2 augustus 2022, door Teun Tielen

De ultieme Pride belevenis (en nog meer leuke dingen om te doen tijdens Pride Amsterdam 2022)!

2 augustus 2022, door Teun Tielen

De ultieme Pride belevenis (en nog meer leuke dingen om te doen tijdens Pride Amsterdam 2022)!

Pride! Dat behoeft geen uitleg natuurlijk: eindelijk weer een bontgekleurd Amsterdam dit jaar met niets anders dan liefde voor iedereen. Met dit jaar als thema 'My Gender, My Pride'. Van 30 juli tot 7 augustus vieren we de vrijheid jezelf te kunnen zijn en dat je - heel logisch vinden wij - mag houden van wie je wilt. En, hoera, ook de iconische grachtenparade in Amsterdam is terig van weg geweest! Maar dat niet alleen: de hele week worden er door heel Amsterdam activiteiten en evenementen georganiseerd en het wordt groots aangepakt. Al steekt één event er toch wel bovenuit: de Ultimate Pride Experience die je kunt boeken met Booking.com. Deze experience viert niet alleen de acceptatie voor de LGBTQ+ gemeenschap, maar het vergroot ook het bewustzijn voor de uitdagingen die er nog zijn. Leggen we zo uit... Dat, en nog eens elf leuke dingen om te doen tijdens Pride Amsterdam 2022.

 

 

Elton John en Stephen Fry cocktails bij Super Lyan | 4 en 5 augustus

Elton John en Stephen Fry cocktails bij Super Lyan | 4 en 5 augustus

Pride is er en Team Super Lyan is all-in. In samenwerking met Absolut Vodka is er een gezellig cocktailmenu bedacht: zes verschillende cocktails en elk gekoppeld aan een uniek persoon uit de LGBTQ+ community. Wat dan, wat dan, wat dan? Nou, bijvoorbeeld de Rocketman (wie anders dan Elton John) of de Melchett Wine (gekoppeld aan Stephen Fry) en dus nog vier andere fijne cocktails die het weekend perfect inluiden.

Wanneer? Op donderdag 4 en vrijdag 5 augustus kun je deze cocktails proberen. Entertainment blijft natuurlijk niet uit (had je wat anders verwacht van Super Lyan?).

*Syper Lyan wil graag iets terugdoen voor de LGBTQ+ community en doneert daarom € 2,50 per cocktail aan de volgende goede doelen: het Aids Fonds, Un Woman NL en COC.

Super Lyan

Pulitzer Pride Deck

Pulitzer Pride Deck

Echt een heel leuke: het Pulitzer Pride Deck. Op zaterdag 6 augustus kun je front row aan de Prinsengracht de kleurrijkste dag van het jaar vieren. De wereldberoemde botenparade kun je bijna aanraken, zo front row is het. Vier de liefde, de vrijheid en diversiteit.

Het is niet de goedkoopste grap, maar voor 285 ekkies heb je van 13:00 tot 18:30 het beste uitzicht, de mooiste shows, onbeperkt wijn, bier, cocktails (noem het maar op), heerlijke happen en we gaan hem nog een keer noemen: de beste plek van de stad om de Pride te zien.

Meer weten? Dat kan hier. Weet je genoeg en wil je die tickets? Dat kan dan weer hier.

Pride at Zoku

Pride at Zoku

Bij Zoku op de Amsterdamse Weesperstraat is er ook van alles te beleven. Zo is er tot 7 augustus een Rainbow Runway in hun Greenhouse en kun je er in het weekend brunchen met een Pride twist (born this way, eggs your way om er maar één te noemen).

Zoku

Pride Walk & Pride Park

Pride Walk & Pride Park

Jaarlijks wordt er gedemonstreerd voor gelijke rechten voor de LGBTQ+ community en lopen we met zijn allen door de stad. De Pride Walk vertrekt op Roze Zaterdag om 12.00 vanaf de Dam (maar later aansluiten kan natuurlijk ook nog). Na de demonstratie is het tijd voor nog meer gezelligheid in het Pride Park (Vondelpark). Er is onder andere een rainbowmarkt, er worden sportclinics georganiseerd en er is live muziek in het Openlucht Theater.

 

Fotocredits; Instagram Pride Amsterdam

Tolhuistuin

Tolhuistuin

In de Tolhuistuin worden de hele week verschillende evenementen georganiseerd. Op 30 juli trappen ze af met een Queer boekenmarkt in samenwerking met Read My World en meerdere boekenwinkels. Natuurlijk zijn er boeken, maar daarnaast ook verschillende optredens, draait er een DJ en zijn er drankjes en snacks. Op 6 augustus wordt de week feestelijk afgesloten met het Colourful Pride Garden Fest. Het feest start om 18.00 met stand-up comedy en vanaf 22:00 opent Club Tolthuistuin haar deuren voor de after party (be there or be square).

Pride in Tolhuistuin

Drag Olympics

Drag Olympics

De Drag Olympics, ‘s werelds belangrijkste sportevenement voor drag queens, kings, things en gender benders, vinden plaats op vrijdag 5 augustus bij Homomonument op de Westermarkt. Verwacht traditionele sporten als de stiletto-run en Bitchvolleybal. De inschrijving start om 17:00,  maar alleen komen supporten is ook helemaal goed natuurlijk.

"

Wil je van alles op de hoogte blijven en niks missen? Houd dan de website van Pride Amsterdam erbij voor alle tips over feestjes, evenementen, lezingen en meer.

"

Pride Hotel

Pride Hotel

Negen dagen lang wordt The Student Hotel op de Wibautstraat (jeweetwel – dat ene hippe hotel waar studenten ook voor langere tijd een kamer kunnen huren, maar waar je ook heel leuk voor een nachtje kunt slapen) omgedoopt tot The Pride Hotel. Van 30 juli tot 7 juli wordt hier PrideTV gemaakt en worden er verschillende activiteiten georganiseerd.

Zie hier meer info.

Milkshake Festival

Milkshake Festival

Time to shake that booty. In het Westerpark is het op 30 en 31 juli weer tijd voor Milkshake Festival, een van de bekendste open-minded, elektronische dance festivals van het land. Niets moet en alles mag, zo lang je maar plezier hebt en lief bent voor elkaar. Er zijn maar liefst negen podia, voor ieder wat wils dus.

Milkshake Festival

 

Pride Street Parties

Pride Street Parties

Geen plan is ook een plan, soms is het gewoon lekker om door de stad te struinen en nog niet te weten waar je eindigt. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je nergens terecht kunt. Van 3 augustus tot en met 7 augustus worden er namelijk op veel plekken straatfeesten georganiseerd. Stiekem toch al benieuwd waar je moet wezen? Hier vind je een overzicht.

Amsterdam Pride Expositie

Amsterdam Pride Expositie

Zin om even cultuur te snuiven? Kunstenaar en feminist Marloes Roskamp maakt werk over onder andere feminisme, seksualiteit en genderidentiteit, thema’s die perfect passen bij de Pride. Een deel van haar werk is van 30 juli tot en met 7 augustus te zien bij Java-Blend in het Oostelijk Havengebied.

Hier meer info.

Foto’s van instagram; @bittersweetraven_art

Open Air Cinema

Open Air Cinema

In de winter kruipen we op de bank onder een dekentje om onze favo serie te kijken, in de zomer gaan we naar de openluchtbioscoop. Op 3, 4 en 5 augustus zijn de Roze filmdagen; woensdag en donderdag op het Mercatorplein in Amsterdam-West en vrijdag op het Gershwinplein op de Zuid-As. Er zijn 400 zitplekken en de toegang is gratis, maar neem wel zelf je drankje en popcorn mee (cozy!).

Open Air Cinema

 

Stroll with Pride met Joolz

Stroll with Pride met Joolz

Niet een must-do, maar een must-have: de Pride Bar van Joolz. Met deze limited edition maak je én een statement én heb je een lekker vrolijke bar op de kinderwagen! Alle opbrengsten worden door Joolz aan ILGA-Europe gedoneerd om de LGBTQIA+ gemeenschap te steunen en te vechten voor gelijkheid.

Dus #strollwithpride langs alle feestjes en kanalen!

Reguliersdwarsstraat

Reguliersdwarsstraat

Natúúrlijk de Reguliersdwarsstraat; één van de meest kleurrijke en inclusieve uitgaansstraten van Amsterdam. Hier valt altijd wel iets te beleven, maar tijdens Pride is het extra gezellig. Als je zin hebt in een (of heel veel) feest dan kun je hier tot in de late uurtjes uit je dak gaan. (Sowieso een goede plek voor de after).

Canal Parade

Canal Parade

Natuurlijk mag het hoogtepunt van de Pride niet ontbreken in dit lijstje. Op zaterdag 6 augustus vaart de botenparade van het Oosterdok, via de Nieuwe Herengracht, de Amstel en de Prinsengracht naar het Westerdok. Heel druk, maar vooral ook heel gezellig. De beste plek om de Pride Parade te kijken is het Pulitzer Pride Deck. Wil je niet zo diep in de buidel tasten, dan is het op tijd een plekje vinden om de Parade goed te kunnen zien.