Nederland, Amsterdam15 juli 2022, door Sanne Carbaat

Bij deze (bier)cafés moet je zijn voor al het best getapte, lekkerste en verste pils in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 15 juli 2022, door Sanne Carbaat

Bij deze (bier)cafés moet je zijn voor al het best getapte, lekkerste en verste pils in Amsterdam

Als je denkt dat pils alleen maar voor op de camping is, zo onderuitgezakt met een hand in je broek en in je andere hand een lauw blikje, dan moet je echt even van onder je steen vandaan komen. Pils is leven. En ja, andere bierstijlen moeten er ook zijn. Juist. Je wilt kunnen kiezen in het biercafé. Maar een vers getapt, koud pils op een warme dag in de zon is, we zeiden het al, leven.

 

Niet ieder pils het hetzelfde en niet overal wordt het even goed getapt. Daarom een lekker lijstje kroegen, biercafés en proeflokalen in Amsterdam die dit gerstenat het beste tappen en waar het sowieso goed vertoeven is. Ook als je geen pils bestelt. Maar doe dat maar gewoon wel.

Bierproeflokaal In de Wildeman (Centrum)

Bierproeflokaal In de Wildeman (Centrum)

Met zowel een Duits als een Nederlands pils op tap (en vaak nog van alles op fles, maar daar hebben we het nu niet over) zit je hier wel goed. Een mix van Nederlands bruin café en Engelse pub, die sfeer vind je een beetje bij In de Wildeman in het centrum van Amsterdam. Maar goed, dat pils dus. Gulpener staat vast op tap (en ken je vast wel), maar de reden waarom je toch even langs moet lopen is Jever. Goud, koud, crisp en clean met een heel fijne bitterheid. Bitterder dan je van Nederlands pils kent, maar daardoor extra smaakvol en dorstlessend. Je krijgt het standaard met royale toef, precies zoals ze ‘m ook in Duitsland tappen. Portie gerookte ossenworst erbij en knappe vrouw/man die het bij één houdt.

Bierproeflokaal in de Wildeman

Proeflokaal Arendsnest (Centrum)

Proeflokaal Arendsnest (Centrum)

Met alleen maar Nederlandse bieren op tap is een middagje Arendsnest sowieso een avontuur. Verwacht dan ook geen vier taps Nederlands (dat kan iedereen), maar maar liefst 52 Nederlandse bieren stromen dagelijks de kraan uit. Voor ieder wat wils dus, maar begin met een goed getapte Chateau Neubourg van Gulpener. Klinkt zo sjiek als het is (dit is wat ze in het Zuiden chique bier noemen) en zo wordt het ook geserveerd. De barvrouwen en -mannen zien er keurig uit en de Château komt in een soort van champagne flute. Binnen is het een bruin café 2.0: net wat strakker, maar wel met die gezelligheid.

Café De Ster (Centrum)

Café De Ster (Centrum)

Als je kampioenen pils tappen noemt, dan mag De Ster niet ontbreken. Eén van de eerste cafés die je tegenkomt als je Amsterdam Centraal uitloopt en het ziet er misschien ook een beetje uit als een tourist trap. Maar ho, wacht: dat is het dus niet. Ramvol als Ajax speelt, maar gewoon Nederlands gezellig op andere dagen en dus met de best getapte Amstel van de stad. Koud, helder, perfecte schuimkraag (die blijft staan tot de laatste slok) en inclusief gezellig babbel met de barlieden en een kopje van de kat. Niet snel voorbij lopen dus, maar een keer gaan kijken hoe iedereen z’n pils zou moeten tappen.

Taverno Willibecher (Noord)

Taverno Willibecher (Noord)

Niet alleen de gouwe ouwe van Mokum kunnen een goede pils tappen, dat bewijst het (redelijk nieuwe) Taverno Willibecher in Amsterdam Noord maar mooi. Standaard de Duitse pils Jever op de tap en dus standaard genieten van een bitter en frisse pils. Wat dan weer niet standaard is hier, is de happenkaart. Geen blokjes kaas en leverworst, maar een fushion van de Duitse en Turkse keuken. In de winter zit je knus binnen (en ze koken op open vuur, dus het ruikt altijd lekker), maar zomers ga je het megaterras op en dan, in die zon, is het dus dat perfecte moment van een heerlijk, helder pils.

De Pilsner Club (Engelse Reet) (Centrum)

De Pilsner Club (Engelse Reet) (Centrum)

Met zo’n naam kun je niet anders dan een goed bier op tafel zetten. Waar ze het tappen? Dat is nog een beetje gek. De Engelse Reet (zo noemen de meesten het) heeft namelijk geen toog zoals je het gewend bent, maar de taps vind je achterin de keuken (als je het keuken mag noemen..). Heerlijk helder Heineken tappen ze hier, maar dan wel net een stukkie beter dan de meesten. En voorderest is het heel simpel. Zand op de grond, meubilair dat verbazingwekkend genoeg de tijd nog heeft overleeft en alles is bruin. Kroegbruin welteverstaan, en dat is het beste bruin.

De Drie Fleschjes (Centrum)

De Drie Fleschjes (Centrum)

De Drie Fleschjes is een enigma op zich. Verscholen op de Gravenstraat bij de Dam vind je een café dat voelt als een tijdmachine. Links is de bar, rechts allemaal vaten met jenever en andere likeuren, de gehaktbal met jus is waarom sommige mensen toch weer een vakantie naar Amsterdam boeken en op de weekenddagen moet je niet denken dat je hier de avond af gaat sluiten, want dan zijn ze meestal rond 21:00 uur dicht. Heerlijk. Gooi hier nog een perfect getapte Gulpener van barman Johannes bij (en kom op, hier moet je eigenlijk wel een kopstootje) en dan weet je eindelijk wat er nu wordt bedoelt met barhangen.

Walhalla Brouwerij & proeflokaal (Noord)

Walhalla Brouwerij & proeflokaal (Noord)

Als de zon schijnt, schijnt-ie ook de hele dag bij Walhalla in Amsterdam Noord. Ze hebben het stukje braakliggende grond tegenover de brouwerij omgetoverd tot stadswoestijn/biertuin en dat is fijn zitten. Helemaal als je de Apollo Amsterdam Pilsner bestelt. Een hele goede mout en hop-balans zorgt voor een verfrissend bier met veel smaak en frisse afdronk. De lui bij Walhalla noemen de Apollo niet voor niets hun Golden Boy. Op zondagen is er vaak livemuziek dat er, of buiten of tussen de brouwketels, voor zorgt dat je met de voetjes van de vloer wilt. Of op z’n minst op z’n heel Nederlands met de knietjes op en neer wilt buigen.

Checkpoint Charlie (West)

Checkpoint Charlie (West)

Op het drukke kruispunt van de Nassaukade en Tweede Nassaustraat, waar altijd wel iemand bijna wordt aangereden, vind je Checkpoint Charlie en hun huispils van Weihenstephan uit Freising, Duitsland. Een heerlijk Beiersch pils zoals pils bedoeld is. Fijn bittertje, clean en zoals de Duitsers ‘m drinken: in halve liters. Vaasje bestellen mag ook, maar er is geen tafelservice bij Checkie (mogen we zeggen), dus doe jezelf een lol en blijf niet heen en weer lopen. Er is curryworst, er zijn tosties en de sfeer is die van een mix tussen buurtcafé en punkbar. Aanradertje.

Dopeys Elixer (De Pijp)

Dopeys Elixer (De Pijp)

Een mooi getapte Heineken van de tap, zekers kunnen de lui bij Dopeys Elixer dat. Maar nog lekkerder is het frisse Brand Up, een Tsjechische stijl pils en daarom net wat bitterder dan een Nederlandse stijl. Met 24 bieren op tap en nog een sloot aan keuze op fles en blik is het heerlijk zitten op het terras in de zon of binnen in het bruine taplokaal.