Nederland, Amsterdam11 april 2022, door Iben Dekker

Portugees eten in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 11 april 2022, door Iben Dekker

Portugees eten in Amsterdam

Portugal oh Portugal, we houden van je cultuur, je mooie stranden en huizen, maar bovenal: het heerlijke eten. Nog even wachten tot we weer naar je toe kunnen, maar we proeven al wel vast even voor. Op Portugal vakantie in eigen hoofdstad? Voilà: de fijnste Portugese restaurants in Amsterdam.

 

Dromen (of nee beter nog: plannen maken) voor the real deal? Snappen we. Hebben we ook wat voor: Barts Best of Portugal

ARCA

ARCA

Bovenaan het lijstje staat restaurant ARCA Amsterdam. De, met twee Michelinsterren bekroonde, Portugese chef-kok Henrique Sá Pessoa brengt bij ARCA een ‘eigentijds en toegankelijk’ Portugees concept naar Amsterdam. De keuken is Portugees, met een vleugje Aziatische invloeden. De rode draad in de menukaart? Het beste wat Portugal te bieden heeft: simple as that. En dan natuurlijk met petiscos plates – zogenaamde Portugese tapas – waarvan Gambas Ao Alhino onze favoriet. Ook zijn er (voor als je wat minder van het delen bent) grotere gerechten, waar je heerlijk van kunt genieten in je eentje. Naast het eten zijn er ook nog heerlijke cocktails, perfect voor bij je tapas. Het restaurant is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 18.00 – 22.00 uur en de bar is zeven dagen per week geopend van 11.00-00.00 uur (plus: in het weekend is er live muziek. En op vrijdag en zaterdag gaat het een uurtje langer door tot 01.00)

ARCA Amsterdam

Franggo

Franggo

Op een dag besloten vader en dochter, opgegroeid in Portugal en met Afrikaanse roots, naar Amsterdam te verhuizen om hier hun jarenlange kookervaring te delen. Dit is het mooie verhaal van hoe het ó zo leuke restaurant Franggo is ontstaan. De specialiteit? Authentieke Portugese Flame Grilled Chicken met Afrikaanse invloeden. En het doel van Franggo is het serveren van de allerbeste kip voor een goede prijs, waar iedereen blij van wordt. Franggo is inmiddels op (bijna) drie locaties gevestigd, in de Pijp en in West zaten ze al en nu voegen ze Oost eraan toe. Elke dag van de week zijn ze geopend. Kom gezellig wat eten in het restaurant (hier zit je knus) of bestel lekker thuis op de bank, kan allemaal.

Franggo

Lazuur

Lazuur

Het menu is Frans met ‘Portugese invloeden’, maar van ons mag hij echt wel tussen dit rijtje (de moeder van de chef is immers helemaal Portugees). Verstopt op het – nou niet echt bekende populaire – Purmerplein in Noord, zit restaurant Lazuur. Dé plek op het plein in Noord om even lekker te zitten en te genieten (en geloof ons, na één hap, wil je hier vaker terugkomen). Wat je wilt eten stel je zelf samen; zo kun je kiezen voor een menu van drie of vier kleine gerechtjes. Of als je geen zin hebt om te delen (dat mag hoor) dan bestel je gewoon je lievelingsgerecht in het groot. Een glas goede wijn is niets teveel gevraagd en dat geldt ook voor een speciaalbier. Overdag kun je er terecht voor een kop koffie met een stukje taart of een broodje.

Lazuur

Portugália Tasca

Portugália Tasca

Not a big fan van voor de hand liggende woordgrapjes, maar als alles zo lief en leuk en lekker is zoals bij Portugália Tasca, een echt Portugees familierestaurant in het hartje van Amsterdam, dan mag het. Hier bestiert Moeder Amelia de keuken, Vader Antonio beheert de dranken en zoon Henrique is je gastheer – al leuk voordat je binnen bent, niet waar? Echt Portugees is het hier: niet alleen de authentieke gerechten smaken naar vakantie, de hele sfeer is alsof je in de Portugese zon zit.

Waarom gaan? Omdat de gerechten zoals gezegd écht Portugees zijn. Een keuken die niet heel bekend is, maar zo (zozozo) lekker. Beetje proeven, jezelf een beetje voor laten lichten, nog meer proeven en je hebt geheid een topavond.

Portugália Tasca

Mister Nata

Mister Nata

Big fan van het geliefde Portugese lekkernij Pastel de Nata? Wij in ieder geval wel. En daarom mag Mister Nata op de Van Woustraat zéker niet ontbreken in dit lijstje. Want all the way uit Portugal komen de heerlijke pastelletjes die je er kunt krijgen. En lekker dat ze zijn, één hap en je staat weer even in Lissabon of waar je dan ook wilt zijn in Portugal. Stel je bent niet zo’n fan van Pastel de Nata (stel hé), dan is er genoeg keus uit Portugese pastries die in huis gebakken worden. Niet onbelangrijk is de bediening, ze beantwoorden met alle liefde al je vragen en helpen je graag met het maken van een keuze tussen al het lekkers (want kiezen is moeilijk).

Mister Nata