28 augustus 2021, door Nina van Hilst

Positieve verhalen en hoopvolle initiatieven tegen klimaatverandering

28 augustus 2021, door Nina van Hilst

Positieve verhalen en hoopvolle initiatieven tegen klimaatverandering

Klimaatverandering is real. Uit het onlangs verschenen IPCC rapport komt naar voren dat ons menselijk handelen negatieve impact heeft op het milieu. Gatsie. Met al dat heftige nieuws is het soms lastig om hoop op klimaatverbetering te houden. Het goede nieuws is dat wanneer we actie ondernemen we deze onheilspellende gevolgen kunnen afremmen. Dus: let's go! Toch zijn er enorm veel positieve verhalen en hoopvolle initiatieven waardoor je meteen zin krijgt je groenste steentje bij te dragen.

Documentaire Kiss the Ground

Documentaire Kiss the Ground

Kiss the Ground vertelt het hoopvolle verhaal van regeneratieve landbouw. Met deze vorm van landbouw kunnen alle mensen op aarde gevoed worden en kan het landschap zich herstellen. Twee klimaat-angsten weg in één klap. Er is genoeg eten voor iedereen en ons soms dorre landschap kan weer rijkelijk groen worden. Oja en als bonus zal de temperatuur op aarde dan ook nog dalen. De film – die ingesproken is door Woody Harrelson – laat prachtige initiatieven en ontwikkelingen zien van regeneratieve boeren en landschapsregeneratie. We zien de simpele oplossing dat wanneer we beter voor onze grond zorgen het heel hard de goede kant op kan gaan. En als Woody het zegt, dan geloven we dat natuurlijk meteen.

Kiss the Ground is te zien op Netflix

Just Diggit

Just Diggit

Aansluitend bij de docu Kiss the Ground zet de Nederlandse organisatie Just Diggit zich al sinds 2009 in voor landschapsregeneratie. Het doel van Just Diggit is om aangetaste landschappen te herstellen en te vergroenen, biodiversiteit te vergroten en een positieve invloed te hebben op het klimaat. Heel simpel verteld: door lokale mensen die in aangetaste gebiedenleven technieken te leren en materiaal – oftewel een schop – te geven, kunnen verdroogde gebieden weer groen worden. Lokaal levert dit op korte termijn meer landbouwmogelijkheid voor de mensen op. Maar op grote schaal komt er meer regen terug in de gebieden, zal het landschap nog meer vegetatie krijgen en – wanneer we dit op echt grote schaal toepassen – kan de temperatuur op aarde dalen. Een win-win-win-win dus.

Volg Just Diggit om meer te leren over de kracht van regeneratie.

Documentaire Tomorrow

Documentaire Tomorrow

Wederom een documentaire die hoop geeft. Tomorrow vertelt de verhalen van mensen die collectieven zijn gestart om op een simpele manier een positieve impact te hebben op mens en planeet. Vier Franse filmmakers met zorgen over de toekomst reizen de wereld over om op zoek te gaan naar initiatieven voor een betere leefbare omgeving en planeet. Je ziet de inspirerende mensen die werken aan in voedsel zelfvoorzienende grote steden als Detroit, permacultuur die zorgt voor genoeg eten voor 10-12 miljard mensen, zero waste cities, gezonde fietssteden, energiereductie in steden en meer mooie ontwikkelingen. Aantoonbaar bewijs dat wanneer we ons verenigen we de wereld mooier kunnen maken.

Tomorrow is te zien op Cinetree

 

 

Binnenkort volgen hier meer hoopvolle initiatieven.