrine van wilde snoekbaars met meiknolpiccalilly en brado schuim of een dry aged lendestuk met wonton van ossenstaart. Maar ook de vriendelijke veganist hoeft hier niet op een wortel te knagen. Dry aged en geroosterde biet met een saus van gefermenteerde rode kool doet zelfs het hart van een verstokte vleesliefhebber smelten. Bij al dit culinaire geweld sla je natuurlijk het wijnarrangement niet af.

Hiep hiep Hoera

Hiep hiep Hoera

Inmiddels bestaat het Pestengasthuys 25 jaar en daar maken ze een fijn partijtje van, want tot het einde van het jaar kun je hier kiezen voor het Jubileummenu. Geen half werk hoor: vijf gangen (tien gerechten), bijpassende wijnen, koffie, zoete zaken en als klap op de vuurpijl word je binnen de gemeente Zwolle met de taxi opgehaald én tonnetje rond en voldaan thuis gebracht. Wil je!

Pestengasthuys