11 april 2022, door Iben Dekker

5 x Portugees eten in Amsterdam

11 april 2022, door Iben Dekker

5 x Portugees eten in Amsterdam

Portugal oh Portugal, we houden van je cultuur, je mooie stranden en huizen, maar bovenal: het heerlijke eten. Nog even wachten tot we weer naar je toe kunnen, maar we proeven al wel vast even voor. Op Portugal vakantie in eigen hoofdstad? Voilà: de 5 fijnste Portugese restaurants in Amsterdam.

 

Dromen (of nee beter nog: plannen maken) voor the real deal? Snappen we. Hebben we ook wat voor: Barts Best of Portugal

Arca

Arca

Bovenaan het lijstje staat restaurant ARCA Amsterdam. De, met twee Michelinsterren bekroonde, Portugese chef-kok Henrique Sá Pessoa brengt bij ARCA een ‘eigentijds en toegankelijk’ Portugees concept naar Amsterdam. De keuken Portugees, maar met een vleugje Aziatische invloeden. De rode draad in de menukaart? Het beste wat Portugal te bieden heeft: simple as that. En dan natuurlijk met petiscos plates – zogenaamde Portugese tapas – waarvan La Bomba de Lisboa onze favoriet. Ook zijn er (voor als je wat minder van het delen bent) grotere gerechten, waar je heerlijk van kunt genieten in je eentje. Naast het heerlijke eten, zijn er ook heerlijke cocktails, perfect voor bij je tapas. ARCA restaurant is geopend van woensdag t/m zondag van 17.30 – 22.30 uur en de bar is 7 dagen per week geopend van 11.00-22.00 uur (plus: in het weekend, om de sfeer nog wat extra op te leuken, is er live muziek).

Franggo

Franggo

Op een dag besloten vader en dochter, opgegroeid in Portugal en met Afrikaanse roots, naar Amsterdam te verhuizen om hier hun jarenlange kookervaring te delen. Dit is het mooie verhaal van hoe het ó zo leuke restaurant Franggo is ontstaan. De specialiteit? Authentieke Portugese Flame Grilled Chicken met Afrikaanse invloeden. En het doel van Franggo is het serveren van de allerbeste kip voor een goede prijs, waar iedereen blij van wordt. Franggo is inmiddels op twee locaties gevestigd, in de Pijp en in West, en is elke dag van de week geopend. Kom gezellig wat eten in het restaurant (hier zit je knus) of bestel lekker thuis op de bank, kan allemaal.

Lazuur

Lazuur

Het menu is Frans met ‘Portugese invloeden’, maar van ons mag hij echt wel tussen dit rijtje (de moeder van de chef is immers helemaal Portugees). Verstopt op het – nou niet echt bekende populaire – Purmerplein in Noord, zit restaurant Lazuur. Dé plek op het plein in Noord om even lekker te zitten en te genieten (en geloof ons, na een hap te hebben gegeten wil je hier vaker terugkomen). Wat je wilt eten stel je zelf samen; zo kun je kiezen voor een menu van 3 of 4 kleine gerechtjes, of ‘ben je het delen van tegenwoordig zat?’ dan bestel je gewoon je lievelingsgerecht in het groot. Ook kun je bij Lazuur terecht voor een goed glas wijn of een mooi speciaalbier. Overdag een kop koffie met een stukje taart of een broodje. Van woensdag tot en met zondag kun je bij Lazuur terecht, lekker stukje fietsen meegepakt, doen.

Portugália Tasca

Portugália Tasca

Not a big fan van voor de hand liggende woordgrapjes, maar als alles zo lief en leuk en lekker is zoals bij Portugália Tasca, een echt Portugees familierestaurant in het hartje van Amsterdam, dan mag het. Hier bestiert Moeder Amelia de keuken, Vader Antonio beheert de dranken en zoon Henrique is je gastheer – al leuk voordat je binnen bent, niet waar? Echt Portugees is het hier: niet alleen de authentieke gerechten smaken naar vakantie, de hele sfeer is alsof je in de Portugese zon zit.

Waarom gaan? Omdat de gerechten zoals gezegd écht Portugees zijn. Een keuken die niet heel bekend is, maar zo (zozozo) lekker. Beetje proeven, jezelf een beetje voor laten lichten, nog meer proeven en je hebt geheid een topavond.

pop-up op de lizboa

pop-up op de lizboa

We zijn weer welkom terug aan boord van de oude stoomsleper Lizboa in Amsterdam Zeerburg. Na eerdere, succesvolle tijdelijke restaurants in het centrum van Haarlem en in de Amsterdamse Houthavens, zijn De Kok & De Maître nu voor langere tijd neergestreken op de Lizboa. De Kok & De Maître? Dit is een pop-up concept van chefkok Miguel Costa en maître Robbert Hovenberg en eentje waar we elke keer weer heen willen. De Kok & De Maître serveren uitsluitend een vast tasting menu. Dit menu telt vier gangen en een amuse en wisselt om de vier weken (elke maand gaan we opnieuw langs dus). Op het menu staan met name heerlijke groenten, aangevuld met duurzame vis, vlees of zuivel. Ook als vegetariër of veganist word je ‘op je wenken bediend’ en een mooie collectie aan natuurwijnen maakt het af. Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag kun je je plek reserveren aan boord.