Portugal, Lissabon14 juni 2024, door Romy Schouten

When in Portugal: wat is typisch Portugees eten en drinken?

Portugal, Lissabon, 14 juni 2024, door Romy Schouten

When in Portugal: wat is typisch Portugees eten en drinken?

Oh oh Portugal. Zo mooi, zo fijn, en zoveel lekker eten en drinken. Van hartige tot zoete pasteitjes, en van verfrissende tot zware wijnen, Portugal heeft heel wat lekkers om van te genieten. En likeur! Met dit lijstje geven we je tips voor op vakantie in Portugal, maar ook een paar voor thuis, voor als je niet kunt wachten. Of als je gewoon graag deze Portugese lekkernijen als een staple in huis wil hebben.

Hier vind je al onze Portugal-tips van Porto tot de Algarve, en alles daartussenin.

 

Licor Beirão: de nummer één likeur uit Portugal

Licor Beirão: de nummer één likeur uit Portugal

Nog nooit deze populaire Portuguese kruidenlikeur geproefd? De likeur is zoet en kruidig met hinten van oranjebloesem, kaneel en karamel. Hoe wordt het gemaakt? Dat mogen we niet vertellen, en weten wij en de rest van de wereld ook niet, behalve de makers zelf. Een gevalletje Coca Cola: een eeuwenoud bewaard geheim. Best gaaf!

Licor Beirão wordt in Portugal veel gedronken als aperitief of digestief, puur of met ijs, maar wordt ook toegevoegd aan cocktails. Dus naast dat het in de kast (of op tafel) staat in elk Portugees huishouden, zie je de likeur ook terug in de hipste bars van Lissabon. Maar dan natuurlijk in een cocktail. En die kun je ook gewoon thuis maken. Huppa, op naar de Gall & Gall.

Saúde (proost in het Portugees)

Saúde (proost in het Portugees)

Caipirão – Uh dat klinkt een beetje als Caipirinha? Bij de Caipirão gebruik je dus Licor Beirão in plaats van Cachaça (Braziliaanse rum). Hoe maak je het? Heel simpel: muddle limoenpartjes en een theelepel suiker in een glas. Voeg Licor Beirão toe en vul het glas met crushed ijs. Roer goed en garneer met een schijfje limoen. Easy peasy lime squeezy.

Beirão Sour – Sour, een verfrissende tegenhanger van de zoete likeur. Gooi de Beirão, vers citroensap, een scheutje suikersiroop en een eiwit in een shaker met ijs. Goed schudden en zeef in een cocktailglas. Een schijfje citroen erbij, en drinken maar!

Puur – Simpel weg goed en krachtig. Flinke hand ijs in je glas (of zonder ijs mag ook), en schenken maar met de Beirão. Het is een klassieker, daarom is ‘ie ook zo goed. Tip: voeg een klein beetje vers citroensap toe, en een schijfje citroen.

Gewoon te koop bij de Gall & Gall

Lissabon

Lissabon

Monsantos Open Air – Psst, niet aan te veel mensen vertellen hoor. Dit is nog zo’n onontdekte parel in Lissabon. In de garden vind je live muziek concerten, ook is er een restaurant en nachtclub in het Monsanto Park. Hier drink je Beirão als shot of als aperitivo.

Restaurant Brilhante – zin in een rustigere en fancy setting? Ga dan naar Restaurant Brilhante. Hier vind je klassieke gerechten zoals foie gras en zeebaars beurre blanc. Een tikkeltje Frans, Spaans en Portugees. Heerlijk, die klassiekers, en ook hier staat Licor Beirão op de drankenkaart.

Port

Port

Nog zo’n Portugese drank is port. Maar wat is dat nou eigenlijk? Een Portugese wijn, maar om deze tijdens de lange zeereis goed te houden voegde ze er brandewijn aan toe om het langer houdbaar te houden. Slim hoor, en lekker. Nu wordt het niet meer gedronken op zee, maar geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn rondom het avondeten.

Waarom heet het nou port? De druiven worden namelijk niet verbouwd in Porto, maar omdat Porto de grote havenstad aan zee was (en nog steeds is), hebben ze het naar de stad vernoemd. Leer je ook nog eens wat! Dus portwijn drink je nergens beter dan in Porto.

Porto

Porto

The Royal Cocktail Club – Om in de cocktailsferen te blijven, hier moet je zijn; deze club heeft meerdere awards gewonnen. Hier kun je de Caipirão aka Caipirinha met Licor Beirāo proberen. Let’s go!

Tasco – Port kun je er zeker weten drinken, en goed ook. Maar deze plek heeft ook (al) verdomd goede cocktails. Maar het eten is uiteindelijk de showstopper. Portugal staat bekend om zijn verse vis. Dus trek in tuna sashimi, of toch een ceviche? Never mind, graag een vissoep met kreeft bisque, obrigado. Niet zo’n visliefhebber? Ribeye of Black Angus vallen ook onder de opties. Bevalt de portwijn goed? Neem dan het dessert met een port siroop.

Meer goede restaurants nodig in Porto? Here you go!

The all-time favorite: Pastel de Nata

The all-time favorite: Pastel de Nata

Ben je al een keer (of meerdere keren) in Portugal geweest? Dan weet je dat je deze op elke hoek van de straat kunt krijgen. De een lekkerder dan de ander, maar eigenlijk altijd goed. ‘s Ochtends bij de koffie, als ontbijt, aan het einde van de middag om de suikerspiegel op peil te houden, of als dessert na het eten. Elk moment van de dag is eigenlijk perfect.

Wil je bij the real original zijn, dan moet je aankloppen (of eerder in de rij staan) bij Pasteis de Belem in Lissabon. Onze tip? Gewoon overal uitproberen, deze heerlijke zoete pasteitjes kosten namelijk vaak maar 1 à 2 euro.

Alvast even taste-testen? Via Mister Nata bestel je zo aan huis. Ze hebben ook winkels op de Van Woustraat in De Pijp en op de Haarlemmerdijk in Amsterdam.